Разлика между Git и SVN

Git срещу SVN

Git и SVN са софтуер. Git е SCM, управление на изходния код и разпределена система за контрол на ревизиите. SVN е система за контрол на версии и софтуерни версии.

 Git е SCM с основен акцент върху скоростта. Той е разработен за ядрото на Linux от Линус Торвалдс. Той има хранилище с възможности за проследяване на ревизии и пълна история. Това хранилище не зависи от централен сървър или достъп до мрежата. Това е безплатен софтуер. Git се разпространява под GNU , а поддръжката му се наблюдава от Junio ​​Hamano. Apache Subversion или SVN се разпространява под лиценз с отворен код. Това е неразпределена VCS, система за контрол на версиите. Той няма хранилище, което е или централизирано, или централизиран сървър. Използва се главно за поддържане на исторически и текущи версии на изходния код, документацията и уеб страниците. Основната цел на SVN е да се използва като наследник на CVS, система за едновременна версия. Той е разработен от CollabNet, Inc.

 Съдържанието, съхранено в Git, е метаданни. Той съхранява съдържанието в папката, наречена .git папка, която има по -голям размер. Папката .git в машината е клонираното хранилище. Папката се състои от всички тагове, истории на версии, клонове и т.н., както в централното хранилище; SVN съхранява файлове. Те нямат клонирано хранилище.

 С клоновете на Git се работи по -лесно. Системата помага за бързото обединяване на файловете и също така помага за намирането на неслятите; SVN клоновете всъщност са папка, присъстваща в хранилището. За обединяване на клоните са необходими специални команди.

 SVN има глобален ревизионен номер, ревизионният номер е моментна снимка на изходния код; Git няма това.

 Git има съдържание, което е криптографски хеширано. Това става чрез използването на алгоритъм, наречен SHA1 хеш алгоритъм. Тази функция помага за защита на съдържанието от повреда в хранилището, възникнала поради проблеми с мрежата или повреда на диска.

Резюме:

 1. Git е разпределен VCS; SVN е неразпределен VCS.
 2. Git има централизиран сървър и хранилище; SVN няма централизиран сървър или хранилище.
 3. Съдържанието в Git се съхранява като метаданни; SVN съхранява файлове със съдържание.
 4. С клонове на Git се работи по -лесно, отколкото с клонове на SVN.
 5. Git няма функцията за глобален номер на ревизия, както SVN.
 6. Git има по -добра защита на съдържанието от SVN.
 7. Git е разработен за ядрото на Linux от Линус Торвалдс; SVN е разработен от CollabNet, Inc.
 8. Git се разпространява под GNU, а поддръжката му се наблюдава от Junio ​​Hamano; Apache Subversion или SVN се разпространява под лиценз с отворен код.

2 коментара

 1. Това сравнение е напълно умряло. Тествали ли сте или проверявате фактите на нещо от това?

  „Git има централизиран сървър и хранилище; SVN няма централизиран сървър или хранилище. "

  Откога? Основата на SVN е централизиран сървър/репо.

 2. Моля, направете проверка на фактите. SVN има централно хранилище, докато Git има локално хранилище, както и централно хранилище.

Вижте повече за: за ,