Разлика между CSH и BASH

CSH срещу BASH

Компютрите се нуждаят от операционни системи, за да могат да изпълняват няколко програми. Това са програмите, които разпознават какво компютърните потребители въвеждат на клавиатурата си и ги изпращат и показват на екраните на компютъра си.

Те контролират устройства, които са свързани и използвани с компютъра, като принтери и компактдискове, и управляват файловете и другите данни, които са на дисковете. Те правят компютъра тече гладко, дори ако няколко програми се изпълняват, и те се запази системата сигурна.

Налични са няколко операционни системи като Windows, DOS и Linux. Всяка операционна система от своя страна има команден процесор, който изпълнява своите команди. По този начин, когато потребителят въведе команда, командният процесор е частта от операционната система, която я приема. Той ще провери валидността на командата и ще я изпълни, ако е валидна команда, или ще даде предупреждение за грешка, ако не е. DOS и Windows операционни системи имат command.com операционни системи, докато Unix и Linux операционни системи имат C обвивка (CSH), обвивката на Борн и Bourne Again Shell (БАШ).

C shell (CSH) е команден процесор, който работи в текстов прозорец и предизвиква действие, когато потребителят въведе команда. Това е корпус на Unix, разработен от Бил Джой в края на 70 -те години с помощта на Майкъл Ъбел, Майк О'Брайън, Джим Кулп и Ерик Алман.

Той може да чете скриптове и да изпълнява няколко други функции, като например подмяна на команди, заместване на имена на файлове, структури за управление, документи и променливи. Той включва контрол на заданията със C синтаксис, механизъм за история и интерактивно завършване на имена на файлове и потребителски имена. Освен че е команден процесор на скрипт на черупка, той се използва и като интерактивна обвивка за вход.

Черупката Bourne Again (BASH) също е команден процесор, който работи в текстов прозорец, подобно на други черупки на Linux. Той е разработен като заместител на черупката Bourne от Brian Fox за използване в операционната система GNU. Издаден е през 1989 г. и съчетава характеристиките на CSH, KSH и SH. Ключовите думи и синтаксисът, които използва, са от SH, които имат много разширения за разлика от оригиналната обвивка на Bourne. Редактирането на командния ред, историята на командите, заместването на командите и директорията са от KSH и CSH.

BASH очевидно има повече функции от CSH, тъй като има функциите на всички други черупки в допълнение към собствените си. Също така е по -подходящ за използване от начинаещи, като научаването му ще запознае потребителите с другите черупки, тъй като техните функции също се използват от BASH.

Резюме:

1. CSH е C черупка, докато BASH е черупка на Bourne Again. 2.C shell и BASH са както Unix, така и Linux черупки. Докато CSH има свои собствени функции, BASH е включил характеристиките на други черупки, включително тази на CSH със свои собствени функции, които му осигуряват повече функции и го правят най -широко използвания команден процесор. 3. CSH е разработен от Бил Джой в края на 70 -те години, докато BASH е разработен от Брайън Фокс.

1 коментар

  1. докато обяснявате подробности за това кой създава C обвивка, трябва да добавите пълна информация за първата и оригиналната Shell на Unix, Bourne Shell (sh) - Черупката Borne е оригиналният UNIX команден процесор, който е разработен в AT&T от Stephen R Борн в началото на 70 -те години. Това е официалната обвивка, която се разпространява със UNIX системи. Черупката Bourne е най -бързият UNIX команден процесор., И Korn Shell (ksh) - Друг популярен команден процесор е разработен от Дейвид Корн в началото на 80 -те години на миналия век и по подходящ начин се нарича Korn shell. Черупката Korn съчетава много от най -добрите характеристики на по -ранните командни процесори и набира популярност сред DBA на Oracle. докато Bourne Again Shell (bash) - Много UNIX пуристи предпочитат черупката Bourne Again, известна още като bash shell.

Вижте още за: ,