Разлика между PNG-8 и 24

PNG-8 срещу 24

Днес се използват много видове формати на файлове с изображения, като JPEG, GIF, BMP, RAW, WEBP, TIFF и PNG, сред много други видове формати. Причината за съществуването на такова голямо разнообразие е тяхната специфична годност за различни медийни приложения, които са специфични за типа на файла. Това означава, че един файл с изображение може да бъде безполезен в определено приложение. Освен това съществува объркване между тези файлове с изображения, тъй като някои типове файлове имат свои собствени подтипове като JPEG 2000, PNG-8 и PNG-24. В тази връзка PNG-8 и 24 са два от най-неразбраните формати.

„PNG“ означава „преносима мрежова графика“, който е по -нов тип файл, но е подобен на популярните си аналози JPEG и GIF. В повечето случаи номерът, прикрепен към термина, предполага поддържаното ниво на компютърния бит. Това означава, че PNG-24 и PNG-8 поддържат съответно 24-битови и 8-битови цветове. Обърнете внимание, че поддръжката на по -висок бит не означава веднага, че е по -добър файлов формат от по -ниския бит, защото някои ситуации диктуват използването на по -нисък бит, за разлика от по -големите. Изборът на използване на кой тип PNG по -скоро ще зависи от вашите специфични нужди.

Що се отнася до детайлите на цветовете, PNG-8 може да съдържа максимум 256 цвята, докато другият може да поддържа 24-битов цвят или приблизително 16 милиона цвята. С това PNG-8 се използва най-добре за малки графики, които изискват по-малко детайли и цветни детайли като прости графични изображения и компютърни икони. Следователно използването на PNG-24 е най-доброто за по-детайлни изображения и уеб снимки.

Когато искате да съхранявате данни за изображения по -ефективно, веднага ще помислите за тяхното компресиране. В това отношение вие ​​сте разкъсани между два избора: компресия без загуби и компресия със загуба. Компресията без загуби компресира изображението, лишено от значителни промени в цялостния външен вид. Компресирането на загуби е компресия, която произвежда някои артефакти или изкривяване на изображението. Първият се използва в медицински изображения, високотехнологични рисунки и комикси, за да назовем няколко, докато вторият е приложим за всяко естествено изображение като типичните ви снимки. В тази връзка, само PNG-24 има способността да компресира без загуби поради широката си наличност на цветове.

Очевидно форматът PNG-8 ще доведе до по-малък размер на файла, тъй като има по-малко технически детайли, за разлика от сложната информация за цветовете, присъстваща в изображенията PNG-24, като по този начин ще доведе до по-големи файлове. PNG-8 може да връща по-малки файлове, защото просто преобразува сложноцветните изображения в много по-опростен набор от цветове, въпреки че има видима загуба на цвят в изображението. Запазването на PNG-24 изображения буквално ще запази всеки оригинален цвят.

Резюме:

1. PNG-8 се поддържа от 8-битови системни нива, докато PNG-24 е 24-битов. 2. PNG-8 има по-малко цветове (256), докато PNG-24 има по-широка цветова наличност (около 16 милиона). 3. PNG-8 не може да компресира без загуби, за разлика от PNG-24. 4. PNG-8 води до по-малки размери на файлове, за разлика от по-големите размери на PNG-24 изображения.

Вижте повече за: