Разлика между DOC и DOCX

DOC срещу DOCX

DOC и DOCX са файлови формати, които се използват в приложението Word на Microsoft; част от пакета за производителност на Microsoft Office. Основната разлика между DOC и DOCX е текущото им състояние. Форматът DOC се използва от моя Microsoft до версията на Word от 2003 г. В Word 2007 те въведоха DOCX като новия формат по подразбиране. Потребителите все още могат да се върнат към използване на DOC формат, ако искат.

Най -големият проблем с DOCX формата е съвместимостта, тъй като Word 2003 и по -старата версия не могат да отварят DOCX файлове. Това е основен проблем при споделяне на файлове, тъй като не всички хора актуализират софтуера си с всяка нова версия. За да реши проблема, Microsoft пусна пакет за съвместимост, който позволява на по -старите версии на Office да отварят DOCX и други свързани формати.

В DOC документът се съхранява в двоичен файл, който също съдържа свързаното форматиране и друга подходяща информация. От друга страна, DOCX файлът е основно zip файл, който съдържа всички XML файлове, отнасящи се до документа. Ако замените разширението DOCX с ZIP, можете лесно да го отворите с всеки софтуер за компресиране на zip и да видите или промените XML документите.

Форматът DOC се използва от Microsoft от доста време. Но неговата собственост означава, че други производители на софтуер не са били в състояние да използват формата за собствените си приложения. Дори други приложения за текстообработка имат затруднения при точното четене на DOC файлове. Основната цел на Microsoft с DOCX е да създаде отворен стандарт, който други компании също могат да приемат; следователно използването на XML като основа. Внедряването на функции за четене и записване на DOCX файлове е лесно, тъй като използваните XML речници са лесно достъпни. Няма предположения, свързани с кодирането.

Поради въвеждането на DOCX и другите XML базирани формати, вероятно е безопасно да се предположи, че DOC форматът постепенно ще бъде премахнат в полза на новите формати. С Word 2007 и 2010 бяха добавени по -нови функции. Тези функции могат да бъдат записани в DOCX документ, докато някои от тези функции може да не бъдат запазени в DOC файл.

Резюме:

1. DOC е разширението по подразбиране на Word 2003 и по -стари, докато DOCX е разширението по подразбиране на Word 2007 и по -нови 2. Word 2003 и по -стари не могат да отварят DOCX файлове без пакета за съвместимост 3. DOCX е базиран на XML, докато DOC е в двоичен формат 4. DOC е патентован, докато DOCX е отворен стандарт 5. DOCX може да работи с по -нови функции, докато DOC не може

7 коментара

  1. Благодаря ви за полезната информация. Хареса ми обяснението ти.

  2. Добра работа! Това напълно ми помага.

  3. Това е информацията, която любителят на Microsoft Word трябва да знае. Благодаря за поста.

  4. Добра работа, но какво е xml базиран и двоичен формат

  5. Благодаря, много ми помага

  6. Взета! Благодаря

  7. Просто искам да кажа, че вашата статия е също толкова изненадваща. Яснотата в публикацията ви е просто готина и мога да предположа, че сте експерт по тази тема. Добре с вашето разрешение, позволете ми да грабна RSS емисията ви, за да бъда в течение с предстоящата публикация. Благодаря ви милион и моля, продължете с приятната работа.

Вижте повече за: