Разлика между CST и IST

CST срещу IST

Изучаването и овладяването на всички часови зони по света е много обезсърчаващо преживяване. Причината за това е, че часовите зони трябва да се разбират заедно с познаването на изместванията по GMT/UTC и DST наред с други понятия. Освен това много часови зони използват подобни съкращения. Например часовата зона „CST“ може да означава „китайско стандартно време, стандартно време Chung Yuan“ (използвано от Тайван) и по -често като „централно стандартно време“. По същия начин, съкращението „IST“ може също да означава или „Израелско стандартно време“ или „Индийско стандартно време“.

По отношение на Китай, той естествено спазва пет отделни стандартни зони от време (най -вероятно поради огромната си земна площ), като Пекин използва своето собствено Пекинско време, което е известно в международен план като китайско стандартно време. Но за целите на тази дискусия и за да не ви объркваме допълнително, ще разгледаме разликите между най -често срещаните употреби на „CST“ (CST като централно стандартно време) и „IST“ (IST като индийски стандарт Време).

По принцип CST е минус шест часа по отношение на средното време по Гринуич (GMT) или координирано универсално време (UTC). GMT и UTC могат да бъдат разменени, ако не вземете под внимание второто ниво на точност на времето. IST, от друга страна, е плюс 5 часа и 30 минути GMT. Ако ще сравнявате двете, това би означавало, че IST е с 11 часа и 30 минути преди CST. В практическите приложения, ако в Америка е 12:00 ч. Или по обяд CST (независимо от датата), то това е точно близо до полунощ в Индия (все още същия ден), когато се базира времето с помощта на IST.

Въпреки че по -общата часова зона в Америка е известна като Централно време (CT) - 90 градуса западно от Гринуич, по -голямата част от канадските и американските часови зони спазват по -специфичното и официално CST (Централно стандартно време).

IST е часовата зона, наблюдавана в Индия, а също и в Шри Ланка. Той е разработен и след това внедрен през 1955 г. Преди официалното му използване Индия е свидетел на наличието на две индийски часови зони, а именно A Calcutta и Bombay Time. Основата за изчислението на IST е някъде близо до Аллахабад, който е точно 82,5 градуса източна дължина.

Резюме:

1. CST е по -често признат за централно стандартно време, докато IST е индийско стандартно време. 2. CST се следва предимно в САЩ, докато IST се следва главно в Индия. 3. CST е минус 6 часа GMT (-6), докато IST е плюс 5 часа и 30 минути GMT (+5.30). 4.IST изпреварва CST с 11 часа и 30 минути, което е тяхната разлика във времето.

Вижте повече за: ,