Разлики между PDF и DOC

„PDF“ срещу „DOC“

Документите играят много важна роля за това как хората комуникират помежду си. По дефиниция това е произведение, което съдържа нефиксирано писане, направено за съхраняване и споделяне на информация. По същество той действа и като запис за всички видове транзакции и комуникации между двама или повече индивиди или групи. За различни компании и организации по целия свят създаването и обработката на документи е в основата на всяка тяхна операция.

В този ден и възраст на компютъра има два популярни формата, които всеки използва за създаване и изпращане на документи; PDF и DOC. Докато много хора знаят за какво служат, не много могат да различат различията им. Преносим документ формат или "PDF" и Microsoft Word "DOC" са и двата файлови формата, в които може да се запише всеки тип документ. Те са лесни за изпращане и достъп до тях без много шум дори от хора, които нямат опит в боравенето с тях .

Но между тези два формата има присъщи разлики, за които хората, които боравят с документи много, трябва да знаят. Като начало, всеки формат е разработен от различни компании. „PDF“ е рожба на Adobe Systems, докато „DOC“ е създаване на софтуерен гигант Microsoft. Всяка компания също е произвела софтуер, който може да се използва за създаване и редактиране на документи в съответните файлови формати; Acrobat за Adobe и Word за Microsoft.

Друга голяма разлика между двата файлови формата е способността на всяка платформа да редактира съдържание. DOC файловете могат да бъдат създадени с помощта на Microsoft Word и могат да бъдат записани в PDF формат. Когато потребителят иска да редактира този файл, той може да се върне в Word и да направи някои корекции там. От друга страна, Adobe създаде Acrobat за създаване на PDF файлове, но ограничава способността му да редактира съдържание. Това е така, защото PDF файловете са разработени повече като формат за доставка, който може да бъде разпознат от всички платформи. Това е причината много малко хора да правят документи с помощта на Acrobat. PDF също е с отворен код, така че всеки отделен човек или разработчик може да направи инструменти за редактиране за него, за разлика от собствения софтуер на Microsoft.

Най -голямата разлика между тези два популярни файлови формата може да се намери в доставката на съдържание. Документите, създадени във формати DOC, са по -малко точни и последователни в сравнение с PDF файлове, които запазват всичко, което авторът е написал в документа. Тъй като Microsoft притежава изключителни права върху своя софтуер, той изисква специфични настройки, за да доставя същото съдържание от един потребител на друг.

Един добър пример за това е, когато автор използва шрифт, който не присъства в компютъра на приемника. След като документът бъде отворен, компютърът автоматично ще замени друг шрифт, който не е това, което изпращачът е възнамерявал да бъде. Това може да създаде проблеми, особено за файлове, които изискват точно предаване, като бланки и фирмени лога. Познаването на тези ключови разлики може да помогне на офис служителите и мениджърите да избират разумно, когато става въпрос за работа с документи.

Резюме: 1. „DOC“ е създаден от Microsoft, докато „PDF“ е направен от Adobe Systems. 2. Microsoft Word се използва за създаване и редактиране на DOC файлове, докато Adobe Acrobat е за създаване на PDF файлове. 3. Документите, създадени с помощта на Word и запазени в PDF, могат да се редактират с помощта на Word, докато PDF файловете, направени с помощта на Acrobat, могат да се редактират чрез разработчици на трети страни. 4. „DOC“ е собственост, докато „PDF“ е с отворен код. 5. Доставката на съдържание в DOC файл е по -малко точна, докато PDF може да запази точно съдържание и вид на документи, записани в този формат.

7 коментара

  1. Информацията е твърде плитка, за да помогне на учениците, изучаващи настолно издателство

  2. полезно и полезно

  3. Много логично и ясно обяснение за обикновения потребител. Харесано резюме на статията като резюме. Благодаря ти.

  4. Това отговори точно на въпроса ми и тогава успях ясно да го обясня на моя приятел, който също лесно разбра моето обяснение, като прочетох това. Много полезно. Ясно. Просто обяснение. Не толкова сложно, колкото другите сайтове.

  5. Много ясно и кратко обяснение. Това определено заслужава 5 звезди !!

  6. Тай Имам Windows 7 и имам няколко имейла, които трябва да прехвърля в word doc. Те не са прикрепени. Имам лаптоп Todhiba. настолен компютър

  7. Благодаря ви предварително за обяснението.

Вижте повече за: