Разлики между Opera и Opera Mini

Изборът на ефективен и естетичен браузър е важен избор при използване на Интернет, а Opera има дълга история на адаптация към промените в цифровия свят. Публично пусната през 1996 г., Opera започна като изследователски проект и претърпя безброй трансформации през последните две десетилетия, за да оцелее и да процъфтява през многото смъртни случаи в областта на браузърите.

Днес Opera предлага своя браузър за настолни компютри/лаптопи, Opera Mobile и Opera Mini, всички от които имат свои собствени спецификации и използват независимо дали използвате компютър или смартфон. Тъй като Opera Mobile и Opera Mini се предлагат и в магазините за приложения за Android, е полезно да разгледате техните спецификации и функции, за да помогнете на потребителите да решат кой от тях най -добре отговаря на техните нужди.

Разлики между Opera и Opera Mini

Opera Mobile

Opera (понякога наричана Opera Mobile за по-голяма яснота) е в много отношения доста подобна на пълноценния компютърен браузър Opera, който вместо това е наличен чрез магазина за приложения за Android. Този браузър е предназначен за преглед на защитени уеб страници и сайтове в най -пълния им размер на мобилно устройство. Opera Mobile е специално проектирана за смартфони, КПК и други преносими устройства, които могат да поддържат интензивно сърфиране в мрежата.

Важното е, че този браузър не използва технологията за компресиране на Opera по подразбиране, което означава, че ще изпълнява уебсайтове с максималния им размер и с всичките им данни. Възможно е да включите режим за пестене на данни или Opera Turbo, за да намалите времето за зареждане-особено полезно, когато потребителите не са на Wi-Fi. Opera Turbo ще отреже страниците с до 50% от техните данни, което ще намали значително натоварването.

Opera Mobile също се предлага с много функции на марката, които автоматично ще ускорят времето за зареждане. Хедлайнер на тези функции е вграденият рекламен блокер на Opera, който марката обявява за първия вграден рекламен блокер в голям браузър. Твърди се, че това спестява време за зареждане на страници с до 90%.

Като браузър, създаден за гледане на цял екран, Opera Mobile подчертава своята емисия с новини. Тази опция позволява на потребителите да сканират през канали за новини в браузъра. Те също могат да се абонират за новинарски източници, които обичат, за да получават актуализации и да запазват истории за четене по-късно, като всичко това се вписва в дизайнерския план на Opera, за да направи своите мобилни браузъри приложения на едно гише.

През десетилетията си на пазара Opera отбеляза нарастването на много от проблемите на сигурността на ерата на цифровите технологии, така че не е изненадващо, че е вградила специална функция за поверителност в Opera Mobile. За потребителите, загрижени за броя на разрешенията, които трябва да дадат на приложенията, за да ги използват, Opera Mobile може да пуска мобилни сайтове, сякаш са приложения, дори да ги добавя към началния екран на телефона и да създава push известия. Това помага да се облекчи проблемът с предоставянето на различни разрешения на голямо разнообразие от приложения, докато все още получавате актуализации.

За тези собственици на смартфони, загрижени за четимостта, фокусът на Opera Mobile върху сърфирането в настолен режим доведе до гъвкава функция за мащабиране и възможност за използване на множество прозорци. Докато Opera Mini има само два режима на мащабиране, Opera Mobile позволява на потребителя да мащабира от 25% до 200% от оригиналния размер на страницата. Може да се използват повече от един прозорец наведнъж, имитирайки интерфейса на настолен компютър или лаптоп. Като бонус към опцията за увеличение, Opera Mobile обгръща текст, когато се разширява извън екрана.

Последна характеристика на Opera Mobile е опцията за синхронизиране. Това позволява на потребителите да създадат акаунт, за да запазват преки пътища, отметки, раздели и т.н., за да ги пренасят през устройства, когато са в движение.

Разлики между Opera и Opera Mini-1

опера мини

Там, където Opera Mobile се възползва от четенето и новините на цял екран, Opera mini поставя скоростта на първо място. Той използва технологията за компресиране на компанията, което му позволява да зарежда страници много по -бързо от Opera, но в мобилен режим вместо в настолен режим.

Той също така има "екстремен" режим на запазване на данни, предназначен да бъде възможно най-лек на мобилна връзка, за да позволи на потребителите достъп до цялото съдържание и медии дори извън Wi-Fi. За да превърне спестяването на данни в числа, компресията на Opera Mini намалява данните на страниците до 10% от истинския им размер, буквално част от значителното намаление на Opera Mobile от 50%. Opera Mini може да се справи с тази технология за компресиране, защото за разлика от Opera Mobile, това е браузър, базиран на облак. Той работи, като изисква данни от сървърите на Opera, които компресират данните, преди да ги изпратят в браузъра на телефона. Тъй като сървърите обработват компресирането на данни, процесът може да се извърши много по -бързо, отколкото ако самият браузър трябва да го направи.

Допълване на технологията за бързо компресиране и режима за спестяване на данни е връщането на блокера на реклами, който е наличен във всички браузъри на Opera. Блокирането на реклами е от ключово значение за спирането на много скриптове, преди да могат да започнат да свалят страници.

Функциите на Opera Mini наистина започват да се различават от мобилния си брат, когато става въпрос за представяне на изтегляния и известия. Вече не се фокусира върху емисията с новини, вместо това този браузър сканира страници, за да търси съдържание за изтегляне, особено видео. След това се прави възможност за кликване и изтеглянията се съхраняват в самата Opera Mini, като ги предпазват от дезорганизиране на файловата система на телефона.

Подобно на оптимизираната страница за изтегляне, началната страница на Opera Mini може да бъде персонализирана според интересите на потребителя. Описани от компанията като „джобове“ на кожена чанта, категориите интереси могат да бъдат избрани за началната страница, която Opera Mini след това ще използва за създаване на емисия със съдържание. Тази страница също съдържа предпочитани сайтове на едно визуално място.

За потребители, които не могат да бъдат отделени от социалните медии, Opera Mini предлага лента с известия за известия от Facebook. За разлика от изтеглянията и началната страница, тази функция е част от „чекмеджето за известия“ на Android или интерактивните ленти, които се движат по екрана, информирайки потребителя за различни актуализации на приложения.

В Opera Mini има два специални режима, които са полезни за потребители с произволен брой нужди - инкогнито раздели и нощен режим. Разделите в режим „инкогнито“ не записват нищо в историята ви, въпреки че за тези, които не са запознати, данните все още могат да бъдат записани чрез IP адреси и посетените от тях сайтове. Тези раздели са полезни, когато няма нужда да запушвате историята на телефона или когато има сайтове, които просто не е необходимо да бъдат част от историята по някаква причина. Нощен режим е настройка на екрана, предназначена да намали напрежението на очите, особено за хората, които използват телефона си късно вечер преди лягане. При преминаване към този режим телефонът ще започне да използва червено-оранжева светлина, която е много по-малко стимулираща от синьо-виолетовата по подразбиране.

Opera Mini споделя функцията за синхронизиране с Opera Mobile, като има за цел да улесни пътуването и пътуването до работното място. Според самата Opera лекотата на пътуване е една от основните цели на Opera Mini и Syncing подчертава тази цел.

Обобщение на разликите

Opera Mobile и Opera Mini са близки братя и сестри в света на браузърите. Като леки приложения за Android и двете подчертават бързото зареждане и техните възможности за блокиране на реклами. Основното разминаване между тях идва от начина, по който показват уеб страници. Докато Opera Mobile може да показва страници в настолен режим на мобилни устройства с малка част от скоростта, Opera Mini е базирана на облак и компресира мобилни сайтове за значително намаляване на времето за зареждане. Opera Mini също така подчертава централизирано мобилно приложение със силна начална страница и функция за изтегляне, но Opera Mobile отново се обръща към читателите на тежко съдържание с емисията си за новини.

Таблица 1. Разлики между Opera Mobile и Opera Mini

Отличителен белег Opera Mobile опера мини
Магазини за приложения за Android Да Да
Мащабиране Да Ограничено
Преглед на цял екран Да Не
Мобилно сърфиране Да Да
Компресионна технология Не Да
Режим за пестене на данни Да - Turbo Да - екстремно
Adblocker Да Да
Новини Да Не
Централизирана начална страница Не Да
Опция за изтегляне Не Да
Лента за известия във Facebook Не Да
Нощен режим Не Да
Синхронизиране Да Да

Вижте повече за: ,