Разлика между WINS и DNS

mac_ip WINS срещу DNS

WINS е съкращение от Windows Internet Name Service и DNS означава Domain Name System. Както подсказва името, WINS е специално за устройства, базирани на Windows, като компютри, лаптопи или NT сървъри. От друга страна, DNS е предимно за сървъри и мрежови устройства. WINS основно зависи от платформата, докато DNS е независим от платформата и работи за Windows , Linux, Unix, Cisco и др. WINS се използва за динамични IP адреси, като DHCP системи, където IP адресите се променят на всеки час. Обратно, DNS се използва предимно само за статични IP адреси, като сървъри или шлюзове, където IP адресите остават същите. DNS не поддържа DHCP системи.

Основната цел на WINS е да разреши имената на NetBIOS до IP адреси, а не обратно. Имената, включени в WINS, са в едно плоско пространство от имена и са с дължина 15 знака, като регистрацията на тези имена се извършва автоматично с динамични IP адреси. DNS се използва за разрешаване на имена на хостове към IP адреси и може също да извърши обратно търсене, т.е. превод на IP адреси в имена на хостове, когато е необходимо. Имената, включени в DNS, са в йерархична структура и се състоят от всеки знак за изразяване на октет. Пълното име на домейн в DNS може да съдържа максимум 253 знака. Регистрацията за тези DNS имена се конфигурира ръчно със статичен IP адрес.

WINS одобрява постепенното възпроизвеждане на данните, което означава, че само промените, направени в базата данни, се копират между WINS сървърите. Това се прави периодично, за да се поддържа последователност. Като има предвид, че DNS не одобрява такова постепенно възпроизвеждане на данните и копира цялата база данни винаги, когато се правят каквито и да било промени. Когато регистрирате домейн, за да го хоствате, обикновено са необходими 2-3 дни, за да се разпространи и актуализира IP адресът между всички DNS сървъри. Това обаче не е така с WINS, тъй като картографирането на IP адреси се актуализира динамично и тези актуализирани IP адреси са достъпни за всички клиенти в мрежата.

WINS се използва главно за тези клиенти, които са свързани с Microsoft и са в мрежи на Microsoft. Тези клиенти могат да регистрират името си само веднъж. DNS обаче се използва основно в Интернет, а също и в локални компютърни мрежи и използва режим на TCP/IP адресиране или TCP/IP хостове. С DNS администраторите могат да създават множество различни псевдоними за един хост. WINS не поддържа TCP / IP приложни услуги като имейл маршрутизиране, докато DNS поддържа всички услуги на TCP / IP приложения.

Резюме:

1. WINS зависи от платформата, докато DNS е независим от платформата.

2. WINS поддържа динамични IP адреси, докато DNS поддържа статични IP адреси.

3. WINS превежда имената на NetBIOS в IP адреси, докато DNS превежда имената на хостове в IP адреси.

4. WINS поддържа постепенно възпроизвеждане на данните за всякакви модификации, докато DNS копира цялата база данни.

5. WINS не поддържа TCP/IP приложни услуги, докато DNS поддържа всички TCP/IP приложни услуги.

8 коментара

 1. Отлична статия. Сега се опитвам да инсталирам DNS на Windows и Ubuntu Server. Ще направя тест за производителност на тези ОС, работещи с DNS. Благодаря.

 2. Много добра статия, помогна много добре ...

 3. Някои от споменатите неща не са верни:

  1. Можете да използвате DNS с DHCP. Това е възможно, тъй като DNS вече позволява динамични актуализации. 2. Трансфер на DNS зона (репликация на база данни) е наличен в 2 режима: пълен (opcode AXFR) и инкрементен (IXFR)

  ~ madhav

 4. Здравейте, много добра статия има достатъчно информация..благодаря

 5. много хубава статия

 6. Добро и просто обяснение. Добра работа

 7. Тук има много лоша информация. DNS се справя добре с DHCP. В среда на домейн DNS напълно поддържа инкрементална (делта) репликация.

  Вътрешният DNS (в домейн) се актуализира толкова бързо, колкото и останалата активна директория за интегрирани с AD зони DNS, а интервалите на репликация са напълно конфигурирани за неинтегрирани зони. Смесвате DNS с процеса на регистрация на външен домейн, необходим за осигуряване на интернет достъп до ресурс - функция, която WINS не предоставя и не може да предостави.

 8. Много добра статия, която описва разликата между Net bios и DNS и каква работа вършат.

Вижте повече за: