Разлика между текстови съобщения и съобщения

Съвременните съобщения промениха начина, по който комуникираме, а интернет революционизира начина, по който взаимодействаме помежду си. Иновациите в интернет технологиите са имали дълбоки ефекти върху начина, по който хората комуникират през двадесет и първи век. Като се има предвид „тъмните векове“ на 80-те години, когато хората са могли да общуват чрез обмен на писма или чрез телеграф, радио или гълъб-носител, съвременните удобства за комуникация, с които разполагаме, са наистина революционни. Днес информацията се доставя за секунди, благодарение на развитието на цифровата комуникация. В тази дигитална ера, изпълнена с технологични иновации, може да е трудно да се разбере разликата между текстови съобщения и съобщения. Е, и двете служат на една и съща цел - тоест незабавно доставяне на информация до получателя - но двете форми на комуникация също са доста различни един от друг.

Разлика между текстови съобщения и съобщения

Какво е текстови съобщения (текстови съобщения)?

Текстовите съобщения, известни още като текстови съобщения, са една от най -важните форми на комуникация, която включва създаване и предаване на кратки електронни съобщения между две или повече мобилни устройства. С прости думи, изпращането на текстови съобщения е акт на изпращане и получаване на кратки текстови съобщения между мобилни телефони. Текстовите съобщения използват клетъчна мрежа за предаване на информация по начин, подобен на телефонното обаждане до другата страна.

Първата страна, която създава или съставя съобщението, е „изпращач“, а този в приемащия край е „получател“ или „получател“. Съобщението обикновено се състои от азбуки и цифри. Всяко мобилно устройство, независимо дали е интелигентно или не, има способността да изпраща и получава текстови съобщения, което е чудесен заместител на гласовите повиквания в случай, че гласовата комуникация не е възможна.

Смартфоните и традиционните мобилни телефони са най -често срещаните устройства за изпращане и получаване на текстови съобщения. Въпреки това, персонални компютри или лаптопи могат да се използват и за изпращане и получаване на текстове - всичко, което трябва да направите, е да инсталирате приложение за SMS на компютъра. Приложението използва вашата клетъчна мрежа за достъп до вашите контакти и изпращане на съобщения до тях.

Разлика между текстови съобщения и съобщения-1

Какво е незабавни съобщения (IM)?

Незабавните съобщения (IM) са друг ефективен метод за комуникация, който изисква стабилна интернет връзка. По същество това е вид онлайн чат, където можете да поддържате списък с хора, с които общувате, и да изпращате текстови предавания в реално време по интернет. С прости думи това е обмен на текстови съобщения чрез софтуерно приложение в реално време.

Услугата за незабавни съобщения е по-интерактивна от другите форми на комуникация, тъй като информацията се изпраща в реално време и може също така да осигурява видео разговори, споделяне на файлове или гласови повиквания с помощта на микрофон и слушалки. Незабавните съобщения изискват от вас и вашите контакти да използвате едно и също приложение за съобщения за комуникация. Можете да добавите хората, с които искате да общувате, в списъка си с приятели или в списъка с контакти и да им изпращате съобщения, когато са онлайн.

Днес на пазара има толкова много популярни приложения за съобщения. Най -популярните включват WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, Snapchat и Skype и има още. Трябва да сте онлайн, за да изпращате и получавате съобщения и всеки опит да изпратите незабавно съобщение до приятел, който не е онлайн, ще доведе до непълно предаване. Ако и двете страни са онлайн, получателят ще получи известие, което показва, че е пристигнал незабавен съобщение. След това можете да започнете чат сесия с този конкретен приятел или приятел чрез услугата за съобщения.

Разлика между текстови съобщения и съобщения

1. Мрежа

И двете системи са сходни и богати на функции, които правят текстовите съобщения и съобщенията да си приличат в много аспекти. Основната разлика между тях обаче е, че изпращането на текстови съобщения изисква клетъчната мрежа да изпраща и получава информация, докато незабавните съобщения изискват и двете страни да останат онлайн чрез интернет.

2. Платформа

Всеки с мобилен телефон може да обменя текстови съобщения с всеки друг с мобилен телефон, независимо от платформата. От друга страна, незабавните съобщения зависят от платформата, което означава, че и двете страни се нуждаят от една и съща услуга или приложение за съобщения, за да комуникират помежду си. Например, потребител на Facebook не може да изпраща съобщения до потребител на Snapchat и обратно.

3. Интернет връзка

При незабавни съобщения и двамата потребители трябва да са онлайн и да са свързани помежду си чрез обща услуга за съобщения, за да обменят съобщения. Изпращането на текстови съобщения, от друга страна, има много по -широк обхват, тъй като разчита на клетъчната мрежа, което го прави може би един от най -ефективните методи за цифрова комуникация.

4. Надеждност на приложението

Не се изисква приложение за използване на услугата за текстови съобщения, което я прави по-удобна и безпроблемна от незабавните съобщения, което, от друга страна, изисква носител-приложение-за свързване на подател с получателя. От двете страни се изисква да инсталират едно и също приложение за съобщения на своите устройства, за да обменят съобщения.

5. Сигурност

Тъй като изпращането на текстови съобщения е независимо от платформата и изисква само телефонен номер, всеки, който има достъп до вашия телефон, може да изпраща и получава текстови съобщения, така че не се изисква влизане. Незабавните съобщения, от друга страна, изискват вашите идентификационни данни (потребителско име и парола) за влизане, което го прави по-сигурен и личен. И двете услуги обаче са еднакво уязвими към фишинг измами и други злонамерени атаки.

Текстови съобщения срещу съобщения

Писане Съобщения
Не се изисква приложение за изпращане и получаване на текстови съобщения. Общо приложение за съобщения трябва да бъде инсталирано на телефона или лаптопа на потребителя.
Изпращането на текстови съобщения е независимо от платформата, така че всеки с мобилен телефон може да изпраща текстове на всеки друг с мобилен телефон. Приложенията не могат да комуникират помежду си, така че потребител на Facebook не може да изпрати съобщение до потребител на WhatsApp.
Всеки мобилен телефон, независимо дали е смартфон или не, има възможност да изпраща и получава текстови съобщения. Незабавните съобщения изискват както подателят, така и получателят да използват смартфон.
Не се изисква влизане за изпращане и получаване на съобщения. Изисква се потребителско име и парола за влизане.
Текстовите съобщения са ограничени до 160 знака. Незабавните съобщения нямат ограничения за знаците.
Изпращането на текстови съобщения е по -малко сигурно от незабавните съобщения. Незабавните съобщения изискват потребителско име и парола, осигуряващи по -добра сигурност от изпращането на текстови съобщения.

Резюме

  • Концептуално както текстовите съобщения, така и незабавните съобщения служат на една и съща цел - тоест незабавното предаване на информация под формата на съобщение до получател - но те имат своя справедлив дял от разликите.
  • Изпращането на текстови съобщения използва клетъчна мрежа за изпращане и получаване на текстови съобщения, подобно на извършването на телефонни обаждания, така че плащате на мобилния си доставчик за услугата. Незабавните съобщения, от друга страна, използват вашите телефонни данни или Wi-Fi за услугите, така че плащате само за използването на данни, освен ако нямате неограничен план за данни.
  • Не е необходимо да инсталирате нищо на мобилния си телефон, за да използвате услугите за текстови съобщения, докато приложенията за съобщения трябва да бъдат изтеглени на телефоните както на изпращача, така и на получателя. Потребителят на Telegram не може да взаимодейства с потребител на Facebook и обратно.

2 коментара

  1. Нямах представа каква е разликата. Сега го правя! Ясно описание. Много полезно.

  2. Какво ще стане, ако нямате интернет или нещо подобно и не сте много добри в тези неща, просто едва свикнах да го правя по този начин и след това смс нещо, което просто не мога да го накарам да работи на мен телефонът и v асистентът или говоренето не помагат наистина

Вижте повече за: ,