Разлика между маршрутизатора и точките за достъп

router-db Рутер срещу точки за достъп

Интернет просто се отнася до взаимосвързани компютри. То се осъществява чрез интернет , че можем да разглеждате уеб страници, да получите информация и изпращане на електронни писма до други компютри. Така че, ако искаме да създадем подобна малка мрежа в нашия дом, офис или училище, можем да използваме кабели за свързване на нашите компютри. Усуканите двойки и коаксиалните кабели са от съществено значение за този вид мрежа. Но какво ще стане, ако искаме да се свържем с компютри, които са по -далеч или в други страни?

Със сигурност вече не можем да използваме стотици кабели, които пресичат океана. Това е мястото, където рутерът (безжичният) и точките за достъп стават необходими.

Маршрутизаторът е устройство, използвано за маршрутизиране или насочване на съобщения и информация между компютри. Рутерите се свързват чрез жични или радиосигнали. Задачата на рутера е да се увери, че съобщенията пристигат на правилната дестинация. Рутерът гледа IP адреса също като нашия домашен адрес за изпращане на съобщенията. Задачата на маршрутизатора е също така да гарантира, че съобщенията или информацията няма да се разпръснат по други компютри и да предотвратят трафика.

Възможността за свързване на множество компютри към интернет е една от основните характеристики на рутера. Ако към маршрутизатора са свързани няколко компютъра, рутерът използва NAT (Network Address Translation) протокол, който дава на компютъра ви частен IP адрес. Рутерите също действат като DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) сървър. Когато имате DHCP сървър, той ще присвоява динамичен IP адрес на вашия компютър при всяко стартиране на компютъра.

От друга страна, точка за достъп всъщност не е устройство. Това е само част от безжична мрежа, която позволява на устройствата да имат достъп до интернет. Рутерите могат да бъдат направени като точка за достъп. Точките за достъп са точки за взаимно свързване или пътища, които свързват всички доставчици на достъп до интернет. Използва се за свързване на безжични клиенти към локални мрежи. Те всъщност не насочват компютри, но могат да свързват компютрите. Ето защо те обикновено се използват за домашни и малки бизнес офиси.

Точно като маршрутизаторите, точките за достъп също съдържат софтуер за сигурност, като WEP, WPA, 8021x и TKPI, но те нямат управление на трафика като рутери. Точките за достъп също нямат NAT, защото това просто би добавило ненужен слой към мрежата. За да стане по -лесно, точките за достъп са като вратите, позволяващи на потребителя да влиза в други компютри.

Резюме:

1. Рутерът е устройство, използвано за насочване на съобщения към и от компютри, докато точките за достъп са точки за взаимосвързаност, които свързват компютрите.

2. Само рутерът има функция за управление на трафика, позволяваща свободен поток от съобщения и информация между компютрите.

3. Само маршрутизаторът може да действа като DHCP сървър.

4. Маршрутизаторите и точките за достъп разполагат със същия софтуер за сигурност, като WEP, WPA, 8021x и TKPI, но само рутерите използват NAT протокол.

2 коментара

 1. Забравете уеб 2.0 ……… .. Този портал (Разлика между.net) е най -полезният, ценен и продуктивен (и ясен) за мен, моите студенти и за всички, които са достатъчно КРЪСТНИ, за да го намерят/открият на W3.

  Не знаете каква помощ можете да предложите на академиците и на цялото общество ………

  Надявам се, че никога няма да го затворите.

  Ранг = Уикипедия

  Рупак асистент

 2. Много полезна статия. „Разликата между“ е нещо, което често качваме /търсим. Този сайт може да бъде доста полезен и най -гледан, ако езикът/презентацията е прост и илюстриран с помощта на още примери.

  Харесва ми съдържанието, както и обобщението в края на статията.

  Продължете усилията си за разширяване на сайта, в близко бъдеще този сайт може да се превърне в друга уики ...

Вижте повече за: