Разлика между RIP и OSPF

Разлика между RIP и OSPF

Светът вече е пълен с мрежи и наистина тези мрежи да ни помогнат да се движат по-бързо, по отношение на комуникацията. Комуникацията е на базата на информация към технологиите свят, всеки един от нас е да се разчита на него в някакъв начин или друг. Протоколите са набор от правила, които определят как предаване се осъществява в различни мрежи и устройства. Например, може да сте чували за често използваните интернет протоколи като TCP (Transmission Control Protocol), HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) и т.н. Списъкът е дълъг и имаме протоколи, специфични за всяка цел. По подобен начин, ние имаме протоколи да инструктира рутери за това как тя трябва да се справят с постъпващата и изходящия трафик. Ние ще разгледаме в разликата между RIP и OSPF сега, и те нищо друго, освен на рутера протоколи. Преди да преминете към темата директно, нека да има кратка дискусия върху това, което са те!

Какво е протокол?

Както говорихме по-горе, протокол е набор от инструкции към компютър или всяко устройство, за това как тя осъществява комуникацията. Комуникацията може да се случи във всеки от каналите за предаване като кабелен или безжичен. Протоколите са основните елементи, за да направят взаимодействия между компютри или устройства се случи. Пример, TCP (Transfer Protocol Control), FTP (File Protocol Control), IP (Internet Protocol), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), POP (Post Office Protocol), SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) и т.н.

Какво е маршрутизация протокол?                                

Протоколи за маршрутизация са отговорни за намирането на подходящи или по-бързия маршрути за комуникация между компютри в мрежа или в интернет. протоколи за маршрутизация интелигентно прехвърляне на данни между различни възли на мрежата чрез идентифициране не само най-бързия начин, но и оптимален маршрут.

Как работи?

Всички протоколи за маршрутизация работят с подобна процедура и нека погледнем по-отблизо в него сега.

 • Веднага след като предаване е да се работи, за маршрутизиране протокол първо анализира възможните пътища за предаване да се случи. Може да има само един път или много маршрути, базирани на мрежата, в която само предназначени да устройство или компютър е налице.
 • Следващата стъпка е да се определи най-добрия маршрут от списъка с налични на маршрути, които са определени по-рано. протоколи за маршрутизация не само установи, че само един най-добрите, но и да подберете следващо следващите добър избор, както добре. Тези възможности са полезни, когато най-добрия маршрут не е наличен в момента или ако има по-голям трафик, че определен маршрут.
 • Сега реалното предаване се осъществява с помощта на които вече са определени комбинации от маршрута.

Какво е RIP?

Интернет протокол RIP (Routing) е разработен през 1980 г. и е специално проектирана да се справя предавания в малки или средни по размер мрежи. РИП са възможни за вземане на 15 хмел при максимално. Да, това може да скочи от един възел до друг в мрежата на не повече от 15 пъти, за да стигнат до местоназначението. Всеки рутер с RIP Протоколът към нея първо иска от таблицата с маршрути от съседните му устройства. Тези устройства отговарят на рутера със свои собствени таблици за маршрутизация и тези маси се консолидират по-късно и да се актуализират в пространство за таблици на маршрутизатора. Рутерът не спира с това и до днес продължава, искаща такава информация от устройствата на редовни интервали. Тези интервали са обикновено 30 секунди. Традиционните СИП, които е поддържала само V4 интернет протокол (IPv4), но по-новите версии на RIP също подкрепя IPv6. Нашата дискусия не е пълно без да се споменава номера на порта, както всеки протокол има свой собствен номер на порт за извършване на предаването. използва RIP UDP 520 или 521, за да изпълнява своите предавания.

Разлика между RIP и OSPF-1

Какво е OSPF?

Първо (OSPF) Протоколът Open краткия път, както подсказва името му, е способен да идентифицира най-краткия път да продължи с трансферите на данни. Наистина е благоприятно в сравнение с РПП поради определени причини и ние ще споменем тук някои от тях. Участъците RIP има ограничение от 15 хмел за извършване на предаването и като например ограничение е наистина трудно да се постигне в случай на по-големи мрежи. Така че ние очевидно се нуждаят от по-добро маршрутизиране протокол, за да се преодолее този проблем. Ето как този OSPF очертава изключително за по-големи мрежи. Няма такова малък ограничаване на броя на хмел, използвани по време на предаването с OSPF.

Как работи?

 • Рутерът, който използва OSPF първо изпраща определена информация за маршрутизиране на и напред между тях. Те никога не изпрати цялата таблица за маршрутизация вместо това те трябва само да изпратите само необходимата информация за маршрутите за извършване на предаванията.
 • Това е един вид връзка държавния протокол и е извън обхвата на нашата дискусия тук. Ние трябва да имаме предвид, че OSPF е по-добре човек да открие най-кратките пътища за маршрутите между устройствата в мрежата.

Разлика между RIP и OSPF

 • Мрежа строителна маса: RIP поиска таблицата за маршрутизиране от различни съседни устройства на рутера, който използва RIP. По-късно, рутера консолидирани тази информация и изгражда своя собствена таблица за маршрутизация. Тази таблица е изпратено до тези съседни устройства през регулярен интервал от време и консолидирана таблица за маршрутизация на рутера се актуализира. В случай на OSPF, таблицата за маршрутизация е изработена от маршрутизатора само чрез получаване на няколко необходимата информация от съседните устройства. Да, това никога не получава цялата таблица за маршрутизация на устройствата и маршрутизиране на изграждането на маса е много по-лесно с OSPF.
 • Кой тип Internet Routing Protocol? Участъците RIP е на разстояние Vector протокол има предвид, че OSPF е протокол връзката състояние. А разстояние вектор протокол използва разстоянието или хмел брои за определяне на пътя на предаването и очевидно, РПП е единствен по рода си. Протоколът за състоянието на връзката е малко по-сложна в сравнение с предишния, тъй като анализира различни източници, като претовареността на скорост, цена и път , докато определянето на най-краткия път. Той използва алгоритъм, наречен Дейкстра.
 • Хоп Брой ограничение: Участъците RIP позволява само до 15 хмел на максимум и той е създаден за да се избегне дългото чакане от страна на рутера. Но няма такова ограничение максимален брой с OSPF.
 • The Network Дървото: Това е просто еквивалент OSPF маршрутизиране, ако масата, изграден от РПП, но информацията в това наистина се различава от това, което е било в RIP. Да, OSPF рутер го запазва като корен възел и след това конструира карта дърво за означаване на пътеките между други устройства в мрежата. Тази мрежа дърво е често по-нататък най-краткия път дървото.
 • Използваният алгоритъм: маршрутизатори РПП използват алгоритъма на разстояние вектор има предвид, че OSPF използва най-краткия път алгоритъм за определяне на преносни трасета. Един такъв алгоритъм най-краткия път е Дейкстра.
 • Мрежа класификация: В RIP, мрежите са класифицирани като райони и таблици. В OSPF, мрежите са класифицирани като райони, подзони, автономни системи и опорни зони.
 • Сложността ниво: The РПП е сравнително по-лесно, докато OSPF е сложен.
 • Кога е Най-подходящи? Участъците RIP е най-подходящ за по-малки мрежи, тъй като има хоп ограничения брой. В OSPF е най-добре за по-големи мрежи, тъй като няма такова ограничение.

Нека погледнем на тези различия между RIP и OSPF в таблична форма.

S.No Разлики в ПОЧИВАЙ В МИР OSPF
1. Мрежа строителна маса Участъците RIP поиска таблицата за маршрутизиране от различни съседни устройства на рутера, който използва RIP. По-късно, рутера консолидирани тази информация и изгражда своя собствена таблица за маршрутизация. Тя е изградена от маршрутизатора само чрез получаване на няколко необходимата информация от съседните устройства. Да, това никога не получава цялата таблица за маршрутизация на устройствата и маршрутизиране на изграждането на маса е много по-лесно с OSPF. Тя представлява масата под формата на дървесни карти.

2. Кой тип Internet Routing Protocol? Това е протокол Разстояние Vector и го използва, разстоянието или хмел брои за определяне на пътя на предаването. Това е протокол връзката състояние и да го анализира различни източници като претовареността на скорост, цена и път, докато определянето на най-краткия път.
3. Сложността ниво Това е относително лесно. Това е сложна.
4. Хоп ограничение на броя Тя позволява максимум 15 хмел. Няма такова ограничение на броя на хоп.
5. Дървото Network Няма мрежа дървета се използват вместо това използва таблици за маршрутизация. Той използва мрежови дървета за съхранение на пътеките.
6. алгоритъм използва маршрутизатори РПП рутери, използват алгоритъма на разстояние вектор. Маршрутизаторите OSPF използва най-краткия път алгоритъм за определяне на преносни трасета. Един такъв алгоритъм най-краткия път е Дейкстра.
7. класификация Network Мрежите са класифицирани като райони и маси тук. Мрежите са класифицирани като райони, подзони, автономни системи и опорни зони тук.

8. Кога е Най-подходящи? Това е най-подходящ за по-малки мрежи, тъй като има хоп ограничения брой. Най-добре е за по-големи мрежи, тъй като няма такова ограничение.

Това е разликата между RIP и OSPF, на протоколи за маршрутизация! Малцина находка министерството, за да бъде добра за техния рутер докато другите вземат последната под внимание. Уверете се, много от него с помощта на най-подходящия за вашите мрежи!

1 коментар

 1. Добро!!!!

Вижте още за: , , ,