Разлика между CPC и CPA

advertising_book CPC срещу CPA

Интернет рекламата и генерирането на онлайн приходи са добри начинания, които трябва да се следват в този технологично преструктуриран свят. Това е причината Google „най -големият онлайн гигант“ да се превърне в това, което е днес. Чрез интелигентни рекламни механизми много онлайн издатели и дори продавачи се превърнаха в милионери, направени от собствените си ръце. И двете групи използват предимствата на системата CPC и CPA, но как се различават тези два механизма?

CPC означава цена на кликване. Както подсказва името, това е основно цената на нещо (като банерна реклама), когато се извърши кликване. Това е един от доказаните и изпитани механизми, които Google Adsense използва от много години. Недостатъкът на тази стратегия е, че за уеб майсторите или издателите е много трудно да спечелят много пари от своите уебсайтове само с обикновена CPC, защото те наистина не могат да определят кога посетителите им ще кликнат върху тези реклами от Google. Още повече, че тези реклами обикновено са на ниво центове на кликване. Това прави CPC доста евтин. Като цяло е много трудно да спечелите много приходи от CPC, ако нямате редовен и огромен трафик към вашия домейн. За да бъдем точни, се казва, че 50% от вашите редовни посетители трябва да кликнат върху вашите реклами, за да имате наистина голяма и стабилна печалба.

И така, какво е така нареченият CPA? CPA е просто цена на действие. След Adsense тази маркетингова схема започна да става много популярна. От името си CPA дава на уеб издателя част от приходите. Това е много различно от CPC, в смисъл, че потенциалният доход зависи от извършеното действие или просто от това колко продажби са направени и от своя страна колко комисионна е генерирана от тези продажби. Например, ако Microsoft има CPA operandi, който предлага 3% от продажбата на техния продукт (действието), издателят ще спечели 3% от цената на всеки продукт като комисионна, след като продажбата е била затворена.

Като цяло този модел предлага по -ниски рискове. CPA има по -голям потенциален доход, ако се правят много продажби. Уеб администраторите също могат да играят роля на партньор, като използват или обединяват реклами със съдържанието на своите страници. Следователно, всеки път, когато посетител кликне върху тези творчески написани текстови връзки (с уникален партньорски идентификационен номер на собственика на уеб сайта), има потенциал да спечелите от този посетител, ако някога той или тя затвори продажба от сайта, към който сте пренасочили него или нея.

1. CPC генерира приходи въз основа на „кликване“ на рекламите, докато CPA генерира приходи на база „действие“, например, когато се извършва продажба.

2. CPC е трудно да се постигне, освен ако нямате голям трафик към вашия сайт, докато CPA е по -малко рискована стратегия, тъй като можете лесно да направите много партньорски връзки към други сайтове за продажба на продукти.

Вижте повече за: , ,