Разлика между Chrome и Chromium

Chrome срещу Chromium

Уеб браузърите са софтуерни приложения, които се използват за извличане и представяне на данни в Интернет. Те са важни инструменти, които позволяват на потребителите да имат достъп до световната мрежа и да търсят източници на информация по различни теми. Най -широко използваните браузъри са: Windows Internet Explorer, Apple Safari, Mozilla Firefox, Opera и Google Chrome.

Google разработи проекта Chromium, който е източникът на Chromium и Google Chrome. И двата са проекти с отворен код и използват механизма за оформление WebKit, който позволява на уеб браузърите да изпълняват и управляват уеб страници. Те са получили имената си от елемента хром, от който е получен хромът .

Chromium е издаден под лиценз BSD, който позволява както софтуерни програми с отворен код, така и със затворен код. Той непрекъснато се актуализира, не прилага RLZ проследяване и няма проблеми с поверителността като другите уеб браузъри. Това е името на проекта, за който Google Chrome беше предвиденият краен продукт. Той се превърна в отделен проект с разработчици, стартиращи няколко различни версии с кода и името на Chromium.

Все пак уеб браузърът Google Chrome има Chromium като източник на код. Google Chrome или Chrome е официалното издание на Chromium Project. Той беше пуснат за първи път през 2008 г. и е третият най -широко използван уеб браузър днес. Той е предназначен да бъде мениджър на прозорци с раздели, а не традиционно приложение за браузър. Той има за цел да следва минималистичния подход на Windows Explorer и Finder на Mac OSX, а разработчиците му искаха той да бъде едновременно бърз и лек.

Въпреки че двете са от един и същ проект и имат няколко сходни характеристики, има функции на Google Chrome, които не присъстват в Chromium, което представлява техните различия във функционалността и полезността. Google Chrome има много цветно лого, докато Chromium има синьо. Той има опции за отчитане на пари и потребителски показатели, докато Chromium няма. Adobe Flash Player, преглед на PDF файлове и автоматично актуализиране са вградени с Google Chrome, докато тези функции трябва да бъдат изтеглени, когато използвате Chromium. Chromium също няма проследяване на марката и използването на Google и позволява модифициране на код от дистрибутори, които не са тествани, така че качеството на крайния продукт не е гарантирано. Google Chrome, от друга страна, има кодове, които се тестват от разработчиците и всички версии, които пускат, също се тестват, преди да бъдат предложени на потребителите.

Резюме:

1. Chromium е името на проекта за уеб браузър, разработен от Google, докато Google Chrome е предвиденият краен продукт. 2. Chromium може да бъде актуализиран и позволява модификации на кода, а новите му версии се пускат дори без тестване, докато Google Chrome винаги тества версиите на своите продукти, преди да ги пусне на обществеността. 3. Google Chrome има много функции, които не присъстват в Chromium, като например брандиране на Google, отчитане на пари и опции за потребителски показатели, както и много цветно и атрактивно лого. 4. Adobe Flash Player, преглед на PDF файлове и автоматично актуализиране са вградени с Google Chrome, докато трябва да бъдат изтеглени, когато използвате Chromium.

Вижте повече за: