Разлика между Shiplap и Beadboard

Някога забелязвали ли сте петна или влажни петна по стените във вашия дом? Или нарастващата влага по таваните ви притеснява? Е, ако се случи, не сте сами. Мокрите петна и влажните стени са много чести в наши дни, тъй като повечето търговски обекти вероятно са построени без подходяща влагоустойчива. Можете да почистите някои от петна по стените без много проблеми, но някои от петна е почти невъзможно да се отървете. Обикновено бихте поискали експерт по влагозащита, но ако това е твърде много за вас, има алтернативно решение-дървена ламперия. Е, стените, които са в лошо състояние, с изключение на много лошите, могат да бъдат покрити с дървена ламперия, която не само свършва работата, но и се вписва добре в съвременното пространство. Що се отнася до вътрешната облицовка от дърво, двата най -популярни избора са shiplap и beadboard. И така, какви са те и кой е по -добър?

Какво е Shiplap?

Shiplap е вид дървена дъска, първоначално използвана за водоустойчиви кораби (оттук и името) и сега намира своето приложение в голямо разнообразие от елементи на интериорния дизайн, особено стенни облицовки. Традиционно се използва от външната страна на сградите като евтин начин за облицовка. Характеризирано с дълги дъски, shiplap е вид дървена плъзгаща се стена, която се отличава с припокриваща се рабена фуга, създаваща 90-градусова междина, което я кара да прегъва следващото парче дъска. Ключът към добрата доставка е да се уверите, че съседните части, като чифтосващия език и рабът, са с еднаква дебелина, така че фугата да приляга добре. Той е широко използван в хамбари и вили за облицовка, за да се предпази от атмосферните влияния. Те могат да бъдат поставени вертикално или хоризонтално, за да се предотврати проникването на естествени елементи като вятър или вода. Днес те обикновено се използват за проекти за обновяване на дома в акцентни стени, тавани, подови настилки и т.н.

Какво е Beadboard?

Beadboard е вид дървена ламперия, характеризираща се с тесни дървени дъски с повдигнати мъниста, разположени на всеки сантиметър или два. Това е като лист дърво с жлебове по него и обикновено се използва за стени и тавани за декоративни цели. Подобно на други обичайни строителни материали, дъската от мъниста е достатъчно гъвкава, за да се използва навсякъде във вашия дом и съдържа зъл декоративен удар. Те се предлагаха в широк спектър от стилове и размери. Дори и днес той носи много имена; Всъщност в някои страни това се нарича облицовка. Днес това е просто поредният декоративен дървен панел, като ламперията на езика и жлеба, който може да се монтира вертикално или хоризонтално върху цели стени или части от него. Дъските от мъниста обикновено се използват като цялостно или частично покритие на стени в кухни и бани, където влагата има тенденция да оказва влияние върху стените. Красотата на дъската от мъниста е неговата гъвкавост и възможността за персонализиране, за да отговаря на всеки проект.

Разлика между Shiplap и Beadboard

Става

- Докато shiplap и beadboard са двата най -популярни избора в интериорните облицовки от дърво, те не са еднакви. Основната разлика между двете е как платките се свързват. Shiplap се характеризира с дълги дървени дъски, които са свързани заедно с припокриваща се рабенова връзка, създавайки 90-градусова междина между горната и долната част на съседните дъски. Beadboard, от друга страна, разполага с вертикално набраздени панели, които са фрезовани с език от едната страна и жлеб от другата, така че дъските да прилягат заедно.

Стил

- Shiplap има дълги дъски, които се опират една върху друга и се припокриват и обикновено се монтират хоризонтално, за да се създаде устойчиво на атмосферни влияния уплътнение. Има малка празнина между дъските, които са склонни да натрупват прах. Shiplap се предлага в различни материали, от евтини борови дъски до шперплат, дърво и кедър. Beadboard, от друга страна, се предлага в дълги, монолитни листове, които приличат на традиционна облицовка с език и жлеб и за разлика от shiplap, те се монтират на големи секции с лепило и пирони.

Инсталация

- Дъските с езици и канали като дъска са наистина добри, но са малко скъпи, отнемат много време и трудоемки, когато става въпрос за тяхното инсталиране. Въпреки че и двамата изглеждат доста сходни, когато са инсталирани, разликата се състои в тяхната лекота на инсталиране. Shiplap несъмнено е лесен за инсталиране, тъй като дъските просто се вписват заедно като малки стъпала и се врязват на съседните им дъски. След това пирон направо през припокриването и сте готови. Днес beadboard се предлага и в лесни за инсталиране листове, вместо в отделни дъски.

Shiplap срещу Beadboard: Сравнителна диаграма

Резюме

Въпреки че и shiplap, и beadboard са отличен избор за добавяне на стилен справедлив и визуален щрих към вашия дом, те са различни стилове на дървени ламперии с отличителни характеристики. Една от основните разлики между двете е начинът, по който се свързват; Панелите shiplaps разполагат с взаимосвързани фуги, които позволяват на дъските да се опират безпроблемно една върху друга, докато дъската от дървени дъски използва ленти от дървени дъски, които са свързани заедно с връзка с език и жлеб. Въпреки че дъската е по -гъвкава, те са по -скъпи и трудоемки и отнемат много време, когато става въпрос за монтаж. Дъските за поставяне са доста лесни за инсталиране, тъй като дъските просто се свързват със съседните им дъски.

Вижте повече за: ,