Разлика между полиуретан и лак

Лакът и полиуретанът са най -популярните дървени покрития, използвани за придаване на лъскав блясък и защита на различни видове дървесина.

Лакът е старият вид покритие и често повечето видове покрития погрешно се наричат ​​изчезващи дори тези, които са изцяло полиуретанови.

Това сравнение подчертава разликата между тези две дървени покрития.

Какво е полиуретан?

Полиуретанът е дърво на маслена или водна основа, което е предимно пластмасова смола, която се втвърдява, когато се нанася върху повърхността. Има и полиуретан на водна основа, модифициран с масло, който стои между маслена и водна основа. В сравнение с този на водна основа, полиуретанът на водна основа, модифициран с масло, предлага здрава защита и издръжлива повърхност. Полиуретанът на маслена основа е по-издръжлив и предлага добра защита на дървесината, въпреки че е по-токсичен.

Полиуретанът може да изглежда млечен в контейнера си, но е прозрачен, когато се прилага. Той е дебел и следователно изисква няколко слоя за разлика от лака, който изисква няколко слоя, защото е тънък. Полиуретанът, особено на маслена основа, е по-устойчив на надраскване и износване върху твърда дървесина. Той обаче се прилага предимно при вътрешни проекти поради слабата си защита срещу UV увреждания. Съвременните полиуретанови продукти на маслена основа са подобрили UV увреждането, но все още липсват в тази UV защита.

Изборът на полиуретан може да зависи от личните предпочитания. Полиуретанът на водна основа е най-подходящ за вътрешни дървени изделия като бюра, рафтове за книги и дървени подове, които се нуждаят от окончателно покритие. Той е по-малко токсичен и се почиства лесно само с вода и сапун, така че може да бъде по-добър вариант за всеки, алергичен към токсичността на полиуретана на маслена основа. Полиуретанът на водна основа обаче е по-податлив на пукнатини, ако е изложен на топлина или слънце. Поради това не е препоръчително да се прилага върху външни мебели, изложени на слънце.

Полиуретанът на маслена основа е толерантен към топлината, така че може да оцелее при излагане на слънчева светлина, но не и за продължително време. Той обаче е токсичен и бавно изсъхва, но е скъп.

Полиуретанът се нанася най-добре с четка, спрей и валяк от пяна или като го избършете с ръце. Няма значение дали е на водна или маслена основа. Ако нанасяте полиуретан върху съществуващо маслено покритие, шлайфайте съществуващото покритие, така че новите слоеве да могат здраво да се залепят върху него. Поради степента на токсичност се нуждаете от достатъчна вентилация, когато нанасяте полиуретан на маслена основа. Избягвайте вдишването му или всеки контакт с кожата. Ако имате проблеми с дишането, вдишването на полиуретан на маслена основа може да влоши условията. Винаги използвайте дихателен мускус, когато го прилагате. Полиуретанът на водна основа е по-тънък от този на маслена основа.

Какво е лак?

Лакът често е смес от смола, разтворител и масло. Това е естествено покритие от дърво, което се прилага най -добре върху външни дървени мебели поради своята устойчивост на UV и водни повреди. В лака има високо съдържание на твърди вещества, което го прави устойчив на атмосферни влияния покритие. Когато се нанася, той оставя лъскава и тънка текстура, обикновено с леко жълт цвят, по-скоро като полиуретан на маслена основа.

Лакът е най -подходящ за външни палуби, градински седалки и всякакви други дървени мебели, украсяващи задния двор. Той е по-малко токсичен в сравнение с полиуретан на маслена основа. Освен това е по -гъвкав, което означава, че за разлика от полиуретана, той не е податлив на счупване, ако мебелите са повече от едно място на друго. Прилага се предимно върху иглолистни дървета.

Когато нанасяте лак, използвайте четка, за да нанесете множество слоеве, защото е тънък. Недостатъкът на лака е, че всеки слой работи сам по себе си, което означава, че те не залепват здраво, освен ако предишният слой не е шлайфан или бракуван със стоманена вата, за да остане грапава повърхност. Ако се нанесе неправилно, лакът може да бъде податлив на повреди като лющене или напукване. Избягвайте разклащането на калай, за да предотвратите образуването на мехурчета при нанасяне.

Ключови разлики между полиуретан и лак

Състав от полиуретан и лак

Лакът се състои от смоли, разтворители и масла, докато полиуретанът се предлага като полиуретан на водна основа, модифициран на маслена основа и маслена основа.

Устойчивост на полиуретан спрямо лак

Полиуретанът е по -издръжлив и по -твърд. Втвърдява се в твърд пластмасов слой, за да се предотврати надраскване и износване. Полиуретанът на маслена основа е по-издръжлив в сравнение с водната основа. Но твърдата повърхност на полиуретана е ограничена до вътрешни мебели и фиксирани позиции на мебелите. Преместването на мебелите наоколо и излагането им на слънце компрометира издръжливостта му поради твърдата му повърхност, тъй като може да се напука.

Лакът е по -малко издръжлив, но е по -гъвкав и гъвкав. Той е по-издръжлив на външните мебели от полиуретана поради защитата си от UV лъчи и водоустойчивостта.

Токсичност в полиуретан и лак

Лакът е по -малко токсичен в сравнение с полиуретана. Полиуретанът на маслена основа е по-токсичен от полиуретана и лака на водна основа.

Полиуретан срещу Лак: Сравнителна диаграма

Резюме на полиуретан срещу Лак

  • Полиуретанът се предлага на маслена или водна основа или дори на водна основа, модифициран с масло
  • Лакът е старо покритие от дърво, състоящо се от масла, смоли и разтворители
  • Полиуретанът обикновено е по -издръжлив, но е податлив на повреди, ако е изложен на UV увреждане или вода
  • Лакът е по -малко издръжлив, но издържа дълго, когато е изложен на UV лъчи и вода
  • Лакът се нанася с четка и на няколко слоя, защото е по -тънък
  • Полиуретанът се нанася чрез избърсване, четка или спрей и с няколко слоя, защото е по -дебел
  • Полиуретанът на маслена основа е по-токсичен от водния и лака
  • Полиуретанът изисква добра вентилация, когато се прилага
  • Полиуретанът е по -скъп от лака
  • Лакът се нанася повече върху иглолистна дървесина, докато полиуретанът се прилага по -често върху твърда дървесина.

Вижте повече за: ,