Разлики между PVA и LCD

PVA срещу LCD

Основните разлики между LCD и PVA са, че LCD е панелен дисплей, който използва течни кристали, а PVA е вид LCD. LCD дисплеите имат два типа: дисплеи с активна матрица и пасивна матрица. PVA попадат в категорията на активния матричен дисплей и са вид TFT LCD вариант на LCD.

LCD

"LCD" се отнася до "дисплей с течни кристали ", който е панелен дисплей, видео дисплей или електронен визуален дисплей. Те се използват за телевизионни екрани, компютърни монитори, дисплеи в пилотските кабини на самолети, калкулатори, игрални устройства, часовници и др. LCD дисплеите използват свойството на течния кристал да модулира светлината. Течните кристали не излъчват директно светлина. Катодната лъчева тръба, използвана по -рано за дисплеи, е заменена от LCD дисплеите. LCD дисплеите придобиха популярност, тъй като са по -ефективни по отношение на енергията. Те се предлагат в много размери на екрана и в различни плазмени дисплеи и не са податливи на изгаряне на изображението. Екологично те също имат предимството да бъдат безопасно изхвърлени. Те консумират по -малко електрическа енергия, така че могат да се използват и в електронно оборудване, което използва батерии.

LCD е основно оптично устройство, което е електронно модулирано. Той има редица сегменти, които са пълни с течни кристали. Тези кристали са подредени или подредени пред рефлектор или източник на светлина за получаване на изображения. Изображенията могат да бъдат цветни или едноцветни. Колкото по -малък е пикселът, толкова по -гъвкави са те. LCD панелите не излъчват собствена светлина. Поради това е необходим външен източник на светлина. На първо място, тези дисплеи имат флуоресцентни лампи или студени катоди, разположени зад панела.

Има два различни типа дисплей, активна матрица и пасивна матрица. Пасивните дисплеи не светят отзад, а активните са със задно осветяване. За устройства, работещи с батерии, е необходим инвертор за преобразуване на DC в AC.

PVA

„PVA“ означава „шарено вертикално подравняване“. Това е вид TFT LCD. „TFT“ означава „тънкослоен транзисторен“ дисплей с течни кристали. Това е вид LCD. TFT технологията се използва за подобряване на качеството на картината. Това е LCD с активна матрица. Вертикалното подравняване се отнася до форма на LCD, където кристалите са подравнени естествено към стъклената подложка вертикално, без да се прилага никакво напрежение.

PVA са различни видове. S-PVA е по-евтин PVA. S-PVA не използва цветна симулация и използва поне осем бита за всеки цветен компонент. Други по -евтини PVA използват FRC.

Резюме:

  1. „LCD“ означава „дисплей с течни кристали“; „PVA“ означава „шарено вертикално подравняване“.
  2. PVA е вид LCD дисплей. Той попада в активния матричен дисплей на TFT варианта на LCD.

Вижте повече за: ,