Разлики между вътрешен твърд диск и външен твърд диск

Вътрешен твърд диск срещу външен твърд диск

Ако планирате да добавите място за съхранение към компютъра си, вероятно сте взели решението или да вземете вътрешен твърд диск или външен твърд диск. Основната разлика между вътрешен твърд диск и външен твърд диск е тяхната цел. Вътрешните твърди дискове са предназначени да бъдат фиксирани на компютъра, на който ще се използват. Разбира се, все още можете да преместите вътрешен твърд диск от един компютър на друг, но това отнема повече време и трябва да отворите компютъра. От друга страна, външен твърд диск е направен с мисъл за преносимост. Обикновено се свързва чрез конектори като USB и Firewire, така че можете просто да го включите веднага.

Вътрешните и външните твърди дискове са физически еднакви, с изключение на това, че външните твърди дискове идват с кутия, която защитава действителното устройство и осигурява необходимия интерфейс към портовете на компютъра. Тази малка разлика има редица значителни ефекти. Първо, външните твърди дискове са склонни да бъдат по -скъпи от вътрешните твърди дискове поради корпуса.

Освен това външните твърди дискове са много по -бавни в сравнение с вътрешните твърди дискове. Това не е проблем с действителното устройство, а с интерфейса. USB и Firewire са значително по -бавни от SATA, а скоростта на връзката винаги е продиктувана от най -бавния фактор във веригата. По -нов интерфейс, известен като eSATA, позволява на външните твърди дискове да взаимодействат при скорости на SATA, но допълнителните проблеми с отделен захранващ кабел предизвикаха много бавно приемане сред производителите и потребителите.

Външните твърди дискове използват форм -фактора 2.5, който се използва и от лаптопи, за да сведе до минимум неговия размер и да подобри преносимостта. Така че, ако ги сравните един до друг, външните твърди дискове са по-малки в сравнение с 3,5-инчовия форм-фактор на настолните твърди дискове, дори и с добавения корпус.

Наистина трябва да определите каква ще бъде употребата на твърдия диск, който искате. Ако просто ще го използвате на един компютър, тогава вътрешният твърд диск е не само по -добър, но и по -евтин. Ако искате да прехвърляте огромни количества файлове между компютри или искате да държите резервни копия далеч от компютъра си, тогава външният твърд диск е по-удобният вариант.

Резюме:

  1. Външните твърди дискове са преносими, докато вътрешните твърди дискове не са.
  2. Външните твърди дискове са по -скъпи от вътрешните.
  3. Външните твърди дискове са много по -бавни от вътрешните.
  4. Външните твърди дискове са по -малки от настолните вътрешни твърди дискове.

Вижте повече за: , ,