Разлика между SATA и SAS

SATA срещу SAS

Що се отнася до интерфейсите за твърди дискове, има само няколко стандарта. Две от тях и последните от тях са SATA (Serial AT Attachment) и SAS (Serial Attached SCSI). Тези двамата са наследници съответно на PATA и SCSI. Основната разлика между SATA и SAS е мястото, където те са предназначени да се използват. SATA е интерфейс с общо предназначение и често се среща в съвременните компютри и е заменил напълно PATA. За сравнение, SAS е много по-рядък интерфейс, тъй като се използва само в сървъри от висок клас, където пропускателната способност на данните е значително по-висока и нуждата от надеждност е много по-голяма. Недостатъкът на SAS обаче е високата му цена. За разлика от SATA, който вече е вграден във всяка налична днес дънна платка, SAS се предлага само в по -скъпи дънни платки, предназначени за сървъри.

И двата интерфейса наследяват команди, използвани от техните предшественици; SATA използва ATA команди, докато SAS използва SCSI команди. Възможно е обаче тунелиране на SCSI команди през SATA, както е в случая с оптични устройства, които използват SCSI команди, но са интерфейс чрез SATA.

Друго предимство на SAS е по -доброто докладване и възстановяване на грешки, осигурено от стандарта SCSI в сравнение със SMART, който се използва от SATA. Това е от съществено значение за сървърите, тъй като е важно дисковете да бъдат заменени веднага, когато показват признаци на повреда. Това предотвратява излишните периоди на престой или загуба на данни. При настолните компютри това не е толкова важно и не толкова много включват SMART.

SAS използва по -високи нива на сигнално напрежение при предаването на команди и данни. Пряко следствие от това е възможността на SAS да използва по -дълги кабели за свързване на устройства. Докато SATA може да има само кабели с дължина до 2 м, устройствата SAS могат да бъдат свързани с кабели с дължина до 10 м. По -високи напрежения са необходими за SAS, за да работи със сървърни платки.

SAS също е обратно съвместим с 3Gbps SATA устройства. Това означава, че можете да използвате 3Gbps SATA устройства на SAS платки без проблеми. Но не можете да използвате SAS устройство на SATA задна платка.

Резюме:

1. SATA е за общо ползване, докато SAS е за сървърен хардуер от висок клас 2. SATA е много по-евтин от SAS 3. SATA използва ATA команди, докато SAS използва SCSI команди 4. SAS има по-добро отчитане и възстановяване на грешки от SATA 5. SAS може използвайте по -дълги кабели от SATA 6. SATA устройствата могат да се използват в задните платки на SAS, но не и обратното

Вижте повече за: