Разлика между SATA и PATA

SATA срещу PATA

SATA (сериен ATA) и PATA (паралелен ATA) са два интерфейса, които се използват за свързване към устройства за масово съхранение като твърди дискове и оптични устройства. SATA е наследник на PATA, който вече е остарял. Трудно бихте намерили PATA устройства в местните компютърни магазини, тъй като сега те предлагат такива от SATA.

Има няколко фактора, които направиха SATA далеч по -добър от PATA и най -големият от тях е скоростта. Максималната скорост на PATA е 133MB/s. За сравнение, първата и най -бавната версия на SATA е в състояние да постигне скорост на трансфер от 150MB/s, докато третата ревизия е способна четири пъти по -висока от тази при 600MB/s. Не всички твърди дискове могат да се възползват от скоростта, тъй като механичните дискове са относително бавни. Твърдите твърди дискове (SSD) са по -способни да използват SATA, тъй като нямат същото ограничение. SATA дава леко предимство на механичните твърди дискове чрез NCQ. Тази функция пренарежда реда на заявките, така че всички позиции на плочите да бъдат достигнати с най -малко количество проходи.

Друга функция, която получавате с SATA, е възможността да премахвате или свързвате устройства, без да се налага да изключвате компютъра; известни като устройства с горещо включване. За разлика от PATA, където компютърът трябва да разпознава устройствата при зареждане, SATA устройствата са доста подобни на USB устройства, които могат да се разменят в движение. Функцията за горещо включване също отвори SATA за използване като външен интерфейс, точно като USB. Известен също като eSATA, той осигурява много по -високи скорости от USB и е подходящ за външни твърди дискове и други преносими устройства за масово съхранение.

Друга основна разлика между двете е кабелите, които използват. PATA използва много разпознаваемата широка лента, докато SATA използва кабели с ширина малко над сантиметър. PATA кабелите бяха кошмар за управление и блокират въздушния поток вътре в кутията. По -малките кабели на SATA го правят лесен за поставяне в страни или ъгли. PATA кабелите позволяват два устройства да бъдат свързани към един и същ кабел чрез главен/подчинен механизъм. Това е донякъде объркващо за някои хора, тъй като се използват джъмпери, така че устройството да знае дали е господар или роб. SATA се отказва от устройството master/slave и всеки кабел може да се свърже към едно устройство.

Резюме:

1. SATA е текущият стандарт, докато PATA вече е остарял 2. SATA е много по -бърз от PATA 3. SATA е оборудван с NCQ, докато PATA не е 4. SATA устройствата са с възможност за горещо включване, докато PATA устройствата не са 5. SATA осигурява външен интерфейс, докато PATA не използва 6. SATA използва по -малки кабели от PATA 7. PATA използва подчинено/главно устройство, докато SATA не използва

15 коментара

 1. но какво означава ATA?

 2. Здравейте приятели,

  Какво прави Iphone скъп в сравнение със смартфон ???? Искам да кажа, каква е разликата между iPhone и смартфон ??

  • Технически iPhone е смартфон, но е опростен твърде много за обикновените хора. „Това е направено с леки и прости цели, които обикновеният човек би искал от мобилно устройство и има процесорната сила да го направи с лекота.

   • Домоник може да отидеш у дома си и да спиш добре, брато, тъй като ти липсва сън, така че спи добре, брато, така че въпросите като този да не пристигат в мозъка ти

  • парите правят телефоните на Apple i по -скъпи

  • парите правят всичко различно братле

  • Парите Anil правят телефоните на Apple i по -скъпи. Защото парите правят всички промени в света, брато ... пари само пари

 3. SATA е перфектен

 4. Здравейте всички. сега сме на земята на технологиите. Трябва да работим, за да достигнем до всичко като съвременни неща с чудесни технологии. И завинаги помнете да се молите на Бог да ни даде благословиите от него.

 5. Помогнаха благодаря

Вижте повече за: