Разлика между NFC и Bluetooth

NFC срещу Bluetooth

Все повече и повече безжични технологии се появяват, за да служи на различни нужди. Един от по -новите стандарти е NFC или Near Field Communications. NFC е много подобен на Bluetooth, но има редица различни разлики. Една от основните разлики между NFC и Bluetooth е обхватът, тъй като Bluetooth може да работи от 10 до 100 метра, докато NFC обикновено е добър, когато двете устройства са на разстояние не повече от 20 сантиметра. Това всъщност е по дизайн, тъй като NFC е предназначен да работи само когато двете устройства са приближени едно до друго.

Друга разлика между двете е скоростта. Bluetooth може да не е достатъчно добър за работа в мрежа с малко над 2 Mbps, той е достатъчно добър за изпращане на снимка към друг телефон или към вашия лаптоп. За разлика от това, NFC има скорост, сравнима с скоростта на охлюв, малко над 400 kbps. Отново, това е по дизайн, тъй като NFC никога не е имал за цел да улеснява прехвърлянето на файлове и подобни.

Със своята бавна скорост и малък обхват, NFC всъщност не се нуждае от мощно радио за разлика от Bluetooth. Това позволява на NFC да консумира възможно най -малко енергия, така че да може да бъде оставен включен по всяко време и да не влияе толкова на батерията на телефона.

Едно от основните предимства на NFC пред Bluetooth е безпроблемният подход към връзките. С Bluetooth първо трябва да го включите, да намерите устройството, да ги сдвоите, след което можете да правите каквото искате. С NFC, с което двете устройства в рамките на диапазон е достатъчно, за да се улесни комуникацията между двете.

И накрая, има възможност NFC да работи с пасивни RFID тагове като тези, използвани при кучета. Така че, ако се прилагат правилно, можете да използвате вашия смартфон, за да прочетете ID на изгубен куче да се идентифицират неговия собственик. Bluetooth не е съвместим с RFID и не може да работи по същия начин.

Многото различни разлики между NFC и Bluetooth могат лесно да бъдат обяснени чрез техните специфични функции. Bluetooth е предназначен за продължителни връзки с други устройства като компютри, слушалки, клавиатури и други мобилни телефони. За работата му са необходими бързи скорости на данни и приемлив диапазон. NFC всъщност не е предназначен за непрекъснат пренос на данни. Вместо това, той е предназначен за кратки изблици на данни за четене на тагове. Приложенията, в които може да се прилага NFC, включват: платежни системи, системи за идентификация и други подобни приложения.

Резюме:

1. NFC има много по -кратък обхват от Bluetooth. 2. Bluetooth е много по -бърз от NFC. 3. Bluetooth консумира повече енергия от NFC. 4. Bluetooth изисква устройствата да бъдат сдвоени, докато NFC не го прави. 5. NFC работи с пасивни устройства, докато Bluetooth не. 6. NFC има различен набор от приложения от Bluetooth.

2 коментара

  1. Много лошо сравнение. Абсолютно безполезно. Не просто създавайте статии заради името. Какво просто се опитваш да кажеш от него. Обзалагам се, че вие ​​самите не знаете какво сте написали в първия параграф. Ако можете да го направите правилно, направете го. Иначе седни и гледай. Скидър .... Що за сайт е този човек ..

  2. Игнорирайте Аш .. маймуна удари камък по главата му през детството си .. разбира се пепелта също беше малка с по -малки органи .. така че оттогава той е психически разстроен.

Вижте още за: