Различни между UVA и UVB

uva UVA срещу UVB

UV се отнася до ултравиолетова светлина. Това е електромагнитното излъчване с дължина на вълната, която е по-къса от тази на видимата светлина, но по-дълга от рентгеновите лъчи. Поради тази причина той не се вижда от човешкото око. Наречен е ултравиолетов, което означава, че спектърът му има електромагнитни вълни с честоти, по -високи от тези, които човешкото око може да идентифицира като виолетов цвят. Има различни подтипове UV светлина, които включват, между другото, UVA и UVB.

Сред UV подтиповете UV подтип A или UVA има най -дългата дължина на вълната, измерваща между 320 и 400 нанометра (nm) и има два други диапазона на вълни в рамките на 340 до 400 nm и 320 до 400 nm. Друг подтип е UV подтип B, известен също като UVB, който има диапазон от 290 до 320 nm. Има много излагане на ултравиолетова светлина и особено UVA радиация, тъй като тя има по -голямо разпространение в сравнение с други подтипове поради факта, че UVA радиацията представлява най -големия процент от UV лъчението, което прониква през земята.

Ефекти

Ултравиолетовата светлина може да има отрицателен ефект върху човешката кожа, ако има прекомерно излагане. UVA, който е най -разпространеният и с по -голяма дължина на вълната, може да проникне дълбоко в кожата, но въпреки това, неговите ефекти са по -малко опустошителни в сравнение с тези, причинени от UVB светлина. UV светлината, особено UVA, уврежда колагеновите влакна на кожата, като допринася за бързото стареене на кожата. Ултравиолетовата светлина, особено UVA, има тен ефект, който, ако бъде изложен за известно време, ще предизвика тен на кожата. Това се дължи на увреждането на ДНК на кожата. В резултат на увреждането на ДНК, кожата ще почернее (потъмнее) в опит да се противодейства на вредните ефекти на радиацията, но тези несъвършени промени в ДНК могат да доведат до рак. UVB, от друга страна, е в състояние да проникне само до слоя на епидермиса, причинявайки ефекти на слънчево изгаряне, причинявайки зачервяване на кожата, а също така ускорява развитието на ракови клетки в кожата. За разлика от UVA, UVB лъчите не могат да проникнат през стъклото и голям процент UVB светлина се отразява обратно от отразяващи повърхности като стъкло.

Резюме: 1. UVA (320-400 nm) има по-голяма дължина на вълната от UVB (290-320 nm). 2. UVA има по -голяма проникваща способност и прониква в стъклото, докато UVB не прониква в стъклото. 3. UVA радиацията прониква в кожата до слоя дерма, докато UVB достига само до епидермиса. 4. Въпреки че цялото UV лъчение е вредно, UVB представлява по -висок рисков фактор от UVA, тъй като причинява директно увреждане на ДНК.

2 коментара

  1. Много интересна статия. Моля, предоставете брошури за UVA и UVB. Моля, изпратете до пощенска кутия 5235 Lacombe, AB T4L1W9. Канада. Благодаря.

  2. Известни ли са хората за щетите, причинени на тяхната ДНК, епидермиса и дермата от UVA и UVB лъчи? Защо хората обичат да тенят? Не се ли задоволяват с цвета на кожата си, даден от Създателя?

Вижте още за: ,