Разлика между ZIP и GZIP

winzip_ama

ZIP срещу GZIP

ZIP и GZIP са два много популярни метода за компресиране на файлове, за да се спести място или да се намали времето, необходимо за предаване на файловете в мрежата или интернет. Като цяло GZIP е много по -добър в сравнение с ZIP, по отношение на компресията, особено при компресиране на огромен брой файлове.

Софтуерът, който използва ZIP формат, може да архивира и компресира файловете заедно. Това са два отделни процеса. Компресирането намалява размера на файла с помощта на алгоритми, докато архивирането комбинира множество файлове, така че изходът е един файл. GZIP е чисто инструмент за компресиране и разчита на друг инструмент, обикновено TAR, за архивиране на файловете.

Може да изглежда като незначително нещо, но може да повлияе на опита на потребителя в определени случаи. Обичайната практика с GZIP е архивирането на всички файлове в един архив преди компресиране. В ZIP файловете отделните файлове се компресират и след това се добавят в архива. Когато искате да изтеглите един файл от ZIP, той просто се извлича и след това се декомпресира. С GZIP целият файл трябва да бъде декомпресиран, преди да можете да извлечете желания от архива файл. Когато изтегляте 1MB файл от 10GB архив, е съвсем ясно, че това ще отнеме много повече време в GZIP, отколкото в ZIP .

Недостатъкът на GZIP в начина, по който работи, също е отговорен за предимството на GZIP. Тъй като алгоритъмът за компресиране в GZIP компресира един голям файл вместо няколко по -малки, той може да се възползва от излишъка във файловете, за да намали размера на файла още повече. Ако архивирате и компресирате 10 идентични файла с ZIP и GZIP, ZIP файлът ще бъде над 10 пъти по -голям от получения GZIP файл.

Въпреки че и двете могат да се използват с почти всяка операционна система, всяка е популярна в определени системи. ZIP е много популярен сред операционната система Windows и дори е включен в характеристиките на самата операционна система. GZIP има голям брой последователи в UNIX-подобни операционни системи , като многото дистрибуции на Linux.

Резюме:

1. GZIP може да постигне по -добра компресия в сравнение с ZIP.

2. ZIP може да архивира и компресира множество файлове, докато GZIP е способен само на компресия.

3. Можете лесно да извлечете отделни файлове от голям ZIP файл, но не и от GZIP tarball.

4. ZIP е доста популярен в Windows, докато GZIP е по-популярен в UNIX-подобни операционни системи.

10 коментара

 1. много хубаво обобщение!

 2. Хубав пост. Благодаря !

 3. Не мисля, че номер 3 е съвсем точен. В unix средата е обичайна практика извличането на единични файлове от tar.gz файл. Пример: Да речем, че имате архивиран и компресиран файл: Archived.tar.gz и той съдържа куп файлове, единият от които се нарича File.txt. За да го извлечете, просто използвайте командата: tar -zxvf Archived.tar.gz File.txt

  Или ако имате модерна работна среда като kubuntu/ubuntu, бихте просто: Щракнете с десния бутон върху файла и изберете „Отваряне“ (което просто преглежда какво има вътре и всъщност не извлича нищо). Щракнете върху файла, който искате да извлечете, и натиснете бутона за извличане.

 4. Благодаря, помогна ми!

 5. Много полезен пост. Благодаря ти

 6. Имам проблем с това изявление: „Ако архивирате и компресирате 10 идентични файла с ZIP и GZIP, ZIP файлът ще бъде над 10 пъти по -голям от получения GZIP файл.“ Това е подвеждащо. Каква е вероятността да компресирате 10 или някакво количество идентични файлове? Средното постигнато компресиране зависи от типа на архивираните данни. Има и други сравнения в мрежата, които изясняват, че няма ясен победител между zip и gzip за повечето приложения.

 7. Благодаря ви за отличното и прецизно сравнение между zip и gzip. В момента добавяме zip и unzip (gzip и gunzip) функционалност към някои файлове за изтегляне на нашия уебсайт http://thulya.com и имахме предвид дали zip или gzip/tar е ефективен. Публикацията ви даде подробен преглед на това, което търсихме.

 8. благодаря добра информация!

 9. Много добре обяснено. Благодаря!

 10. gzip замества оригиналния файл, докато zip не замества оригиналния файл по подразбиране.

Вижте повече за: , ,