Разлика между Zigbee и Bluetooth

bluetooth Zigbee срещу Bluetooth

Има много общо между Zigbee и Bluetooth, като и двете работят в една и съща честотна лента от 2,4 GHz и принадлежат към една и съща безжична частна мрежа (IEEE 802.15). Но дори и да е така, те не са точно конкурентни технологии. Също така има множество разлики между двете безжични технологии за „лични мрежи в областта“, както приложни, така и технически. Както ще бъде обяснено в статията, и двете технологии се стремят към различен набор от устройства и приложения и различни средства за проектиране за тези приложения.

Докато Bluetooth е насочен към мобилността на потребителите и премахва окабеляването между устройства с къси разстояния, zigbee е по-ориентиран към дистанционно управление и автоматизация. Bluetooth има за цел да премахне кабелите между устройства, които са в непосредствена близост помежду си, например между мобилен телефон и лаптоп или настолен компютър или принтер и компютър. Потребителите с телефони, поддържащи Bluetooth, могат лесно да обменят документи, срещи в календара и други файлове.

Zigbee поддържа протоколи за определяне на тип сензорна мрежа, която контролира приложения, използвани в жилищни и търговски условия, като климатизация, отопление и осветление. Той хармонизира слоевете на приложния софтуер, посочени от алианса zigbee и IEEE 802.15, който дефинира физическите и протокола MAC слоеве. Очаква се Zigbee да може да елиминира електрическите кабели в къщите, като по този начин ще позволи свободата на безжичните превключватели на светлината.

технически параметри

  • Типичното присъединяване към мрежа чрез Bluetooth отнема три секунди, докато за ZigBee е 30 милисекунди.
  • В зависимост от радио класа, Bluetooth има мрежов обхват от 1 до 100 метра, докато Zigbee е до 70 метра с максимална скорост на мрежата съответно от 1M бит в секунда до 250 M бит в секунда.
  • Bluetooth има размер на стека от протоколи от 250 Kilo байта и 28K байта за Zigbee.
  • Батериите за устройства със сини зъби се презареждат, докато за Zigbee те не се зареждат повторно, но са по -дълготрайни.

Резюме

1. Zigbee цели автоматизация, докато Bluetooth цели свързване на мобилни устройства в непосредствена близост. 2. Zigbee използва ниски скорости на предаване на данни, ниска консумация на енергия на малки пакетни устройства, докато син зъб използва по -високи скорости на предаване на данни, по -висока консумация на енергия на големи пакетни устройства. 3. Мрежите Zigbee поддържат устройства с по -голям обхват и по -голям брой в сравнение с Bluetooth мрежите, чийто обхват е малък. 4. Като се има предвид почти мигновеното време за присъединяване на Zigbee (30 милисекунди), то е по -подходящо за критични приложения, докато по -дългото време за присъединяване на Bluetooth е вредно (3 секунди).

3 коментара

  1. Благодаря за обяснението на различните типове WPAN, бях малко в загуба, мислейки за предимствата един на друг и мисля, че вече съм решил да отида с настройката на ZigBee. Ще бъде повече от достатъчно за моите нужди, благодаря отново.

  2. Страхотна статия, но не е ли вашето изявление „Bluetooth има мрежов обхват от 1 до 100 метра, докато Zigbee е до 70 метра“ в конфликт с „Мрежите Zigbee поддържат устройства с по -голям обхват“?

  3. Имам нужда от някои подробности за zigbee и gsm, които са по -добри за предаване

Вижте повече за: ,