Разлика между YouTube Music и Spotify

Разглеждаме двата гиганта за стрийминг на музика, които водят бизнеса с аудио стрийминг - YouTube Music и Spotify - и се опитваме да открием ключовите разлики между двете услуги и как те се натрупват, когато са събрани директно в битката.

Какво е YouTube Music?

YouTube Music е услуга за стрийминг на музика от дома на гиганта на търсачките Google. Разработено от YouTube, приложението за стрийминг на музика се предлага както безплатно, така и като премиум модел, като Premium е абонаментен достъп без реклами до света на видеоклиповете в YouTube, включително YouTube Music. Това работи по подобен начин като други услуги за стрийминг на музика, като Spotify, Apple Music, Amazon Music и т.н. Той осигурява пълен стрийминг и достъп за изтегляне до огромен каталог от онлайн песни. Подобно на своите конкуренти, той предлага безплатен едномесечен пробен период, преди да се ангажирате с приложението, а след края на пробния период можете да се абонирате за YouTube Premium за около 10 долара на месец, за да се наслаждавате на неограничена музика и видеоклипове без реклами. И тъй като това е YouTube, става много лесно споделянето на материали.

Какво е Spotify?

Spotify предефинира музикалната индустрия, за която знаем от последните стотици години, пренасяйки всичко - от музика и подкасти до видеоклипове и всичко между тях - и го поставяйте в джобовете си. Spotify е една от най -големите световни музикални стрийминг услуги и доставчици на медии, която стана явен победител в световен мащаб по отношение на платени абонати. Spotify доминира в индустрията за стрийминг на музика с над 356 милиона активни месечни потребители и огромни 150 милиона+ платени абонати по целия свят. Той придобива конкуренцията още повече, когато придоби невероятно популярния подкаст на комика Джо Роган и сключи ексклузивни сделки с Ким Кардашиян и DC Comics, като всичко това се стреми да разшири обхвата на поточно предаване на музика до аудио гигант. Шведската услуга за стрийминг на музика предлага достъп до милиони песни и съдържание от създатели по целия свят.

Разлика между YouTube Music и Spotify

Съдържание

- Докато Spotify и YouTube Music са популярни услуги за стрийминг на музика там, последната има конкурентното предимство, че е втората най -популярна лента за търсене в света, след Google, разбира се. Е, най -голямата разлика между двете е съдържанието, което предлагат. YouTube Music основно се отнася до музика и музикални видеоклипове, което е страхотно, но все още не включва подкасти в своята платформа. Spotify, от друга страна, предлага подкасти за милионите хора, които обичат да ги слушат. Spotify има и ексклузивни от Джо Роган, Ким Кардашиян и Мишел Обама.

Музикално откритие

- Откриването на музика става очевидно, когато ви свършат нещата за слушане. Докато и двамата предлагат комбинация от алгоритми и подбрани плейлисти, които да ви държат закачени в платформата, Spotify улеснява откриването на нови видове музика, като разчита на алгоритъмно открито музика и ви помага да изживявате музика по-ефективно. Google възприема подобен подход, като предлага предложения, базирани на алгоритми, което също е много впечатляващо.

Качество на поточно предаване

- Докато и двете приложения ограничават качеството на поточното предаване в зависимост от това дали сте на безплатен план или на абонамент, безплатната YouTube Music достига максимална скорост от 128 kbps, докато Spotify достига до 160 kbps за мобилни устройства. Spotify използва ефективния, но странно наречен формат Ogg Vorbis за песни, които предава към вас. Този формат поддържа висококачествено аудио изживяване, без да консумира голяма част от честотната лента или мрежовия капацитет за поточно предаване към вашия лаптоп или мобилно устройство. Абонатите на Premium могат да слушат музика с превъзходно качество за много песни.

Ценообразуване

- Въпреки че и двете услуги предлагат както безплатни, така и премиум базирани планове за своите потребители, ценовата структура на премиум плановете е почти идентична и в двете приложения, включително семейните и студентските планове. За индивидуалния план Spotify ви струва 9,99 щ.д. на месец, докато премиум абонаментът за YouTube Music струва допълнителни 2 щ.д. на месец, но включва както YouTube Music, така и YouTube Premium. Така че допълнителните 2 долара за две услуги си заслужават сделката.

YouTube Music срещу Spotify: Сравнителна диаграма

Резюме

Накратко, и двете са страхотни платформи за стрийминг на музика, които ви предлагат много нова музика, но тъй като всеки може да качва неща в YouTube, качеството на музиката в YouTube е изключително променливо и качеството на видеоклипа зависи от това кой го е качил. Възпроизвеждането в YouTube също не е толкова незабавно, колкото Spotify, и не можете лесно да създавате или споделяте много плейлисти. Докато Spotify побеждава YouTube Music веднага, изборът зависи най -вече от това, което всъщност търсите в приложението си. Ако подкастите ви харесват толкова много, тогава Spotify е най -добрият залог. YouTube, от друга страна, е наистина добър в произволната музика.

Spotify или YouTube Music са по -добри?

Отговорът наистина зависи от типа съдържание, което търсите в приложението си. Ако много се интересувате от подкасти, тогава Spotify е единственият ви избор и е по -добре с него. Ако обичате да преглеждате музика на случаен принцип, тогава YouTube Music са вашите неща, защото YouTube се отличава с извеждането на произволна музика.

Защо YouTube Music звучи по -добре от Spotify?

Изборът на най -високо качество на слушане на музика в YouTube Music ще ви осигури поток от 256 kbps, използвайки AAC, докато Spotify достига до 320 kbps, използвайки същия формат AAC. Така че Spotify очевидно надминава YouTube по отношение на качеството на поточното предаване.

Трябва ли да премина от Spotify към YouTube Music?

Spotify е почти навсякъде, така че освен ако нямате нужда от почивка от Spotify и сте свикнали с екосистемата на Google или искате достъп до музика, която обикновено не се намира на други платформи за стрийминг на музика, тогава превключването от Spotify към YouTube Music звучи добре.

Има ли YouTube Music по -добро качество на звука?

YouTube Music Premium е чудесна услуга, ако обичате да гледате изпълнения на живо, музикални видеоклипове и така нататък, но качеството на звука не достига в сравнение с по -високия битрейт на Spotify и други стрийминг услуги там. Въпреки това той блести при случайно сърфиране на музика, но качеството на звука е областта, в която изостава от конкуренцията.

Вижте повече за: ,