Разлика между Xvid и H.264

xvid_logo Xvid срещу H.264

Разпространението на ръчни устройства, които могат да възпроизвеждат видеоклипове, също стимулира развитието на видео кодеци със загуба, които работят на компромис между размера и качеството на файла. Xvid е кодек с отворен код, който е издънка на DivX кодека. H.264 е най -новият и усъвършенстван видео кодек, наличен днес и може да компресира видеоклипове много по -добре в сравнение с Xvid. След това можете да имате по -малки видеоклипове с H.264 със същото качество или по -добро качество при същия размер на файла.

Превъзходното качество на кодиране на H.264 не идва без цена. Сложният алгоритъм, който H.264 използва при кодиране и декодиране на файлове, изяжда много процесорна мощ. Това е причината кодирането с H.264 да отнеме значително повече време, отколкото с Xvid. Също така е по -вероятно да можете да възпроизвеждате Xvid кодирани файлове на устройство, което има по -слаб процесор като нетбук. Някои нетбуци изпитват трудности при възпроизвеждане на видеоклипове, кодирани с H.264, особено при по -високи резолюции.

Тъй като Xvid съществува от по-дълго време и е много свързан с DivX, много плейъри са готови да възпроизвеждат Xvid кодирани файлове. Възможностите за декодиране на H.264 обикновено се виждат на по-нови плейъри като Blu-Ray плейъри и вече несъществуващи HD-DVD. Изтеглените видео файлове също обикновено се записват в Xvid или DivX, тъй като те са по -широко известни и приети от много хора и е по -малко вероятно да срещнат проблеми с тези кодеци.

Независимо дали избирате Xvid или H.264 при кодирането на вашите видеоклипове, това може да има някои сериозни последици, когато става въпрос за възпроизвеждане на получения видеоклип. Освен ако нямате Blu-Ray плейър, трябва да се придържате към Xvid, ако искате да гледате тези видеоклипове чрез вашия плейър. Същото важи и ако искате да преместите кодираното видео към някои от по -старите преносими видео плейъри. Но ако сте сигурни, че вашите устройства могат да играят H.264 и нямате намерение да споделяте файловете си с други хора, тогава H.264 е по -добрият избор, тъй като можете да увеличите максимално пространството на устройството си и да съхранявате много повече файлове на то.

Резюме: 1.Xvid и H.264 са видео кодеци, които използват алгоритъм за компресиране със загуба 2.H.264 може да компресира видеоклипове по -добре в сравнение с Xvid 3. H.264 изисква повече процесорна мощ за кодиране или декодиране в сравнение с Xvid 4. Видеоклиповете, кодирани с Xvid, могат да се възпроизвеждат в по -висококачествени плейъри в сравнение с файлове, кодирани с H.264

Вижте повече за: , ,