Разлика между WiFi и Bluetooth

wifi WiFi срещу Bluetooth

Две опции за безжична връзка, които са много често срещани в преносимите устройства, са WiFi и Bluetooth. WiFi е решение за безжична мрежа, което позволява на компютрите да се свързват към мрежата чрез точка за достъп. Той е разработен като алтернатива на кабелната мрежа, която е ограничаваща. Bluetooth, от друга страна, е стандарт, разработен до голяма степен за пазара на мобилни телефони. Той е създаден, за да замести инфрачервения, който имаше много ограничения. Bluetooth се използва за изпращане на малки файлове от едно устройство на друго и за свързване на други устройства като слушалки и други периферни устройства.

Тъй като Bluetooth е разработен главно за индустрията на мобилните телефони, той стана доста често срещан в мобилните телефони. Способността му да свързва периферни устройства като клавиатури и слушалки не е възможна с WiFi и е много по -лесно и по -бързо да изпращате снимки и други малки файлове чрез Bluetooth, отколкото „¨WiFi. Въпреки че WiFi вече е започнал да се появява в няколко мобилни телефона, е по -вероятно да го намерите в лаптопи, КПК и смартфони, където често се използва за свързване към интернет чрез гореща точка. Въпреки че е възможно да се свържат две устройства чрез WiFi, това е много по -технично и досадно, тъй като ще трябва да определите едно като точка за достъп, така че другото да може да се свърже.

Тъй като WiFi е предназначен да осигури мобилност на своите потребители, докато остават свързани, неговите радиостанции предават при високи нива на мощност, за да постигнат дълъг обхват, който може да се простира до 300 фута. Bluetooth не изисква толкова голямо разстояние между две устройства, затова използва много по -слабо радио, за да постигне разделяне 30 фута. Пропускателната способност е от съществено значение за WiFi, тъй като осигурява връзка с интернет или интранет и производителите винаги се опитват да намерят начини да подобрят още повече честотната лента. Повечето Bluetooth устройства не изискват много честотна лента и по -голямата честотна лента обикновено води до по -големи разходи. Ето защо Bluetooth все още има много малка честотна лента, което го прави неподходящ за прехвърляне на по -големи файлове.

Резюме: 1. WiFi се използва за безжично свързване на компютри към мрежа, докато Bluetooth се използва за безжично свързване на две устройства помежду си 2. WiFi се използва до голяма степен в компютри и КПК, докато Bluetooth се използва широко в мобилни телефони. мощни от него Bluetooth аналози 4. WiFi има много по -голяма честотна лента от Bluetooth

7 коментара

  1. Е, чудех се дали Bluetooth устройство, като например CD плейър, се свързва с моя високоговорител JBL Flip4?

Обратни обрати

  1. Разлика между WEP и WPA | Разлика между | WEP срещу WPA
  2. Разлика между Zigbee и Bluetooth | Разлика между | Zigbee срещу Bluetooth
  3. Разлика между Bluetooth 1.2 и 2.0 | Разлика между | Bluetooth 1.2 срещу 2.0
  4. Разлика между вградената система и VLSI | Разлика между | Вградена система срещу VLSI
  5. Разлика между WIFI модем и WIFI рутер | Разлика между | WIFI модем срещу WIFI рутер
  6. Разлика между Blackberry и Activesync | Разлика между | Blackberry срещу Activesync

Вижте повече за: ,