Разлика между Wi-Fi и интернет

От години терминът Wi-Fi е ключова дума за безжичен интернет. Повечето от нас използват думата „Wi-Fi“, за да се позовават на нашата домашна широколентова връзка или безплатни Wi-Fi горещи точки, което означава неограничен достъп до интернет в движение. Но запомнете едно: Wi-Fi и интернет са две напълно различни неща. Интернет е по -скоро език, който позволява на едно устройство да изпраща и получава данни или информация към и от друго устройство чрез интернет протокола. Това е като огромна мрежа от мрежи, която свързва милиони компютри в световен мащаб, така че потребителите на един компютър да могат да взаимодействат или да споделят информация с потребители на друг компютър, стига да са свързани с интернет. Wi-Fi е по-скоро като съоръжение, което осигурява безжичен интернет достъп до смартфони, компютри или други устройства в определен диапазон. Така че, нека сега да стигнем до разликата, за да разберем по -добре двата термина.

Какво е Wi-Fi?

Wi-Fi е най-често срещаният начин за безжично свързване на компютъра към интернет, без да са необходими физически кабели. От техническа гледна точка Wi-Fi е технология за безжична мрежа, която осигурява безжичен интернет достъп до смартфони, компютри или други устройства в определен диапазон. Възможността за безжично свързване с интернет в движение ви позволява да проверявате имейлите си, да сърфирате в уебсайтове, да проверявате сайтове в социалните медии, да изпращате и получавате чатове, по свое собствено време. Точка за достъп е терминът, използван за описание на област, в която потребителите могат да имат неограничен достъп до интернет, използвайки Wi-Fi горещи точки. Wi-Fi горещите точки имат специфични за мрежата имена, често наричани SSID, които можете да използвате за свързване към конкретната гореща точка.

Какво е Интернет?

Интернет е навсякъде и се превърна в нарастваща част от живота ни. Интернет е взаимосвързана мрежа от компютърни мрежи, в която потребител на един компютър може да комуникира и да споделя информация с потребител на друг компютър. Интернет се появи като публична комуникационна среда през 90 -те години, но с времето се превърна в сензация. Агенцията за разширени изследователски проекти (ARPA) беше първоначалният създател на интернет технологиите и идеята беше да се създаде мрежа за улесняване на комуникацията между университетите. Технологичният напредък направи интернет адаптивен с течение на времето и днес Интернет е широко разпространена мрежа от мрежи по целия свят.

Разлика между Wi-Fi и интернет

  1. Смисъл

Wi-Fi е технология за безжична мрежа, която позволява на смартфони, компютри, лаптопи и други устройства с вграден Wi-Fi да се свързват с интернет или да комуникират помежду си безжично с обхвата. Повечето устройства днес поддържат Wi-Fi за достъп до мрежа, за да се наслаждават на неограничен достъп до интернет и да споделят мрежови ресурси. Интернет е по-скоро език, самоподдържащо се устройство, което свързва милиони компютри в световен мащаб, използвайки кабели, телефонни линии, сателити или безжични връзки. Интернет е като мрежа от мрежи, взаимосвързана система, която улеснява споделянето на информация в интернет.

  1. Технология

Wi-Fi е стандартна безжична мрежова технология, която използва радиовълни за изпращане и приемане на сигнали от близките устройства, за да осигури достъп до интернет. Това е мрежов протокол, който позволява на устройствата да комуникират безжично. Терминът Wi-Fi често се използва като синоним на термина „безжичен”, но в много по-широк смисъл. Интернет, от друга страна, е телекомуникационна мрежа, по -скоро като мрежова инфраструктура, която използва пакета за интернет протокол (TCP/IP) за свързване на устройства в световен мащаб. Интернет ви позволява достъп до данни или информация от други компютри по целия свят, използвайки TCP/IP протокол, докато Wi-Fi е само носител, който ви позволява достъп до интернет.

  1. Работещи

Wi-Fi използва радиочестотни вълни за изпращане и получаване на информация в мрежа, точно както мобилните телефони, но най-важната част от безжичната мрежа е точка за достъп. Точката за достъп не е нищо друго освен устройство, което установява връзки с безжични устройства, използващи Wi-Fi. Устройствата трябва да бъдат оборудвани с безжични мрежови адаптери, за да се присъединят към безжична мрежа. Информацията преминава през интернет, използвайки набор от предварително определени правила, управлявани от пакета TCP/IP. Тези протоколи осигуряват общ език, който и двете устройства могат лесно да разберат и да го използват за предаване на данни.

  1. Надеждност на Wi-Fi Vs. интернет

Взаимодействието между устройствата е възможно с Wi-Fi и рутер, без интернет. Например принтер с вграден Wi-Fi, свързан към Wi-Fi мрежа, може да печата без интернет. Wi-Fi е средство, което действа като рутер за пренасяне на интернет сигнали до вашите мобилни устройства, така че устройствата да могат да комуникират помежду си през Wi-Fi мрежа без интернет. По същия начин интернет не разчита на Wi-Fi за свързване на компютри по целия свят; можете обаче да се свържете с Wi-Fi, но не и с интернет. Интернет свързва милиони компютри по целия свят с една мрежа чрез World Wide Web или мрежата.

Wi-Fi срещу интернет: Сравнителна таблица

Обобщение на Wi-Fi Vs. интернет

Накратко, интернет е взаимосвързана мрежа от милиони компютърни мрежи по целия свят, които са свързани чрез кабели, сателити, телефонни линии или безжични връзки - всички те комуникират на един общ език, наречен пакет за интернет протокол. Wi-Fi е само един от малкото начини за свързване към безжична мрежа, като по този начин имате достъп до интернет. Това е безжична мрежова технология, която използва радиочестотни вълни, за да улесни комуникацията между близките устройства в рамките на определен диапазон. Накратко, Wi-Fi е начин за достъп до интернет от вашия смартфон, лаптоп, таблет или всяко устройство с вграден безжичен адаптер. И двата термина често се използват като синоними, но са много различни един от друг.

2 коментара

  1. Аз съм на 74 години стара прабаба, със смартфон и много въпроси. Вашата статия помогна да отговорите на много въпроси. Имах нужда да го прочета на глас, като по този начин използвах възможно най -много сетива, за да разбера, докато образно докосвах и масажирах информацията преди образно дегустацията и смилането. (Ако само думите бяха шоколад! Или излъчваха аромата на жасмин, но независимо от това чувствам, че в ума ми започва да се разраства цъфтеж на разбиране. Благодаря ви за простотата!

  2. Благодаря ви за тази статия за разликите между Wifi и интернет. Това изяснява обърканите ми познания за wifi и интернет. Още веднъж благодаря.

Вижте повече за: ,