Разлика между Wi-Fi и гореща точка

Както Wi-Fi, така и горещата точка са общите термини, често използвани като синоним на достъп до интернет, но те са много различни. Wi-Fi е технология за безжична мрежа, която използва радиочестотни вълни за свързване на мобилни устройства към интернет без никакви реални кабели, докато горещата точка се отнася до физическо местоположение, обикновено публични места, обслужвани от точка за достъп, използвана за свързване на устройства помежду си чрез Wi-Fi . Нека разгледаме някои основни разлики между двете подробно.

Какво е Wi-Fi?

Wi-Fi е безжична комуникационна технология, която използва радиочестотни вълни за свързване на мобилни устройства към интернет и за да позволи комуникация между тях, без да използва реални кабели. Това е като безжична локална мрежа, която предава и приема радиовълни в устройства, базирани на мрежовите стандарти IEEE 802.11. Wi-Fi работи на традиционния радиочестотен обхват 2,4 GHz за свързване на устройства в определен диапазон. Това е едно от най-популярните средства за безжична комуникация и най-добрият пример за Wi-Fi е вашата домашна мрежа. Рутерът получава сигнала, идващ извън мрежата като вашия интернет доставчик и го предава обратно на вашите мобилни устройства, като мобилни устройства или лаптопи.

Какво е Hotspot?

Hotspot не е нищо друго освен физическо местоположение като безжична точка за достъп, която осигурява достъп до интернет на мобилни устройства, обикновено използващи Wi-Fi. Тя позволява на устройствата да комуникират помежду си чрез безжична локална мрежа, която създава преносима гореща точка, използвайки модем или безжичен рутер, който е свързан към ISP. Терминът гореща точка е синоним на безжичен достъп до интернет. Точката за достъп не е нищо друго освен мрежово устройство, което получава достъп до интернет чрез Wi-Fi. С прости думи, горещите точки се отнасят до физически места, обикновено обществени места като кафенета, хотели или летища, където потребителите имат достъп до интернет безжично.

Разлика между Wi-Fi и гореща точка

Смисъл

Както Wi-Fi, така и горещата точка са общи термини, използвани заедно с безжичния достъп до интернет, което означава, че те са средствата за предоставяне на интернет безжично, но те го правят много различно. Wi-Fi е безжична комуникационна технология, която ви позволява да изградите безжична мрежа въз основа на Wi-Fi спецификации и принципи, за да получите безпроблемен достъп до интернет. Hotspot, от друга страна, е безжична точка за достъп, нещо като физическо местоположение, което осигурява достъп до интернет чрез безжични локални мрежи (WLAN).

Технология

Wi-Fi е протокол за безжична мрежа, който използва радиовълни за предоставяне на мрежов достъп до мобилни устройства въз основа на стандартите IEEE 802.11. Подобно на мрежовите кабели, Wi-Fi е безжично средство за свързване на устройства в локална мрежа. Това е по -скоро безжична локална мрежа, използвана за свързване на устройства заедно без кабели. Точка за достъп се отнася до безжични точки за достъп, които осигуряват достъп до интернет от физическо място, обикновено използващо Wi-Fi.

Достъп

Wi-Fi е като мрежа с затворен достъп, където собственикът на мрежата има пълен контрол, което означава, че той или тя може да избере кой може или не може да получи достъп до своята Wi-Fi мрежа. Собственикът може или да промени Wi-Fi мрежата или паролата или дори да ограничи достъпа до мрежата, като контролира броя на клиентите, които са свързани към мрежата. Те дори могат да изберат да изключат Wi-Fi рутера, за да затворят достъпа до мрежата. Местата за горещи точки са предимно летища, хотели, кафенета или улици, които са предимно безплатни с любезното съдействие на доставчиците на услуги.

Обхват

Wi-Fi рутерите работят на традиционната радиочестотна лента 2,4 GHz за свързване на устройства, които обикновено имат ограничен обхват. Обхватът е ограничен от предавателните антени, от местоположението му или от околната среда. Типичната вътрешна Wi-Fi настройка може да достигне до 32 метра, докато външната система от точка до точка може да бъде разширена до няколко километра в рамките на станциите. Wi-Fi сигналите също могат да бъдат разширени с помощта на разширител на обхват на Wi-Fi, който е просто друго устройство с IP адрес. Сигналите за гореща точка могат да бъдат достъпни в диапазона от 33 фута.

Сигурност

Безжичните мрежи, особено обществените Wi-Fi мрежи, са по-уязвими към хакерство, защото не сте единственият, свързан към мрежата. Като цяло проникването е малко вероятно да повлияе на сигурността на тези, свързани към мрежата, която е защитена с криптиране WPA2. Колкото и удобен да е общественият Wi-Fi, все пак има рискове. Горещите точки са физически места и почти всеки има достъп до интернет, което го прави чудесно място за потенциални кибератаки. Използването на VPN може да бъде чудесен начин да останете в безопасност, когато използвате гореща точка.

Wi-Fi срещу гореща точка: Сравнителна диаграма

Обобщение на разликата между Wi-Fi и гореща точка

Wi-Fi е технология за безжична мрежа, използвана за свързване на устройства в локална мрежа, но без използване на реални кабели. Вместо да използва мрежови кабели, Wi-Fi използва радиочестотни вълни за свързване към интернет или за улесняване на безжичната комуникация между устройства в рамките на определена зона. Това е общ термин, използван за описание на набор от мрежови протоколи, базирани на стандартите IEEE 802.11 за осигуряване на високоскоростен достъп до интернет. Точките за достъп, от друга страна, са точки за достъп обикновено на обществени места, които осигуряват безжичен интернет достъп до мобилни устройства, обикновено използващи Wi-Fi технология. И двете са средствата за безжична комуникация, но те го правят много различно.

3 коментара

  1. Здравейте,

    Опитах се да отразя таблета си на пожарната телевизионна пръчка чрез горещата точка, активирана на мобилния ми телефон, свързана с мобилната мрежа. Това не работи. Това нормално ли е / има ли решение?

    Много благодаря и поздрави,

    Дитер

  2. Ако случаят е такъв, защо приложенията (приложението за принтер на HP) не разпознават моята Hotspot като WiFi, когато Bluetooth може да вижда устройствата? Предлагам статията ви да не стига достатъчно далеч. В този случай разликата е толкова огромна, че не мога да се съглася с оценката ви, че тези два термина са синоними един на друг. Единият започва като честота на въздушна вълна (2,5 GHz) и се предава на ISP, обикновено кабелна компания, по физически кабел („аналогов“), докато другият сигнал удря клетъчна кула и се преобразува в ISP (telco) по цифров път . Така че, когато се опитвам да свържа принтера си с телефона си, той търси IP адрес, а не RF. Предполагам, че дори не съм сигурен. Може би разработчиците на приложения трябва да поправят приложението. Не знам. Можете ли да ми помогнете да разбера?

  3. Ако интернет план казва, че горещата му точка е ограничена до 3 gb, означава ли това, че същото количество данни (3 gb) се отнася и за wifi модем?

Вижте повече за: ,