Разлика между VMWare ESX и VMWare ESXi

vmware_book VMWare ESX срещу VMWare ESXi

VMWare ESX и ESXi са два хипервизора с голи метали, което означава, че могат да се използват без операционна система. ESX е по -старият от двата и следователно е с по -зряла технология в сравнение с ESXi. Най -съществената разлика между ESX и ESXi е липсата на ядрото на Linux в ESXi.

Въпреки че VMWare ESX не се нуждае от операционна система, той все още използва ядро ​​на Linux , от което ESX стартира, заедно с няколко други функции. Следователно премахването на ядрото на Linux засяга много характеристики на VMWare ESXi. Това намали отпечатъка на софтуера на диска от огромните 2 GB на ESX до самите минутни 32MB на ESXi. Поради много по -малкия отпечатък на ESXi, производители като Dell често го продават пакетиран и вграден в техния хардуер чрез флаш чипове. Това е малко по -трудно да се направи с големия размер на VMWare ESX. ESXi също се представя по -добре в сравнение с ESX, тъй като по -малкият отпечатък означава по -бързо зареждане и по -добра цялостна производителност.

Премахването на ядрото на Linux намалява броя на корекциите, които са необходими на сървъра. По -голямата част от кръпките, които трябва да бъдат приложени, се занимават с основното ядро ​​на Linux, а не със самото ядро ​​на ESX, поради което броят на кръпките се намалява. По -малкото корекции също означават, че системата няма да се налага да се рестартира твърде често.

Характеристиката, която повечето потребители на ESX вероятно ще пропуснат, когато използват ESXi, е липсата на конзола, с която много потребители вече са свикнали. Тази конзола предоставя и някои от инструментите, които се използват при управление на хипервизора. Тъй като на ESXi липсва тази конзола, тя премества управлението взаимодействие с набор от дистанционно управление инструменти. Въпреки че повечето потребители може да не оценят тази промяна, тя допълнително опростява използването на ESXi за начинаещи.

Резюме:

1. VMWare ESXi няма ядрото на Linux, което се използва от VMWare ESX.

2. ESXi има много по -малък отпечатък на диска в сравнение с ESX.

3. ESXi често се продава като вграден хипервизор, за разлика от ESX.

4. ESXi изисква много по -малко актуализации в сравнение с ESX.

5. В ESXi липсва конзолата, с която повечето потребители на ESX са свикнали.

2 коментара

  1. Хубава статия..Благодаря

  2. много информативна статия

Вижте повече за: , ,