Разлика между USB-C и Thunderbolt

Подобно на начина, телефони имат различни варианти, има различни версии на USBs, както и. Universal Serial Bus, или просто по-нататък USB, е един от най-разнообразни автобусни архитектури което позволява 127 различни устройства да се свързват към компютър чрез един USB порт на единица система на компютъра. В действителност, USB интерфейс се използва в стотици масово произвежданите устройства на потребителите и специализирани, малък обем продукти. USB има някои големи предимства, като например бързо и надеждно предаване на данни, лекота на употреба, ниска цена и мощност опазване. оригинални USB стандарти, наречени USB 1.0 и 2.0 са относително бавни, а най-новият USB 3.0 и 3.1 са изключително бързо и по-мощни, така че може да се използва за по-големи устройства като лаптопи.

Най-новият стандарт USB Type-C, или USB-C, е спецификация за конектори и кабели, която идва с различен размер и форма и това е обратим и може да се използва за компютри, така и периферни устройства. Повечето компютри днес подкрепа стандартен щепсел и-играя, което означава, че те автоматично конфигуриране на нови устройства, веднага след като те са инсталирани. Ако съответния порт не е на разположение, можете да използвате USB или Thunderbolt версия на устройството, ако имате един от тези портове на компютъра ви. Thunderbolt портове се използват за свързване на периферни устройства като монитори и устройства за съхранение чрез Thunderbolt кабели. USB и Thunderbolt са гореща подмяна, което означава, че може да бъде включен в съответните им пристанища, докато компютърът се захранва нагоре.

Какво е USB Type-C?

USB кабели с традиционните USB портове са два различни съединители на краищата: USB, която отива в компютъра и USB, което отива в устройството е свързано към компютъра. Тапите работят и в двете посоки, тъй като двата края на кабела с USB-C са едни и същи, така че не е от значение от коя страна е и кой край отива в кое устройство, а краищата нямат никаква нагоре или надолу ориентация. Плюс това има малък форм-фактор с много предимства пред традиционните USBs като супер бърза скорост и сила. Тъй като много USB-C портове поддържат стандарта USB 3.1, те не са само много бързо, но може също да се използва за захранване преносими компютри. Множество адаптори за свързване към USB-C устройства, за да USB-C порт.

Какво е Thunderbolt?

Thunderbolt, разработена от Intel, така и Apple , е най-новият спецификация, която ефективно съчетава PCI Express и технологиите Mini DisplayPort дисплей на Apple. Предлага се предимно на Apple устройства, Thunderbolt портове се използват за свързване на периферни устройства като монитори и устройства за съхранение. Най-новата версия на технологията Thunderbolt е Thunderbolt 3 е невероятно бързо, способни да предават със скорост 40 Gbps, което е начин по-бързо от 10 Gbps скорост на USB 3.1 е. Thunderbolt предложения два канала за данни, всяка от които поддържа 10 Gbps пропускателна способност. Той не само поддържа трансфер на данни компоненти като твърди дискове и видео устройства за снимане, но и монитори с висока резолюция.

Разлика между USB-C и Thunderbolt

  1. Основен

  - И двата USB и Thunderbolt са гореща подмяна, което означава, че може да бъде включен в съответните им пристанища, докато компютърът се захранва нагоре. USB-C е новата индустриална стандартна конектора с обратими съединения, използвани за предаване на данни, както и властта. Разработено от Intel, така и Apple, Thunderbolt е най-новият спецификация, която ефективно съчетава PCI Express и технологиите Mini DisplayPort дисплей на Apple. USB-C най-добре описва формата на щепсела, докато Thunderbolt портове се използват за свързване на периферни устройства като монитори и устройства за съхранение.

  1. Скорост

  - USB-C пристанища поддържа трансфери на данни, стандартни на USB 3.1, който се предлага в две версии: USB 3.1 Gen 1, която е в състояние на трансфер на данни със скорост до 5 Gbps и USB 3.1 Gen 2, който е в състояние на трансфер на данни със скорост до един невероятните 10 Gbps. Въпреки това, най-ултра-бърз Thunderbolt оферти два канала за данни, всяка от които поддържа 10 Gbps пропускателна способност. Новият Thunderbol3 е изключително бърз, способно да предава със скорост от 40 Gbps, което е начин по-бързо от USB 3.0 и USB 3.1.

  1. Гъвкавост

  - Двата края на кабел USB-C са едни и същи, така че не е от значение от коя страна е и кой край отива в кое устройство, а краищата нямат никаква нагоре или надолу ориентация. Thunderbolt не само поддържа трансфер на данни компоненти като твърди дискове и видео устройства за снимане, но и монитори с висока резолюция. Thunderbolt 3 оферти поддържат в продължение на два 4K дисплеи, свързани към един и същи порт. В допълнение, той е един и същ размер и форма като Mini DisplayPort, така че устройствата, предназначени за Mini DisplayPort могат да се свързват десен инча

  1. Връзки с USB-C срещу Thunderbolt

  - USB-C не само правомощия периферното устройство, но също така се зарежда устройството домакин, което позволява двупосочно сила. Така че един-единствен USB гнездо работи за всички устройства, а също така осигурява енергия. USB-C също е обратно съвместим с USB 2.0 и USB 3.1. Thunderbolt, от друга страна, поддържа верижното свързване, което означава един и същи порт може да поддържа множество устройства, до шест наведнъж, тъй като повечето от Thunderbolt-съвместими устройства идват с множество портове Thunderbolt.

USB-C срещу Thunderbolt: Сравнение на таблицата

Обобщение на USB-C стихове Thunderbolt

Докато USB, така и Thunderbolt са гореща подмяна, което означава, че може да бъде включен в съответните им пристанища, докато компютърът се захранва нагоре, ултра-бърз Thunderbolt 3 е изключително бърз, способно да предава със скорост от 40 Gbps, което е начин по-бързо от USB 3.1 е 10 Gbps скорост. Thunderbolt портове се използват за свързване на периферни устройства като монитори и устройства за съхранение чрез Thunderbolt кабели. Най Thunderbolt портове идват с два порта, така че можете да свържат последователно няколко Thunderbolt устройства към вашия MacBook Air, без да изисква хъб, който дава по-голяма гъвкавост.

Вижте още за: ,