Разлика между USB и USB-C

USB е претърпял няколко трансформации през годините, които определят как многото версии на USB свързват, комуникират и доставят захранване на съвременните изчислителни устройства. Последната разработка в дълъг ред итерации в USB режима е новият стандарт USB-C, който е гигантска стъпка напред в компютърния свят.

Какво е USB?

Универсалната серийна шина (USB) е индустриален стандартен plug and play интерфейс за кабели и конектори, който улеснява комуникацията между компютри и периферни устройства и други устройства. USB е най -често използваният порт, използван в няколко различни вида устройства, като клавиатура, мишки, камери, принтери, скенери, външни твърди дискове, флаш устройства и дори мрежови устройства. USB кабелите се използват за зареждане на мобилни телефони, а настолните компютри и лаптопите разполагат с няколко USB порта за пренос на данни и свързване на други външни I/O устройства. Някаква форма на USB порт се използва и в игрови конзоли, мрежови устройства, смарт телевизори и други електронни устройства, което го прави наистина универсален.

USB конекторите се предлагат в различни форми и размери. Повечето варианти на USB конектори са съсредоточени върху три основни типа-Mini-USB, Micro-USB и USB-C. На настолни компютри, лаптопи, таблети и периферни устройства обикновено ще намерите поне един от тези три типа USB портове. Има три версии на USB, както е предписано от Форума за внедряване на USB - група, отговорна за популяризирането и маркетинга на USB - а именно, USB 1.0, USB 2.0 и USB 3.0. Последваща версия на USB 3.0 беше пусната късно като USB 3.1, която е известна още като „SuperSpeed+“ и която може да предава скорост до 10 Gbps.

Какво е USB-C?

USB-C, официално известен като USB Type-C, е сравнително нов стандартен за индустрията конектор за предаване на данни и захранване към и от изчислителни устройства. Това е 24-пинов конектор, точно като микро USB конектор, който поддържа най-новите USB стандарти като USB 3.1, улеснявайки по-бързия трансфер на данни до 10 Gbps. USB 3.1 е малка конекторна система, която днес се среща често в лаптопи, смартфони и таблети. USB-C е много подобрен и усъвършенстван ъпгрейд към предишните USB стандарти. От една страна, той е по -малък и по -тънък, така че може да се побере буквално във всяко малко устройство, заедно с тези с нормални размери.

USB-C кабелите са супер гъвкави и по-мощни от предшествениците си. Те са в състояние да носят до 100 вата мощност, така че можете бързо да зареждате вашите електронни устройства в пълен размер като лаптопи, смартфони и др. Пълнофункционалните USB-C кабели със спецификация USB 3.1 Gen 2 са достатъчно мощни за пренасяне на данни със скорост до 10 гигабита в секунда, което е супер висока скорост на предаване на данни. USB-C е разработен от USB-IF. Сега всяка голяма технологична компания възприема новия стандарт USB-C на всички свои устройства.

Разлика между USB и USB-C

Съединител

-USB конекторите се предлагат във всякакви форми и размери, но всички различни варианти на USB конекторите принадлежат към един от трите стандартни USB конектора-USB-A, USB-B и USB-C. USB тип А е стандартният конектор, който се намира на почти всеки настолен компютър и по -стари лаптопи. Има и подмножества на този конектор, като USB Mini-A и USB Micro-A. USB-C, от друга страна, е 24-пинов двустранен конектор, който поддържа най-новите USB стандарти като USB 3.1.

Кабел

- USB кабелите се идентифицират чрез конектора от двата края. Най-често срещаните видове са USB-Mini, USB-Micro и USB-C. Micro USB, предназначен да замени mini USB, е малкият USB гнездо, намиращо се на външни твърди дискове, смартфони, цифрови фотоапарати, USB хъбове, контролери за игрови конзоли и други устройства. USB-C кабелите, от друга страна, са по-гъвкави и по-бързи от микро USB кабелите и се срещат в повечето съвременни смартфони и лаптопи с Android. За разлика от микро USB, USB-C кабелите са обратими, което означава, че можете да ги включите в гнездото по двата начина, независимо дали са обърнати с главата надолу.

производителност

- Стандартът USB 1.0 е спецификация на външна шина, която поддържа максимална скорост на предаване на данни до 12 Mbps; USB 2.0, въведен през 2000 г., е високоскоростен USB, който поддържа максимална скорост на пренос на данни до 480 Mbps; и стандартът USB 3.0 поддържа скорост на трансфер до 5 Gbps. Сега, USB-C са изградени на второ поколение USB 3.1 стандарт и са достатъчно мощни, за да пренасят данни със скорост до 10 гигабита в секунда, което е супер висока скорост на предаване на данни.

Универсалност

-Единственото нещо, което наистина отличава стандарта USB-C, е неговата гъвкавост. Те са супер гъвкави и по -мощни от предшествениците си, всички в по -малък, по -тънък и по -лек форм -фактор, така че да могат да се поберат буквално във всяко миниатюрно устройство заедно с тези с нормални размери. И все пак той е достатъчно мощен, за да носи до 100 вата мощност, така че можете бързо да зареждате вашите електронни устройства в пълен размер, като лаптоп и смартфони.

USB срещу USB-C: Сравнителна таблица

Резюме

И USB 3.1 Gen 1 и Gen 2 използват същите кабели и конектори като USB 3.0. Някои портове USB 3.1 Gen 2 обаче поддържат нов, свръхбърз обратим конектор, USB-C, който може да се използва както от хъбове, така и от устройства. USB-C е достатъчно мощен, за да премества данни и захранване в двете посоки, като в крайна сметка замества по-старите USB спецификации от тип A и тип B. Поради малкия си форм-фактор, свръхбързите скорости на пренос на данни и гъвкавостта, USB-C е представен на повечето съвременни лаптопи и смартфони с Android днес. Всъщност повечето производители на лаптопи са премахнали USB-A и Ethernet портовете, за да направят място за един USB-C порт за всичко-от работа в мрежа, възпроизвеждане на видео, пренос на данни и зареждане.

Вижте повече за: ,