Разлика между Ultra ATA и SATA

Ultra ATA срещу SATA

Подобренията в компютърните технологии винаги са се определяли от разработките на по -бързи процесори, RAMS и видео карти. Има едно устройство, което често се пренебрегва, но все още се развива постепенно с ускорение и това са твърди дискове и как работят.

Потребителите на компютри сега се нуждаят от по-бърза пропускателна способност на твърдия диск поради различни компютърни дейности, които сега се превърнаха в обичайно хоби или интерес за много „“ например цифрово видео/аудио редактиране и възпроизвеждане, обширно споделяне на файлове и други приложения, зависими от трансфер на данни .

Твърдите дискове и други различни устройства за съхранение като CD-ROM са свързани към дънната платка на компютъра. Това свързване използва общи стандарти за безпроблемна електронна комуникация между две устройства. ATA, съкратено от Advanced Technology Attachment, е такъв стандарт.

ATA понякога се нарича IDE (интегрирана задвижваща електроника). Типовете дискове ATA бяха стандарт от края на 80 -те години. Той е преминал през много подобрения, за да увеличи общата производителност, по -специално скоростите на трансфер и размерите на кеша.

Ultra ATA все още е паралелен ATA, но подобрение или разширение на предишни PATA (Parallel ATA) интерфейси. Той е съвместим и с предишните версии на PATA. Смята се, че архитектурата е много по -подобрена с по -високи скорости на трансфер.

Ultra ATA е ATA версия с възможности за бърз режим, която може да има скорости на предаване на данни от 33,3 Mbps. За да имате това предимство обаче, трябва да оборудвате системата си с UDMA (Ultra Direct Memory Access). Това е протокол, който позволява такива средства.

Инженерите от индустрията обаче са установили, че паралелното внедряване на ATA технологията е изчерпало максимално нейните ограничения и няма начин да се направи това, а да се погледне в друга посока, така че рожденият Serial Advanced Technology Attachment (SATA).

Накратко, Serial ATA или SATA е основно серийна реализация на ATA технологията, тъй като ATA първоначално е била паралелна концепция. Казват, че с такъв обрат по отношение на дизайна, границите ще разширят и поне на теория ще засенчат възможностите на стандартите Ultra ATA.

За разлика от PATA устройства, SATA може да бъде свързан, без да изключва системата напълно. Това се нарича възможностите на SATA за „Hot Swap“. Връзките, включени в стандартите SATA, са по -малко обемисти, но някои твърдят, че конекторите Ultra ATA са по -издръжливи.

Трябва да се спомене, че SATA устройствата използват по -малко енергия от Ultra ATA. Засега SATA устройствата са малко по -скъпи и само времето ще покаже дали ще поскъпнат.

Резюме:

1. Ultra ATA е по същество паралелен ATA тип, докато SATA очевидно е сериен по дизайн.

2. Ultra ATA може свободно да се разглежда като IDE устройство, докато SATA далеч не се счита за IDE, тъй като е в сериен режим.

3. Като цяло SATA има по -добра производителност въз основа на скоростта на пренос на данни.

4. Сега SATA се счита за следващата граница на ATA технологията.

5. SATA има по -малко обемисти конектори и черпи по -малко енергия от Ultra ATA.

Вижте повече за: , ,