Разлика между TikTok и YouTube

Битката за услугите за споделяне на видео винаги е била гореща дискутирана тема. И най -обсъжданата дигитална битка, сред която е битката между TikTok и YouTube - две от най -популярните платформи за споделяне на видео в света. Както изглежда, създателите на съдържание и на двете платформи отдавна са шия и шия. Нека да разгледаме как двамата се изправят един срещу друг.

Какво е TikTok?

TikTok е пристрастяваща платформа за споделяне на видео, обичана предимно от тийнейджъри и тези в началото на двадесетте. Можете да качвате видеоклипове от около 60 секунди, споделящи истории, да правите видеоклипове с шеги, видеоклипове с танци, видеоклипове за мода и красота и много други. По -голямата част от видеоклиповете в TikTok са 15 секунди или по -малко. TikTok е разработен от китайска технологична компания ByteDance, първоначално за китайския пазар, но популярността му надмина очакванията им и продължава да расте с драматични темпове. Той има над един милиард активни потребители по целия свят и броят им продължава да расте. През първото тримесечие на 2018 г. TikTok беше едно от най -изтегляните iOS приложения в света. След като ByteDance закупи Musical.ly-някога популярно приложение, известно със своите видеоклипове, синхронизиращи устните-то обедини Musical.ly с TikTok, като накрая пое съдържанието и потребителската база на първия, за да създаде TikTok.

Какво е YouTube?

YouTube е безплатна и вероятно най -популярната в света платформа за споделяне на видео и социални медии. YouTube е услуга за споделяне на видео, където всеки може да създава, качва и споделя видеоклипове със света. Милиони потребители по целия свят използват YouTube, за да гледат и споделят всички видове видео съдържание. Въпреки че това не е единствената платформа за споделяне на видео, бързото й нарастване в масовия медиен пейзаж я прави наистина открояваща се в съвременната популярна култура. Потребители от цял ​​свят гледат над милиард часа видеоклипове почти всеки ден. YouTube, собственост на Google, обхваща всяка тема, за която се сетите, или всичко, което си струва да качите. Видеоклиповете в YouTube могат да се споделят чрез други форми на социални медии, като приложения за електронна поща и съобщения.

Разлика между TikTok и YouTube

Собственост

  - TikTok и YouTube са две от най -популярните в света платформи за споделяне на видео с огромно съдържание и потребителска база. TikTok е собственост на китайска технологична компания на име ByteDance, която първоначално пусна скандалната услуга за споделяне на видео през 2006 г. TikTok е международната версия на популярното китайско приложение Douyin. YouTube е популярна платформа за социални медии и споделяне на видео, собственост на гиганта за търсене Google. YouTube първоначално беше пуснат от Чад Хърли, Стив Чен и Джауид Карим през 2005 г., а една година по -късно беше купен от Google.

Съдържание

- TikTok е до голяма степен за видеосъдържание, което е кратки видеоклипове с продължителност около 60 секунди, като повечето от видеоклиповете са около 15 секунди или по -малко. По-голямата част от съдържанието на TikTok са забавни/забавни видеоклипове, от комици, които се изправят до видеоклипове, танцови видеоклипове, видеоклипове за синхронизиране на устни, видеоклипове за мода и красота, видеоклипове за скейтборд и много други. Същото е и с YouTube, но съдържанието е по -изискано и пригодено. За да качвате видеоклипове в YouTube, имате нужда от добра настройка на камерата и умения за редактиране на видео. С TikTok просто се нуждаете от камера за смартфон и сте готови.

Сътрудници

-Сътрудниците на TikTok са предимно влиятелни лица в социалните медии, на които се плаща да подкрепят известни марки в своите видеоклипове. Всеки с добра репутация в кръга на социалните медии може да бъде сътрудник на TikTok - просто се нуждаете от подходящо съдържание и страхотна потребителска база. Сътрудниците на YouTube, от друга страна, са разнообразна група участници от големи медийни продуценти като телевизии, партньори в предаването, спорт, компании и големи рекламодатели до културни институции, образователни институти, социални активисти, почитатели на медии и любители.

Печалби

- Рекламата е доста сходна и в двете платформи, но YouTube има разнообразен набор от възможности за печелене на пари. Потребителите с най -много абонати вероятно използват AdSense като основно средство за печелене на пари. Има и други начини да печелите пари в YouTube, като например партньорски маркетинг, популяризиране на вашия продукт или услуга, Суперчат и Супер стикер, одобрение на марката и т.н. Промоцията на марката също има голяма парична стойност в TikTok, заедно с партньорския маркетинг.

TikTok срещу YouTube: Сравнителна таблица

Резюме

Докато TikTok и YouTube са популярни услуги за споделяне на видео, които позволяват на своите потребители да създават и споделят всякакви видеоклипове по света, TikTok е за кратки видеоклипове, което означава, че можете да създавате само до 60-секундни видеоклипове в TikTok. След реакция от страна на индийското правителство, TikTok е забранен в Индия заедно с други мобилни приложения, които се считат за вредни за „суверенитета и целостта на Индия“, както се цитира от Министерството на информационните технологии съгласно Закона за информационните технологии. YouTube, от друга страна, е на полето толкова дълго, колкото съществува видеосъдържание, така че там наистина няма конкуренция.

Какъв е смисълът на TikTok?

TikTok е платформа за социални медии и услуга за споделяне на видео, която позволява на потребителите да създават и споделят кратки видеоклипове, до максимум 60 секунди. Хората с всякакви таланти качват любимите си видеоклипове в TikTok. Хората дори качват видеоклипове, на които ги показват, че използват любимите си продукти.

Защо TikTok е толкова опасен?

Много потребители, особено родители, изразиха опасения, че TikTok няма регламенти за вида на видеоклиповете, които показва, а начинът, по който съхранява данните на потребителите в платформата, породи някои подозрения. Въпреки че, приветствано като лекомислено и забавно приложение, TikTok показа някои по отношение на уязвимостите в своята платформа, което принуди персонала на въоръжените сили на САЩ да го използва и го определи като заплаха за киберсигурността.

Коя е кралицата на TikTok?

17-годишният американец Чарли Д'Амелио е най-голямата звезда на платформата за споделяне на видео и повечето от феновете биха се съгласили, че тя е "кралицата на TikTok". Тя е най-последваният потребител на TikTok и първият, който достига 100 милиона последователи.

Вижте повече за: ,