Разлика между TFT и плазмата

tft_display TFT срещу плазмен тънкослоен транзистор или по -известен като TFT е вид полупроводник, който се използва главно като компонент в LCD дисплеите, докато плазмата идва от благородни газове, които се нагряват електрически, за да произвеждат светлината в плазмен дисплей. Това са двете основни технологии, които се използват днес в почти всички по -нови телевизионни екрани на пазара, всеки със своите предимства и недостатъци.

Обикновено е лесно да се разграничат TFT дисплей и плазмен дисплей един от друг, само като ги погледнете. TFT елементите са много тънки и се поставят върху твърда основа, за да се получи дисплей. Полученото устройство е сравнително тънко, особено с ръбово LED осветление. Плазмите са относително по -дебели, но също така могат да постигнат много по -големи размери в сравнение с TFT. Плазмените екрани могат да бъдат големи до 150 инча по диагонал, докато TFT дисплеите над 50 инча вече са трудни за производство. Големите TFT екрани също са много скъпи за производство и губят от плазмата по отношение на цената след определен размер.

Основният недостатък на плазмената технология е количеството консумирана енергия спрямо другите дисплеи. По -голямата част от тази мощност се изразходва за поддържане на благородния газ в състояние на плазма. Плазменият дисплей може да консумира до два пъти по -голямо количество, използвано от TFT дисплей с подобен размер, което е много важно. Плазмите също могат да страдат от изгаряне, когато призракът на изображението е оставен, когато се показва в продължителни периоди. Пример за това е, когато редовно гледате канал, който показва логото им на определено място през цялото време. Все пак ще видите изображение на логото, дори когато смените канала. Първоначално това беше много сериозен проблем, тъй като изгорелите изображения стават дразнещи, след като имате много от тях на екрана. Но по -нататъшното развитие на технологиите започна да решава тези проблеми и разликата между двата типа дисплеи започва да се затваря.

Резюме: 1. TFT е специален вид транзистор, използван главно в LCD дисплеите, докато плазмените дисплеи използват благородни газове, които се превръщат в плазма от електричество 2. TFT дисплеите обикновено са по -тънки и по -леки от плазмата 3. Дисплеите, направени от TFT, не могат да се конкурират с размерът на плазмените дисплеи 4. Плазмите консумират много енергия в сравнение с TFT 5. Плазмата страда от изгаряне, което не се случва с TFT

1 коментар

    Обратни обрати

    1. Разлика между TFT и LCD | Разлика между | TFT срещу LCD

    Вижте повече за: , ,