Разлика между Teams и Webex

Работното място на 21 -ви век е различно от традиционното работно място, където екипното сътрудничество може да се ограничи до офис пространства. Съвременното работно място постепенно преминава в пространство, където сътрудничеството и синхронността са централни, а екипното сътрудничество се разширява отвъд традиционните работни часове и офис пространства. Така че, работното пространство на 21 -ви век изисква асинхронна платформа, която дава възможност на работниците да общуват и да си сътрудничат. Културата на работа и обстановката на работното място са претърпели някои драматични социални и технологични промени през последните няколко години. Истинският потенциал на корпоративната комуникация чрез онлайн срещи и сътрудничество беше реализиран едва след настоящата пандемия от Covid-19, която разби икономиките и принуди основните нагласи на мислене при приемането на виртуално решение за сътрудничество. Разглеждаме две такива съвременни решения за сътрудничество и комуникация на работното място - Microsoft Teams и Cisco Webex.

Какво е Microsoft Teams?

Team е патентована платформа за уеб конференции и сътрудничество на Microsoft, която ви позволява да се обаждате, да разговаряте, да се срещате и да си сътрудничите с други в реално време, без да присъствате физически на едно и също място. Teams е централен център за комуникация, който обединява разговори, срещи, файлове и приложения в един, лесен за използване инструмент. Екипите са съвкупност от индивиди, съдържание и инструменти, свързани с различни проекти и резултати в рамките на една организация. Той е част от семейството на продуктите на Microsoft 365 и платформа за съвместна работа „всичко в едно“, която предлага всичко, от което се нуждае екипът-онлайн срещи, групови разговори, аудио/видеоконференции, споделяне на файлове и др. Екипите скоро ще заменят вече популярния Skype за бизнес и вече са в процес на превръщане в напълно интегрирана платформа за бизнес комуникация „всичко в едно“.

Какво е Cisco Webex?

Webex е още една популярна платформа за онлайн конференции, която предоставя сходни функции като Teams, позволявайки на хората да се срещат и да си сътрудничат практически през Интернет, без да е необходимо да напускат дома или офиса ви. Cisco Webex е базиран на облак комплексен набор от инструменти за производителност и уеб базирани приложения за срещи, предназначени да подобрят сътрудничеството на работното място и да увеличат производителността. Първоначално е основан от WebEx през 1995 г., а по -късно е поет от американския технологичен гигант Cisco Systems. Webex е рентабилна услуга за комуникация и сътрудничество, която предлага гъвкави опции за персонализиране, съчетани с някои страхотни функции, предназначени да увеличат комуникацията и работния процес на работното място. Със своята конкурентна структура на цените и множество приложения за уеб срещи, Webex революционизира идеята за аудио/видео/уеб конференции, като предоставя единен унифициран интерфейс.

Разлика между Teams и Webex

Основи на екипите и Webex

-Teams е собствена платформа за уеб конференции и сътрудничество на Microsoft, която предлага възможностите и функционалностите на нейния партньор Skype за бизнес и добавя някои от своите, за да създаде напълно интегрирано решение за сътрудничество. Teams е част от по -широкия пакет за производителност на Microsoft 365, който предлага всичко, от което се нуждае екипът. Webex е още една популярна онлайн платформа за конференции, която предоставя подобни функции като Teams, но с наследствен хардуерен фокус. Първоначално създаден от WebEx през 1995 г., Webex е базиран на облак комплексен набор от инструменти за производителност и уеб базирани приложения за срещи.

Архитектура на Teams и Webex

- Teams е изграден върху групите на Microsoft 365, които държат пълния набор от приложения, екипи и разговори. Той използва Azure Active Directory (Azure AD) за съхраняване на информация за самоличност и се интегрира с други услуги в Microsoft 365. Всеки път, когато създавате екип в Teams, автоматично се създава сайт на SharePoint Online и пощенска кутия на Exchange Online. Webex, от друга страна, е изграден върху световна мрежова архитектура, наречена MediaTone Network, която използва стандарта T.120 за комуникация на данни в реално време, независима от платформата.

Ценообразуване на екипи и Webex

- По отношение на ценообразуването Microsoft Teams е ясен лидер по две причини. Първо, Teams има доста стабилна безплатна версия, която е абсолютно безплатна с по -малко ограничения за записани срещи, насрочени срещи и т.н. Второ, той има бюджетен корпоративен план, който се предлага в пакет с Office 365 Suite, който струва $ 20 на потребител на месец (годишно). Ценообразуването започва от $ 5 на потребител на месец. Cisco Webex предлага и безплатна пробна версия, която е много ограничена по отношение на функциите и най -ниската, която можете да получите, е с план за срещи на Webex, който започва от 13,50 долара на хост на месец и достига до 26,95 долара на хост на месец за бизнеса план.

Microsoft Teams срещу Cisco Webex: Сравнителна таблица

Резюме

Докато и Microsoft Teams, и Cisco Webex са страхотни платформи за бизнес комуникация и сътрудничество със сходни възможности и функции, Teams е изграден върху групите на Microsoft 365, обграждащи производителността и сътрудничеството, докато Webex е среда за онлайн срещи, която е част от по -голям набор от онлайн сътрудничество на Cisco. инструменти. Teams е платформа за сътрудничество „всичко в едно“, която предлага всичко, от което се нуждае екипът, а Webex е изчерпателен набор от инструменти за производителност, които поддържат екипите свързани. Така че те наистина имат своите положителни и отрицателни страни, но и двете се въртят около централната идея за лесно и безпроблемно сътрудничество в различни платформи от офис настолни компютри до смартфони на път.

Вижте повече за: ,