Разлика между Stock ROM и Custom ROM

Фърмуерът на устройството или официалният ROM обикновено са от две разновидности: операционната система Google Android, обикновено наричана Stock ROM, и персонализирана операционна система, наричана персонализиран фърмуер или персонализиран ROM. Само няколко избрани устройства се доставят с оригиналната операционна система Android, като телефоните на Google и някои телефони Nokia, телефоните Xiaomi Mi от серия A и др. В повечето случаи телефоните се доставят със своя фърмуер с марка производител, например телефоните OnePlus, телефони Samsung и други, които се наричат ​​персонализирани ROM.

Какво е Stock ROM?

Когато купувате чисто нов телефон с Android или таблет с Android, устройството се предлага предварително вградено със запасен ROM. Тук ROM се отнася до „фърмуера“ на устройството. ROM не е нищо друго освен операционната система на устройството, което използвате. Stock ROM е ROM по подразбиране - тоест операционната система - предоставена от производителя на устройството. По принцип Stock ROM е оригиналният или може да се каже официален софтуер, проектиран от оригиналния производител на устройство за това конкретно устройство. Stock ROM е софтуер, който работи на мобилното устройство и се съхранява в паметта само за четене. Наистина Stock ROM не претърпява козметични/функционални промени в кода си от производителя на устройството, но има свои собствени уникални функции, които да привличат клиентите. Всяка марка има своя собствена версия на запасите ROM. Например телефоните на Google или други мобилни устройства са предварително инсталирани със собствен фабричен фърмуер, докато други производители на устройства като Samsung, Asus, Xiaomi и др. Използват собствен оригинален фърмуер, за да създадат Stock Android Experience.

Какво е персонализиран ROM?

Персонализираният ROM е уникално модифицирана операционна система, разработена и създадена от доставчик на трета страна, която е достъпна за по -стари или по -нови устройства преди пускането на актуализацията на производителя. Персонализираният ROM предлага по -усъвършенствани и персонализирани потребителски контроли и гъвкавост, отколкото Stock ROM, тъй като устройството е напълно отключено, така че потребителите могат да персонализират устройството си по свой вкус. Персонализиран ROM заменя оригиналната операционна система Android на вашето устройство с нова версия на операционната система Android. Замяната на стандартния ROM с персонализиран ROM обаче може да анулира гаранцията на устройството. Персонализираните ROM са разработени предимно от общност от основни разработчици, които правят някои модификации на оригиналния фърмуер, който се основава на изходния код на Android и пускат новата версия на фърмуера с подобрени функционалности и повече опции за персонализиране. Персонализираният ROM е като същото тяло като запасен ROM, но с различна душа.

Разлика между Stock ROM и Custom ROM

Фърмуер

- ROM не е нищо друго освен операционната система на мобилното устройство. Stock ROM е ROM по подразбиране - тоест операционната система - предоставена от производителя на устройството. Stock ROM е официалният фърмуер на производителя на устройството, който преминава през строги тестове и планирани цикли на пускане. Персонализираният ROM, от друга страна, е неофициален фърмуер за конкретно устройство, разработен от някои независими разработчици, които са направили някои промени в изходния код и са го пуснали за широката публика. Custom ROM е уникално модифициран фърмуер, разработен и създаден от доставчик на трета страна.

Стабилност

- Stock ROM е оригиналният и официалният софтуер, разработен от производителя на устройството за това конкретно устройство и който преминава през строги тестове и цикли на планирано пускане, за да се гарантира стабилността на операционната система. Персонализираните дискове, от друга страна, могат да бъдат нестабилни, защото се разработват и тестват независимо с много по -бързи темпове, а непланираните цикли на освобождаване означават, че няма гаранция за стабилността на операционната система.

Актуализиране

s -Тъй като Stock ROMs са официалният фърмуер, пуснат от самия производител на устройството, потребителите получават автоматични актуализации по безжичния път, а инсталирането и надстройките се извършват автоматично от производителите. Производителите обаче често спират да пускат актуализации за по -старите устройства. Персонализираните дискове заменят оригиналната операционна система на устройството със собствена персонализирана операционна система, което изисква сложен процес на инсталиране, който изисква вкореняване на телефона ви, което може да анулира гаранцията на вашето устройство. Въпреки това, персонализирани ROM предлагат непрекъснати актуализации за устройството дори след спирането на производството му.

производителност

- Въпреки че официалният фърмуер, който е стоковият ROM, е по -стабилен от персонализиран ROM, не се допуска овърклок и потребителите често получават ограничения във функционалността на устройството въз основа на регион, оператор и т.н. за осигуряване на оптимална производителност благодарение на тяхната стабилна среда. Персонализираните ROM, от друга страна, позволяват обширни персонализации и всякакви подобрения на производителността, като например производителност на батерията, нови теми, нов потребителски интерфейс и др.

Stock ROM срещу Custom ROM: Сравнителна диаграма

Резюме

Е, може да почувствате, че вкореняването на телефона и инсталирането на персонализиран ROM е най -интелигентното нещо, тъй като персонализираният ROM предлага не само по -голяма гъвкавост, но и по -усъвършенствани контроли и позволява широки персонализации и всякакви подобрения на производителността. Въпреки това, преди да избягате от затвора на телефона си, не забравяйте, че инсталирането на персонализиран ROM може да анулира гаранцията на вашето мобилно устройство. И за разлика от стандартните ROM, персонализираните ROM могат да бъдат нестабилни. Но персонализираните ПЗУ също се разработват с много по -бързи темпове, така че актуализациите достигат до крайните потребители редовно и много по -бързо, отколкото при стандартните ПЗУ.

Вижте повече за: ,