Разлика между Spotify и Tidal

Разглеждаме по -отблизо двете най -големи имена в музикалната стрийминг индустрия - Spotify и Tidal. Въпреки че и двете са популярни платформи за стрийминг на музика с една и съща основна предпоставка, но има тънки разлики между двете.

Какво е Spotify?

Spotify е световен лидер в музикалната стрийминг индустрия с огромните 356 милиона+ активни месечни потребители и над 150 милиона платени абонати по целия свят. Първоначално основана в Швеция през 2006 г., тя е широко достъпна за обществеността от октомври 2008 г. Тя стартира като услуга само с покани в избрани европейски страни, предлагаща безплатен стрийминг на милиони песни в замяна на слушане на няколко реклами между тях. Spotify промени начина, по който осъществяваме достъп до музика, като улесни търсенето на музика и слушането й в интернет. Spotify помага да се направи незабавен достъп до цялата музика, независимо дали сте на вашето мобилно устройство или настолен компютър.

Какво е Tidal?

Tidal е норвежка услуга за стрийминг на музика, подкаст и видео стрийминг, която предлага висококачествени аудио и музикални видеоклипове. Това е глобална музикална и развлекателна платформа, която се ангажира да обедини фенове и артисти. Подобно на Spotify, Tidal има огромна музикална библиотека, подбрани плейлисти и лесни за използване приложения. Tidal е американска компания, която беше откупена от скандалната хип-хоп звезда Jay Z през 2015 г., ставайки първата платформа за стрийминг на музика, която е собственост на самите изпълнители.

Разлика между Spotify и Tidal

Музикална библиотека

- Spotify е шведска компания и съществува от по -дълго време и се фокусира върху персонализирани алгоритми и социални функции. Tidal е първата платформа за стрийминг на музика, която е собственост на самия изпълнител. Като цяло и двамата имат едни и същи песни с огромна музикална библиотека. Tidal има предимство пред Spotify, що се отнася до размера на библиотеката, но Spotify е по -ниша.

Музикално откритие

- Двете услуги за стрийминг на музика са доста сходни, когато става въпрос за откриване на музика и и двете ви позволяват да разглеждате по жанр, настроение, активност и др. И двамата позволяват достъп до радио функцията, която улеснява откриването на музика, подобна на това, което най -често слушате. Spotify има популярната функция Discover Weekly, която е подбран списък с песни от изпълнители и жанрове, които обичате да слушате. Tidal предлага до осем плейлисти, фокусирани върху осем различни жанра.

Качество на звука

- Tidal твърди, че има най -доброто музикално качество от всяка музикална платформа. Абонаментът Tidal HiFi предлага четири настройки за качество на поточно предаване - Нормално, Високо, HiFi и MQA (удостоверено с главно качество). Количеството kbps, при което Tidal се компресира, е най -високо, което означава, че качеството на музиката им е най -високо. Tidal Premium предлага максимум 320 kbps чрез AAC. Както HiFi, така и MQA обещават висококачествен звук, доставен чрез FLAC или WAV файлове. Spotify предлага и различни аудио конфигурации, но максимумът, който може да постигне, е Ogg Vorbis при 320 kbps.

Ценообразуване и планове

- Spotify има безплатен план за своите слушатели, но с реклами, заедно с няколко ограничения, като например, че можете да пускате музика само в режим на разбъркване и да пропускате песни само шест пъти на час. Spotify Premium струва $ 9,99 на месец за услуга без реклами или ако сте студент, Spotify струва само $ 4,99 на месец. Можете също така да се насладите на семейния план за до шест акаунта на $ 15.99. Tidal има подобна стратегия за ценообразуване, започваща от 9,99 долара на месец за 320 kbps AAC+ музика или 19,99 долара за некомпресиран 1411 kbps FLAC аудио. Tidal обаче няма безплатна версия, поддържана от реклами като Spotify.

Spotify срещу Tidal: Сравнителна диаграма

Резюме

И Spotify, и Tidal са популярни платформи за стрийминг на музика с доста сходен ценови план. Цените на Spotify обаче са малко по-евтини от Tidal, плюс има безплатна версия, поддържана от реклами, която очевидно липсва на Tidal. Spotify се фокусира върху персонализирани алгоритми и социални функции, а също така има предимството на Spotify Connect, който, ако сте премиум член, ви позволява да предавате поточно директно към високоговорители или телевизори. Spotify също е по -социален от Tidal и всъщност можете да слушате това, което слушат приятелите ви. Spotify работи и с Google Maps и Waze, докато Tidal поддържа само Waze.

Чувате ли разлика между Spotify и Tidal?

Spotify съществува от по -дълго време от Tidal и има повече социални функции от Tidal. Spotify има раздел Активност на приятели, който ви позволява да слушате това, което слушат приятелите ви. И двете са страхотни платформи за стрийминг на музика, но имат справедлив дял от плюсове и минуси.

Tidal има ли цялата музика?

Tidal има огромен музикален каталог в сравнение със Spotify и твърди, че е собственост на изпълнител и плаща най -висок процент авторски права на авторите на песни. Spotify е по -ниша. Tidal има повече ексклузивни артисти от Spotify.

Tidal наистина ли плаща повече?

Tidal плаща малко по -добре на авторите на авторски права. Той изплаща средно повече на поток от конкурентите си, включително Spotify. Tidal плаща средно около $ 0,009 на поток в сравнение със Spotify, който плаща средно около $ 0,003 на поток.

Tidal струва ли си парите?

Tidal определено си струва парите, като се има предвид, че това е първата платформа за стрийминг на музика, която е собственост на самите изпълнители и има огромен музикален каталог и висококачествена музика и какво ли още не. Tidal също предлага качество на музиката, подобно на CD, предлагайки страхотно изживяване при слушане на музика.

Притежава ли Jay Z Tidal?

Square, компанията за мобилни плащания, управлявана от Джак Дорси, е мажоритарен участник в Tidal, а Jay-Z има позиция в борда. Jay-Z заедно с други артисти, които притежават акции в Tidal, остават акционери.

Вижте повече за: ,