Разлика между SFTP и SCP

computer SFTP срещу SCP

SSH File Transfer, Protocol (също известен просто като Secure File Transfer, протокол или SFTP) е мрежов протокол. Тя осигурява достъп до файлове, прехвърляне на файлове, както и файл за управление функции над доверен данни поток. Тя е специално разработена като продължение на Secure Shell протокол (или SSH), версия 2.0. Като продължение, тя се използва главно за осигуряване на сигурна и уверена способност за прехвърляне на файлове; Въпреки това, той също така е предназначен да бъде използваем с други протоколи. The Internet Engineering Task Force (IETF или) е определено чрез потвърждаване Интернет Draft- че SFTP е описано в контекста на протокола SSH-2; обаче, SFTP е обща и независимо от останалите SSH-2 протокол пакета. Той има способността да се използва в различни приложения, включително сигурен трансфер на файлове през Transport Layer Security (TLS или) и прехвърлянето на управлението на информацията в VPN приложения. Това предполага, че то ще се проведе по защитен канал (като SSH), който има предварително заверени клиент -В идентичност от които е на разположение на протокола.

Secure протокол канал (или SCP) е мрежов протокол. Тя осигурява средства за прехвърляне на данни, които могат да издържат или е напълно непроницаем за прихващане и подправяне. Въпреки, че това е трябвало да бъде начин да се държат информация трансфер напълно безопасно, има не е напълно сигурен канал в реалния свят, само начина, по които несигурни мрежи могат да станат по-малко несигурни и информационни трансфер по-безопасно тоест, не някой може да са в състояние да видите или чуете съобщението, но не разполага със средства за промяна на информацията, която се обменя през сървъра.

SFTP протокол дава възможност за множество операции на отдалечени файлове. Той има повече общо с дистанционното на файловата система протокола от предшественика си, протокола за SCP. Като част от разширените функции на протокола за SFTP, клиентът е в състояние да възобнови прекъснатите трансфери, директориите, както и премахване на отдалечен файл. В резултат на това, че е сравнително лесно да се приложат GUI SFTP клиент в сравнение с клиент GUI SCP. опити SFTP да бъдат по-платформено независим протокол от предшественика си -SFTP начин може да избегне маска разширяване посочен от клиента да бъдат до сървъра. Също така, SFTP сървъри са на разположение на повечето всички платформи. Това е един напълно нов протокол не са свързани с SSH -which е прегазен FTP. SFTP не предвижда удостоверяване или сигурност; по-скоро той очаква, че в основата на протокол за осигуряване на двете. Както и да е, SFTP се използва предимно като подсистема на SSH протокол, версия 2 реализации (тъй като тя е създадена в една и съща работна група). Възможно е, обаче, да тече над SFTP SSH-1 или други данни потоци.

Резюме:

1. SFTP е мрежов протокол, който осигурява достъп до файлове, трансфер и ръководни функции над доверен потока от данни; SCP е мрежов протокол осигурява пренос на данни, който е непропусклив за прихващане и фалшифициране.

1 коментар

  1. В този контекст, SCP обикновено се отнася до прилагането-сигурна копие (копие на програма за дистанционно файл).

    Подобно SFTP, SCP трансфери файлове през SSH, но SFTP използва интерактивни сесии (като традиционен FTP).

Вижте още за: ,