Разлика между SATA и SATA 2

sata-disk SATA срещу SATA 2

SATA (Serial AT Attachment) е стандарт за свързване на високоскоростни устройства, предимно твърди дискове, към дънната платка на компютър. Той почти замени по -старата Parallel ATA, защото представя много предимства като по -бързи скорости и възможност за гореща смяна. По -късно SATA беше заменен от по -нова и по -добра версия на същия стандарт, наречен SATA 2. Най -голямата разлика между двете е в максималната скорост, която позволяват. SATA 2 може да достигне 300MB в секунда пропускателна способност, докато SATA е способна само на 150MB в секунда, два пъти по -бърза. Друго предимство на SATA 2 е в способността му да поддържа множество устройства. С използването на портовия множител можете да свържете до 15 SATA 2 устройства на един ред. На по -стария интерфейс SATA можете да прикачите само по един на всеки ред.

Въпреки че SATA 2 е много по -бърз в сравнение със SATA , трябва да разберем, че това е само максималната скорост на интерфейса, а не самите твърди дискове. Конвенционалните твърди дискове не могат да използват максималната скорост дори на оригиналния SATA интерфейс. Тогава е често срещано погрешно схващане, че конвенционалните механични твърди дискове, които използват SATA 2, са по -бързи от твърдите дискове, които използват SATA. Можете да забележите разликата в скоростта само когато използвате флаш базирани носители, които могат да работят с много по -високи скорости, особено при четене на данните.

За да поддържат обратна съвместимост, SATA 2 устройствата могат да договарят скоростта, с която работят. Той може да се върне към по -бавната скорост на оригиналния SATA, ако другият не поддържа SATA 2. Но някои устройства не са в състояние да провеждат това договаряне, поради което много устройства SATA 2 са оборудвани с физически джъмпер за превключване между двете.

Въпреки че SATA 2 е много по -бърз, наистина няма осезаема разлика за тези, които използват механични твърди дискове. Но не боли да си подготвен за бъдещето и цената му всъщност не е фактор.

Резюме: 1. SATA 2 е два пъти по -бърз от SATA 2. Устройствата SATA 2 могат да поддържат до 15 устройства с портови множители, докато оригиналният стандарт SATA може да поддържа само 1 на ред 3. Конвенционалните твърди дискове SATA и SATA 2 работят при същата скорост 4. Само носители за съхранение, базирани на флаш, могат да се възползват от пълната скорост на SATA 2 5. Устройствата SATA 2 могат да работят със скорости SATA

1 коментар

  1. Здравейте Мога ли да използвам някакъв SATA2 на моя лаптоп HP G61-401SA?

Вижте повече за: , ,