Разлика между SATA и eSATA

sata-disk SATA срещу eSATA

SATA или Serial ATA е стандартното устройство за свързване на носители за съхранение, като твърди дискове и оптични устройства, към дънната платка. Той замени по -стария стандарт PATA, който съществуваше значително време. Той предлага много по-бързо данните скорости на трансфер, от които хората не могат да изглеждат, за да получите достатъчно. ESATA или External SATA е стандартно производно на SATA, което е предназначено за използване с външни твърди дискове. В тази област той се конкурира с утвърдени стандарти като USB и Firewire, но има предимството, че може да работи с по -бързи скорости в сравнение с другите два.

Що се отнася до стандартите, определени в SATA, eSATA изобщо не се променя, тъй като те все още са основно идентични един с друг. eSATA е просто по -опрощаващ, когато става въпрос за диапазона от напрежения, който се изпраща и приема по кабелите. eSATA повиши предавателното напрежение, като същевременно понижи прага за приемане на сигнала. Това се прави, за да се приспособи към по -дългата спецификация на кабела, която се използва. Съединителите на eSATA и SATA не са съвместими помежду си. Това вероятно е направено, за да се избегнат проблеми, които могат да възникнат от различните електрически характеристики, които се използват.

Освен промяната във формата на конектора, която предотвратява използването на SATA устройства с eSATA, конекторите и самите кабели също претърпяха промени, за да ги адаптират за външна употреба. Допълнително екраниране се използва върху кабелите, за да се предотвратят смущения и да се спазват стандартите на FCC. Контактите на конекторите също са преместени малко назад, за да се избегне възможността от електростатичен разряд, който може да повреди вътрешната схема на устройството или дънната платка. И накрая, кабелите и съединителите са тествани старателно, за да издържат на тежестите при ежедневна употреба. Съединителите eSATA са тествани да издържат поне 5000 вмъквания, докато SATA конекторите са тествани само за 50. Съединителите също са преработени, така че да не се отстраняват лесно. Това е много подходящо, тъй като повечето външни устройства се чукат доста често.

Резюме:

1. SATA е предназначен за използване с вътрешни устройства, докато eSATA е предназначен за използване с външни устройства.

2. Електрическите характеристики на eSATA са по -прощаващи в сравнение със SATA.

3. Съединителите SATA и eSATA не са съвместими помежду си.

4. Кабелите и конекторите eSATA са по -щателно тествани в сравнение със SATA кабелите и конекторите.

Вижте повече за: , ,