Разлика между рутер и мост

router-db Рутер срещу мост

По принцип маршрутизаторът определя възможно най -бързия начин, който обикновено е и най -краткият възможен път, в определена мрежа. Той има способността да насочва пакетите през най -ефективния определен маршрут.

Рутерите имат способността да позволяват на хостове, които практически не са в една и съща логическа мрежа, да могат да комуникират помежду си. Всеки рутер може да получава парчета данни, които се наричат ​​пакети, в интерфейс. След това той ще препраща пакетите с данни до желаното място по най -ефективния начин. Насочването или маршрутизирането на пакети се основава на таблицата за маршрутизиране, като позволява на маршрутизаторите да знаят къде се намира определена мрежа.

Освен като устройство, рутерът може да бъде софтуер в компютър. Най -малко рутерите трябва да бъдат свързани към две мрежи. Това е нещо като портал към друга мрежа. Функционално, той е в състояние да генерира трафик между логически разделени мрежи.

Третият слой, който е мрежовият слой на модела OSI, е мястото, където работят маршрутизаторите. Разбирането на модела OSI е ключът към установяване на разликите между рутери, шлюзове и мостове. Мрежовият слой е отговорен за преместването на пакети от определен порт на друг. Той се основава на адреси (L3) като, IPv4, IPv6 и IPX, или Appletalk, адреси.

Мостът или мрежовият мост е устройство, което също може да свързва мрежи, но за разлика от маршрутизатора, неговата работа не включва мрежовия слой на модела OSI. Само един и два слоя са включени в операцията на моста - съответно физическият слой и слоят за връзка с данни. Той може да свързва само съществуващи мрежи, до които имате достъп. По принцип той не се занимава и не може да различава мрежи, за разлика от рутера. Те могат да се използват само когато възнамерявате да свържете мрежи от същия тип.

В режим на свързване процесът не се притеснява да разбере мрежовия комуникационен протокол, като например IP адреси. Той разпознава и взема предвид само физическите средства, като адреса за контрол на достъпа до медиите (MAC), който обикновено е Ethernet. По този начин трафикът ще съществува само в мостова мрежа, ако съответните мрежи са логически еднакви.

По отношение на практичността, маршрутизаторите са по -предпочитани, тъй като маршрутизирането е по -ефективно и предлага по -лесно управление на повикванията. Преодоляването е необходимо за случаи, когато не можете да „подмрежа“ IP мрежа, и за случаи, когато трябва да използвате протоколи, които не могат да се маршрутизират, като DECnet или NetBIOS.

Маршрутизаторът или маршрутизацията се счита за по -интелигентен от мост или мост, защото те вземат по -интелигентни решения. Той изпраща само пакет до предназначението му, елиминирайки ненужния трафик. По отношение на маршрутизаторите има подобрено управление на повикванията, докато за свързване, управлението на повикванията и производителността се жертват, тъй като пакетите се излъчват автоматично до всички компютри в мрежата.

Резюме:

1. Маршрутизаторите са по -интелигентни от мостовете.

2. Рутерите позволяват на хостове, които практически не са в една и съща логическа мрежа, да могат да комуникират помежду си, докато мостовете могат да свързват само мрежи, които са логически еднакви.

3. Маршрутизаторите работят на слой 3 (мрежов слой) на модела OSI, докато мостовете са само на слой 2 (слой за връзка към данни).

4. Маршрутизаторите разбират и вземат предвид IP и IPX адресите, докато мостовете не го правят и вместо това разпознават MAC адресите.

5. Маршрутизирането е по -ефективно и има по -добро управление на обажданията, отколкото свързването.

24 коментара

 1. много ми харесаха разликите помогна много. благодаря ти много. Благодаря ти!

 2. Благодаря много

 3. Тези разлики са много полезни при разграничаването между рутер и мост ... .Благодаря много.

 4. доволен съм от твоята информация. Благодаря ти.

 5. много добра информация ... благодаря

 6. благодаря многоttttttttt …………………………………………………………………………………………… ..

 7. Благодаря

 8. това е много полезно ... !!! Благодаря ти ….!!!!

 9. доволен съм

 10. veeeeeeeeerrrryyyy hlpfull БЛАГОДАРЯ VERRRRRYYYY MUUUUCCHHHHH II TTTTAAAANNNK ВИ МНОГО MUC PLESE НАПРАВЕТЕ MORRRREE, ЗА ДА ЗНАМ КАКВО ДА КУПУ СЛЕДВАЩИЯ ВРЕМЕ БЛАГОДАРЯ, ИМЕ МНОГО С ДИС ИНФОРМОЦИЯ JUUUUUULLLLIIIEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Става малко сложно след първите два абзаца, може ли да опростите информацията и да загубите някои съкращения, моля. Иначе беше страхотно

 12. Ъммммммммммммммм ... благодаря ти толкова каша ...

 13. много благодаря, че отговорите ми помогнаха да различа двете

 14. Благодаря, момчета, това беше полезно. Настройвам безжична мрежа, така че се опитвам да го направя по правилния начин. Нямам много опит в тази област, така че помощта наистина е благословия.

 15. наистина е много полезно ..

 16. Полезно много много

 17. Благодаря ви много!

 18. Благодаря за разяснението, особено за подсказването на предпочитания подход, ако и двете са възможни.

 19. мемите са страхотни, гредите се топят и бобът расте.

  Думи на мъдрост, думи за живеене

 20. когато настройвате безжичен мост, трябва ли да свържете нещо към порта rj45?

  ако настроя безжичен мост мога ли да свържа втори рутер към порта rj45 на моста?

  Дали второто безжично устройство за местоположение просто излъчва към безжичния мост и излъчва към безжичния рутер?

 21. когато настройвате безжичен мост, трябва ли да свържете нещо към порта rj45?

  ако настроя безжичен мост мога ли да свържа втори рутер към порта rj45 на моста?

  Дали второто безжично устройство за местоположение просто излъчва към безжичния мост и излъчва към безжичния рутер?

  Ако вторият рутер може да бъде свързан към безжичния мост, може ли той да има различен IP адрес или трябва да е същият, за да може цялата мрежа да има достъп до това устройство?

Вижте повече за: ,