Разлика между Python и Java

java Python срещу Java

Python е език за програмиране, който може да се похвали с по -нежна крива на обучение и по -интуитивен стил на кодиране. Java също е друг език за програмиране, но с ясно предимство в сравнение с други езици за програмиране. Програмите, направени с Java, могат да се изпълняват на всяка операционна система, която може да изпълнява виртуалната машина Java. Това е така, защото Java не се компилира в родния байт код, както прави Python; той се компилира в байт код на Java, който може да бъде прочетен и изпълнен от виртуалната машина. Използването на виртуална машина влошава производителността на Java програмите поради направените режийни разходи. Програмите, компилирани в родния код, като Python, могат да се представят най -добре, защото могат да се възползват от оптимизациите. Въпреки че можете да компилирате Java програми в собствен код, той не се представя добре.

Ключова характеристика в Python е използването на интервали за обозначаване на началото и края на блоковете код. Java, както повечето езици за програмиране, използва скоби за същата функционалност. За да се сравни едно с друго, отварящата се фигурна скоба за Java е равна на нарастващ отстъп в Python. Затварящата фигурна скоба за Java е еквивалент на намаляваща къдрава скоба в Python.

Друга разлика между двете е как се справят с променливите. Java е силно типизиран език, докато Python не е. По принцип Java не позволява промяна на типа данни на променлива, докато Python го прави. За разлика от повечето езици за програмиране, Python ви позволява да присвоите низ на променлива, която някога е съдържала цяло число. Това не е възможно с Java и трябва да дефинирате променлива за всяка от тях с правилния тип.

Като общо сравнение можем да кажем, че Python е много по -прост за използване и по -компактен от Java. Като цяло е по -лесно да се учи и е по -прощаващо, когато става въпрос за използване на преки пътища, като повторно използване на стара променлива. Също така ще ви трябват по -малко редове за писане на код в Python, отколкото в Java, отчасти поради премахването на скобите. Като страничен ефект кодът на Python е малко по-лесен за четене и разбиране от Java.

Резюме:

1. Java създава приложения, които работят на различни платформи, докато Python не.

2. Java програмите са склонни да работят по -бавно в сравнение с програмите на Python.

3. Java използва традиционни скоби за стартиране и завършване на блокове, докато Python използва отстъп.

4. Java използва статично въвеждане, докато Python се въвежда динамично.

5. Python е по -прост и по -компактен в сравнение с Java.

2 коментара

  1. Съжалявам, но имам различни точки:

    1. Python работи на почти 11 операционни системи (mac, windows, linux са само 3).

    3. Python използва отстъп, защото четем кода повече, отколкото го въвеждаме. (моля, вижте python zen)

    4. Python не се въвежда динамично, обектите в Python не могат да се променят тип, „променливите“ са само етикети, Python прилага Duck Typing, така че е строго въведен.

  2. Мисля, че точка 2 в обобщение не е правилна. Java програмите са по -бързи от Python. Вижте http://www.python.org/doc/essays/comparisons.html

Вижте повече за: ,