Разлика между Photoshop и Affinity Photo

Adobe Photoshop и Affinity Photo са двете най -мощни програми за редактиране и манипулиране на изображения. Нека да видим как бюджетната Affinity Photo се изправя срещу водещия в индустрията графичен редактор, Photoshop.

Какво е Photoshop?

Adobe Photoshop е мощна програма за редактиране на изображения, която ви позволява да превърнете идеите и въображението си в невероятни изображения и снимки с лек нотка на креативност. Photoshop е графичен редактор за растри, който работи с пикселни изображения и предоставя мощни, стандартни за индустрията инструменти за редактиране на изображения за професионални дизайнери, които желаят да създават сложни графики за мрежата и за печат. Това е най -предпочитаният софтуер за редактиране и манипулиране на изображения, използван от фотографи, графични дизайнери, аниматори и художници. Въпреки че е графичен редактор, базиран на пиксели, той всъщност е комбинация от пикселен и векторен редактор. Това е така, защото Photoshop съдържа и редица векторни функции, които могат да се използват за създаване на неща като персонализирани форми и пътища за изрязване на слоеве.

Какво е Affinity Photo?

Affinity Photo е мощна, растерна програма за редактиране на бюджетни изображения за Windows, macOS и iOS. Той е част от пакета от продукти „trinity“ заедно с Affinity Designer и Affinity Publisher. Той започна като прост инструмент за редактиране на изображения за Mac през 2015 г., но с течение на времето се оказа отличен графичен редактор и истински заместител на Photoshop за онези, които се опитваха да използват Photoshop в миналото и се мъчеха да разберат тънкостите на приложение. За тези, които вече са използвали Photoshop, ще откриете много сходство с Photoshop, но има и някои функции на Affinity Photo, които са по -добре развити. Affinity Photo основно работи около пет различни „Персона“, всички с различна цел и различно оформление и инструменти: Photo Persona, Liquify Persona, Develop Persona, Tone Mapping Persona и Export Persona.

Разлика между Photoshop и Affinity Photo

Инструмент

- Отвън и двете програми изглеждат много сходни; всъщност оформленията са почти еднакви и двете са програми за редактиране на изображения, които се занимават със снимки. Така че и двете са редактори за растерни графики, което означава, че са графични инструменти, базирани на пиксели, но Adobe Photoshop също съдържа редица векторни функции, които могат да се използват за създаване на неща като персонализирани форми и пътища за изрязване на слоеве.

Интерфейс

- Най -забележимата разлика между двете програми е, че Photoshop използва икони в сиви скали, докато Affinity Photo използва цветни икони. Освен това и двамата следват подобен език за дизайн с инструменти в левия панел и инструменти за персонализиране отгоре и инструменти за редактиране вдясно. Affinity Photo обаче използва тези пет персони - Photo, Liquify, Develop, Tone Mapping и Export - отгоре и това не е съвсем аналогично на това, което прави Photoshop.

Кросоувър

- Можете да получите файл, който сте създали в Affinity Designer, към Affinity Photo точно така и всички слоеве да се покажат. Буквално не е нужно да се ориентирате през това, за да се ориентирате. Е, това не е същото с Adobe, когато пренасяте работата си от Illustrator във Photoshop. Плавността и лекотата, с която Affinity се справя с кросоувъра, е просто страхотна и наистина се откроява.

Ценообразуване

-Photoshop е чудесен инструмент за редактиране и манипулиране на изображения, но моделът на ценообразуване кара фотографите и дизайнерите да искат да преминат към други бюджетни алтернативи като Affinity Photo, която е доста по-евтина в сравнение с Photoshop и също е без абонамент. Affinity е еднократна покупка, така че можете да купите веднага на около $ 50. За Photoshop трябва да плащате месечна абонаментна такса, започваща от $ 9,99 на месец.

Лесна употреба

-Affinity Photo има филтри на живо и слоеве за настройка с вградена маска, така че можете лесно да приложите корекции към определена част от изображението. Освен това има визуализация на живо, която ви позволява да видите действително какво правите, докато прилагате ефектите. Във Photoshop трябва да използвате „Интелигентни обекти“, за да не бъркате с оригиналните пиксели. Също така в Affinity Photo можете да приложите много ефекти в движение, без да се налага да преминавате през вторичната палитра, но това не е толкова просто с Photoshop от гледна точка на използваемостта.

Photoshop срещу Affinity Photo: Сравнителна диаграма

Резюме

Докато и двете програми са базирани на растри и изглеждат много сходни отвън със същите, Photoshop съдържа редица векторни функции, които могат да се използват за създаване на неща като персонализирани форми и пътища за изрязване на слоеве. Affinity Photo е сравнително по -евтин от Photoshop и по отношение на използваемостта е по -лесен за използване с всичко налично в движение, за разлика от Photoshop, който се нуждае от известно свикване. И така, Affinity Photo е всичко, от което се нуждаете от професионална програма за редактиране на изображения като Photoshop, но без голяма цена.

Афинитетът толкова добър ли е като Photoshop?

Въпреки че Photoshop е мощен, стандартен за индустрията софтуер за редактиране и манипулиране на изображения, Affinity Photo предлага всички необходими функции и функционалности, които бихте очаквали от пълноценна програма за редактиране на изображения на много по-ниска цена. И така, Affinity Photo е чудесна алтернатива на Photoshop.

Може ли Affinity Designer да замени Photoshop?

За повечето фотографи и графични дизайнери, Affinity може да направи почти всичко ефективно и лесно това, което биха очаквали от професионална програма за редактиране на изображения като Photoshop. Но има и някои функции в пакета Affinity trinity, които са по -добре развити от Photoshop, за да си струва превключването.

По -добър ли е Affinity от Adobe?

Adobe е видно име в дигиталния свят, а Photoshop е най -предпочитаният инструмент сред фотографите и дизайнерите. В допълнение, Photoshop е комбинация от пикселен и векторен редактор, който поражда някои интересни възможности за създаване на различни графични елементи като тип, форма, слоеве и т.н. Така че, Affinity определено си заслужава превключването, но не е непременно по -добър от Adobe.

По -добра ли е Affinity Photo от Photoshop Elements?

Affinity Photo има лесен за използване интерфейс, предпочитан както от начинаещи, така и от професионалисти, но мощните инструменти за редактиране на Photoshop Elements наистина го отличават. Ако търсите професионален инструмент за редактиране на изображения без голяма цена, тогава можете да отидете на Affinity Photo, защото струва приблизително 50 долара за еднократна покупка, което е страхотно.

Вижте повече за: ,