Разлика между PDF и XPS

pdf PDF срещу XPS

Преносим формат на документи (известен също като PDF) е общ термин, който се свързва най -вече с Adobe PDF. Adobe PDF представлява двуизмерни документи по начин, който им позволява да се променят независимо от софтуера, хардуера и операционната система на приложението. Всеки файл се състои от всички функции на всеки 2D документ с фиксирано оформление, включително текст, шрифтове, изображения и 2D векторна графика - най -новата пермутация на Adobe PDF включва възможността за вграждане на 3D чертежи в документа с помощта на Acrobat 3D ( използване на U3D или КНР).

XPS Annotator (или просто известен като XPS) е софтуер за управление на документи , който позволява на потребителя да преглежда, анотира, конвертира, подписва и отпечатва XPS документи, използвани в платформата Microsoft Windows. Първоначално инсталаторът на XPS се активира чрез Windows Installer. От версията на XPS 1.22, Inno Setup се използва за създаване на инсталатора. Първоначално .exe файловете се генерират и компресират в ZIP формат. В този ZIP файл се съдържат два файла: файлът readme и файловете, използвани за инсталиране на софтуера на компютъра (те, под формата на .exe файлове).

Adobe PDF е безплатен софтуер, който позволява на потребителите да четат и пишат PDF файлове, без да се налага да плащат нищо на самия Adobe - който притежава патентите на PDF софтуера. Има три специфични технологии, използвани при изпълнението на PDF формат: подмножество от език за програмиране на PostScript, използван за генериране на оформление и графики; система за вграждане (или подмяна) на шрифтове, която позволява на шрифтовете да пътуват с документите; и структурирана система за съхранение, използвана за обединяване на всички елементи и свързаното съдържание в един файл (с компресиране на данни, където е необходимо).

XPS има възможност да добавя пояснения към всякакви документи за спецификации на Open XML хартия (или OpenXPS). За разлика от PDF документите, XPS документите поддържат функции за пояснения; тези функции обаче са доста ограничени. Анотациите за XPS могат да включват множество съдържание (въведен текст, ръкописни бележки или връзки към мрежата). Има три опции, които потребителите могат да добавят към документа си: подчертаване на пояснения (които позволяват на потребителите да подчертават редове от текст или абзаци), текстови пояснения и пояснения с мастило (както текстовите, така и мастилените пояснения позволяват на потребителите да добавят текстови бележки или бележки с мастило в ред да маркирате информацията за справка по -късно).

Резюме:

1. Adobe PDF представлява двуизмерен документ по начин, който позволява промяната му независимо от неговия софтуер, хардуер или операционна система; XPS е софтуер за управление на документи , който позволява на потребителя да разглежда, анотира, конвертира, подписва и отпечатва XPS документи.

2. Adobe PDF използва три технологии за изпълнение на PDF формата: PostScript, система за вграждане на шрифтове и система за структурирано съхранение; XPS има три опции за функции: подчертаване на пояснения, текстови пояснения и пояснения с мастило.

1 коментар

  1. Може ли всеки от тях да прочете формата на другия?

Вижте повече за: ,