Разлика между PCIe и SATA

Твърдите твърди дискове (SSD) са на мода в наши дни и през годините набраха скорост в корпоративни и клиентски приложения, замествайки конвенционалните твърди дискове (HDD). Едно от най -добрите неща за SSD дисковете е, че за разлика от техните колеги, SSD дисковете нямат движещи се части и използват същата технология на твърдотелна памет, която се среща и в другите форми на флаш памет. За кратък период от време SSD дисковете преминаха от ниша за технологичните ентусиасти към основна технология за съхранение, използвана от почти всички, за да използват отзивчивостта на компютъра си. Като се има предвид това, флаш SSD дисковете се предлагат в два основни типа: SATA и PCIe. Обикновено потребителските SSD устройства използват SATA интерфейс за свързване към компютър, докато PCIe устройството се свързва директно към PCI шината.

Какво е SATA?

Серийният ATA, или обикновено наричан SATA, е най -разпространеният интерфейс за свързване на SSD устройства. SATA SSD устройствата се свързват към хост системата, използвайки SATA интерфейса, използван от повечето магнитни дискове. SATA е основно широко използван интерфейсен протокол, който свързва адаптерите на хост шината към устройства за масово съхранение като твърди дискове и SSD дискове. SATA съществува от известно време, като за първи път се появи на сцената през 2003 г. и оттогава SATA става все по -бърз, тъй като устройствата стават все по -бързи. Интерфейсът SATA първоначално е проектиран за магнитни дискове, които са имали латентност в диапазона от милисекунди. Той започна с пикова скорост на предаване на данни от 150 Mbps, спрямо официалния паралелен ATA таван от 133 Mbps, и оттогава достигна максимална пропускателна способност от 600 Mbps, което е огромен скок. По-късно SATA-II и SATA-III набраха значителен импулс, работещи с огромните 6 гигабайта в секунда и пропускателна способност от 600 Mbps.

Какво е PCIe?

Peripheral Component Interconnect Express, официално съкратено като PCIe, е високоскоростен стандартен интерфейс за шина за свързване на компоненти на дънната платка като графични карти, звукови карти, Ethernet карти, високоскоростен WiFi и SSD дискове. PCIe е многостранен интерфейс, разработен от PCI Special Interest Group (известен също като PCI SIG) за устройства с изключително ниска латентност, като графични адаптери. Това е основно интерфейс за шина, използван за включване на съвременни карти за разширение в съвременни компютри или дънни платки. PCIe слотовете се предлагат в различни физически конфигурации - най -често срещаните са 1x, 4x, 8x и 16x. Скоростта на интерфейса PCIe се определя от версията и броя на лентите, които са групирани заедно, за да образуват физически конектор. Архитектурата на PCIe се основава на вграден тактов интерфейс с двоен симплекс, който използва диференциална сигнализация при връзки от точка до точка, без да е необходима физическа връзка със странична лента.

Разлика между PCIe и SATA

Интерфейс

- SSD дисковете се предлагат в различни форм -фактори и са основно достъпни в две интерфейсни връзки, PCIe и SATA. Serial ATA или SATA е най -широко използваният интерфейс за свързване на SSD дискове, които се свързват към компютъра, използвайки SATA интерфейса. SATA III (трето поколение SATA) е най -често срещаният интерфейсен стандарт за SSD дискове в наши дни. PCIe, съкратено от Peripheral Component Interconnect Express, е многостранен интерфейс, разработен от PCI Special Interest Group за свързване на компоненти на дънната платка като графични карти, звукови карти, Ethernet карти, високоскоростен WiFi и SSD дискове.

Връзка

- SATA е тънък, гъвкав кабел с дължина до 1 метър. Също така е връзка от точка до точка, използваща серийна физическа връзка. Серийният кабел е по -малък и по -лесен за прокарване в шасито и улеснява проектирането на по -малки компютри или ръчни системи. Той използва набор от команди ATA и ATAPI, за да управлява комуникацията между устройствата. PCIe слотовете се предлагат в различни физически конфигурации - най -често срещаните са 1x, 4x, 8x и 16x. Скоростта на интерфейса PCIe се определя от версията и броя на лентите, които са групирани заедно, за да образуват физически конектор.

Форм -фактор

- SATA твърди дискове се предлагат в различни форма фактори, 2,5-инчови, 1.8 инча, както и по-малки форма фактори M.2. Типичните корпоративни SATA SSD дискове използват 2.5-инчови или M.2 конфигурационни SSD дискове. M.2 SATA SSD са популярно използвани като устройства за зареждане. По отношение на капацитета, SATA SSD дисковете варират между 32 GB и 8 TB. PCIe SSD дискове плюс директно в слот за разширение на дънната ви платка, който осигурява данни, както и връзка за захранване.

производителност

- Интерфейсът SATA III работи с естествена скорост на пренос от 6 гигабайта в секунда и има пропускателна способност от 600 Mbps. SATA стартира с пикова пропускателна способност от 150 Mbps с първата итерация, от официалния паралелен ATA таван от 133 Mbps, и оттогава достигна максимална пропускателна способност от 600 Mbps SATA 3.0. PCIe 3.0 може да достигне близо 16 гигабайта в секунда на 16x интерфейс, което е лудост. PCIe 4.0 удвои честотната лента на своя предшественик с максимум до 32 гигабайта в секунда. PCIe 4.0 е два пъти по -бърз от PCIe 3.0 със скорост на данни 16 GT/s.

PCIe срещу SATA: Сравнителна таблица

Резюме

Обикновено потребителските SSD устройства използват SATA интерфейс за свързване към компютър, докато PCIe устройството се свързва директно към PCI шината. SATA SSD дисковете се предлагат в различни форм-фактори, от стандартно 2,5-инчово до 1,8-инчово устройство до по-малки SSD-та с форм-фактор M.2, докато PCIe SSD се предлагат в типичен 2,5-инчов форм-фактор с относително по-малък капацитет за съхранение. PCIe SSD дисковете имат много по -ниски латентности от SATA SSD, а по -новите версии на PCIe предлагат до 16 ленти, които отчитат много по -бързи скорости на пренос на данни. Също така, PCIe устройствата са много по -бързи, но това зависи от версията на PCIe, за която са предназначени.

Вижте повече за: ,