Разлика между PCI и PCI Express

pci Периферният компонент Interconnect или по -известен като PCI е стандарт за свързване на много устройства във вашия компютър, за да се разширят неговите възможности. Устройства като звукови карти, модеми, NIC, ТВ тунери и някои видеокарти в един или друг момент са използвали PCI порта. Последната версия на PCI, известна като PCI express, е много подобрена версия по отношение на скоростта.

PCIe използва сериен интерфейс вместо стария паралелен интерфейс, използван от PCI. Той също така използва индивидуални шини за всяко от свързаните с него устройства, вместо споделена, подобно на това, което използва PCI. Разликата в скоростта е доста голяма, когато сравним стандартния PCI слот, който работи със 133MB/s с 16 слота PCIe, който може да изпраща или получава до 16GB/s.

Най -честото използване на PCIe в днешно време е с графични карти, които се възползват изключително от огромната честотна лента, предоставена от интерфейса. PCIe напълно замени друг стандарт, наречен AGP, който е специално предназначен за графични карти.

PCIe не е предназначен да работи с пълна скорост за всички устройства, тъй като повечето устройства всъщност не се нуждаят от толкова много, за да работят правилно. Скоростите са категоризирани по ленти, всяка със собствени линии за предаване и приемане. Всяка лента може да осигури максимум 1GB/s, като по този начин дава на 16 -лентовия слот максимум 16GB/s, по -бавните устройства се категоризират по броя на лентите, които използват от 1 до 16.

За разлика от PCI слотовете, които са с еднакъв размер за всички устройства, PCIe слотовете могат да се различават в зависимост от формата, който приема. Най -дългият би бил слотът с 16 ленти и разбираемо, най -късият е за устройствата x1. Въпреки че има слотове, които приемат множество форм -фактори, но работят само с по -ниска скорост. Това се прави, за да се позволи използването на по -големи карти в това, което иначе би било по -малък слот. Дори ако скоростта не съответства непременно на необходимата, тя позволява на потребителя малко повече гъвкавост по отношение на това, което може да включи в своята машина.

Въпреки че PCIe като цяло е по -добър в сравнение с PCI, все още има много устройства, които се правят за PCI слота, отчасти поради простотата на PCI и факта, че повечето устройства всъщност не се нуждаят от значително предимство на скоростта.

Резюме: 1. PCIe е много по -бърз в сравнение с PCI. 2. PCIe използва сериен интерфейс, докато PCI използва паралелен интерфейс. 3. Скоростта на PCIe е класифицирана в ленти, всяка от които може да достави до 1GB/s трансфер на данни. 4. PCI слотовете са стандартизирани, докато PCIe слотовете варират в зависимост от броя на лентите, за които е предназначен слотът. 5. Въпреки превъзходството на PCIe, повечето производители все още използват стандарта PCI за своите устройства.

7 коментара

 1. Мога ли да използвам wifi адаптера за лаптоп Mini или Half Mini PCIe на PCI слот през всеки конвертор ??

  Има ли наличен конвертор, който можете да предложите ??

 2. Имам PCI 3 GPU, но дънната платка изисква PCIe 3

  това добре ли е ???

 3. Обобщен номер 2. PCIe използва сериен интерфейс, докато PCIe използва паралелен интерфейс. PCIe използва паралелен интерфейс, а PCI използва сериен интерфейс

 4. Разпространение на Dueltek- SFP PCIe адаптерът, проектиран TEG-ECSFP, обикновено е адаптер за Gigabit влакно, който може да бъде най-добър с типични SFP модули за уеб шаблони, както и с PCI Express слотове. Пълнодуплексното технологично ноу-хау произвежда файлови скорости до 3Gbps на високоскоростното архитектурно майсторство на дънната платка PCI Express Shuttle. Jumbo Frame помага допълнително да оптимизира функционалността на пропускателната способност.

 5. Имам стар компютър с 8gb ram Стара дънна платка и 2gb графична карта pci

  Той е залепен за теста на системната памет plzz помогнете ми

 6. Добро разширяване .. Необходимо е да се покрият повече разлики ...

Обратни обрати

 1. Разлика между модем и рутер | Разлика между | Модем срещу рутер

Вижте повече за: , , ,