Разлика между отворен код и собственически софтуер

Няма по-лесен начин да разберете кой е по-добрият модел за разработка на софтуер за вашия бизнес, с отворен код или защитена.

С отворен код има чиния пълна с разработчици и програмисти, които са малко уплашени от идеята за пускане на пазара на софтуер, но тя представлява заплаха за комерсиален софтуер индустрия, които са най-застрашени от идеята за софтуер с отворен код.

Разликата между двете е доста ясна, защото всеки модел има своя справедлив дял от плюсове и минуси. Въпреки това, с тегло надолу опциите между отворен код и собственически да намери един, който е най-високо е трудна задача.

Както и при никакви усложнения на вземане на решения, можете да сте сигурни за "зависи" само. Ясно е, че човек има малко предимство пред другия по отношение на функции и характеристики, които определено ги отличават.

Идеята, че един напълно противоречи на другото, не е точно така. Тази статия обяснява разликата между двете.

Какво е софтуер с отворен код?

Всичко започна с Ричард Столман, който е изготвил проекта GNU през 1983 г., които създадоха Движението за свободен софтуер, който в крайна сметка доведе до революционен софтуер с отворен код движение.

Движението катапултира на идеята за сътрудничество с отворен код, при които разработчици и програмисти доброволно се съгласиха да споделят своя изходен код открито без никакви ограничения.

В общността на хората, които работят със софтуера ще позволи на всеки да учат и да се измени с отворен изходен код за всякакви цели, което искат. Движението на отворен код счупи всички бариери между разработчиците / програмисти и продавачите на софтуер за насърчаване на всеки да отворено сътрудничество. И накрая, на етикета "софтуер с отворен код" е направена служител в една стратегия на сесията в Пало Алто, Калифорния, през 1998 г. за насърчаване на световното приемане на този нов термин, който се напомня за академична свобода.

Идеята е да се пусне софтуера с отворен категорията лицензи, така че всеки може да види, променя, и разпространява кода на източника, както сметне за необходимо.

Това е сертификатна марка, собственост на Инициативата за отворен код (OSI). Софтуерът с отворен код термин се отнася до софтуер, който е разработен и тестван чрез открита сътрудничество означава, че всеки с необходимия академичен знания да получите достъп до изходния код, да го променяте или разпространявате своя версия на актуализираната код.

Всеки софтуер, при условията на лиценза с отворен код има за цел да бъде споделен открито сред потребителите и се преразпределя от други, стига условията за дистрибуция, са съвместими с определение с отворен код на ИОО. Програмистите, които имат достъп до изходния код на програмата се допускат да манипулират части от код, чрез добавяне или промяна на функции, които не биха работили по друг начин.

Какво е собственически софтуер?

За разлика от отворен код, има някакъв софтуер на изходния код на който може да се променя само от лице или организация, който го е създал.

Собственикът или издателя на софтуера притежава правата върху интелектуалната собственост на изходния код изключително. Ние наричаме този тип софтуер "собственически софтуер", защото само на първоначалния собственик (и) на софтуера са законно право да се запознаят и да променят изходния код.

По-просто казано, собственически софтуер е софтуер, който е еднолична собственост на лицето или организацията, които са го развили. Собствен софтуер, както подсказва и името, са изключителна собственост на техните автори или издатели и никой извън общността не може да ползвате, променяте, копирате или разпространявате модифицирани версии на софтуера.

Собственикът на е изключителен носителят на авторските права на софтуера и само той има правото да променят или добавят функции на изходния код на програмата. Той е собственик на единствената на програмата, който може да го продаде при някои конкретни условия, които трябва да се спазват от страна на потребителите, за да се избегнат всякакви правни спорове.

За разлика от софтуер с отворен код, вътрешната структура на собственически софтуер не е изложена и се налагат ограничения върху потребителите от лицензионното споразумение с краен потребител (EULA), условията на които трябва да бъдат законно последвано от крайните потребители по отношение на софтуера.

Примери за собственически софтуер включват качи, прозорци, MacOS, Google Earth, Unix, Adobe Flash Player, Microsoft Word и т.н.

Разлика между отворен код и собственически софтуер

Контрол на Open-Source и собственически софтуер

Само мисълта, че разработчици и програмисти е позволено да разгледа и да променят изходния код, както считат за необходими викове на глас контрол. Повече средства за контрол по-голяма гъвкавост, което означава не-програмисти могат да се възползват от открития сътрудничество. Собствен софтуер, а напротив, ограничава контрол само от собственика на софтуера.

Сигурността на Open-Source и собственически софтуер

Защото всеки, който има необходимите знания може да добавяте или променяте допълнителни функции към изходния код на програмата, за да работи по-добре, тя позволява по-добра устойчивост на софтуера като indiscrepancies в софтуера могат да бъдат отстранени и коригирани многократно. Като разработчиците могат да работят без ограничения, това им позволява да се коригират грешки, които може да сте пропуснали от оригиналните разработчици или издатели.

Driver Support на Open-Source и собственически софтуер

Софтуер с отворен код пакети често имат липсващи шофьори, което е естествено, когато имате отворена общност от потребители с достъп до всеки един ред код. Софтуерът може да включва код модифициран от едно или повече лица, всяко от които зависи различни правила и условия. Липсата на официална подкрепа или понякога използването на генерични драйвери може да постави проекта на риск. Собственически софтуер посредством затворени група за подкрепа, което означава по-добра производителност.

Използваемостта на Open-Source и собственически софтуер

За разлика от проекти с отворен код, патентовани от тях обикновено са проектирани като се има предвид ограничена група от крайни потребители с ограничени умения. Те са насочени към малки плета кръг на крайните потребители за разлика от проекти осъществени в рамките на отворен код общности. Потребителите извън общността програмния дори няма да гледат на изходния код камо ли да го променяте.

Непрозрачност на Open-Source и собственически софтуер

Ограниченията преглежда решетки на крайните потребители от промяната на кода да не говорим за това отстраняване на грешки ефективно с никакъв контрол над възможните заобиколни. Вътрешната структура на собственически софтуер, е строго затворен достъп означава, че те не разполагат с прозрачност, което го прави почти невъзможно за потребителите да дори предполагат, изменения или оптимизации в софтуера. Отворен код, от друга страна, насърчава отворен сътрудничество, което означава по-малки грешки и по-бързи корекции на грешки с по-малко усложнения.

Open-Source срещу собственически софтуер: Сравнение на таблицата

Обобщение на Open-Source Стихове собственически софтуер

С отворен код се отнася до софтуера, чийто изходен код е достъпен за всеки, за достъп и промяна, като собственически софтуер се отнася до софтуера, който е еднолична собственост на физическото лице или издател, който тя се развива. За разлика от софтуера с отворен код, собственически софтуер се управлява от лицето или организацията, която притежава изключително правата на интелектуална собственост на изходния код и никой извън кръга е позволено да видите кода, да не говорим за това да инспектира. Основната разлика между двете е, че проекти с отворен код имат способността да се развива, тъй като те могат да бъдат представен пред милиони намиращите се по целия свят.

Вижте още за: ,