Разлика между свободен софтуер и отворен код

open-source-initiative С отворен код срещу безплатен софтуер

Софтуерът с отворен код и свободният софтуер са двете движения, които възникнаха, за да противодействат на бързата тенденция на комерсиализиран собствен софтуер. От името „Open Source“ вече можете да заключите, че изходният код на софтуера е свободно достъпен за други хора, за да го видят и изучат. Всъщност мащабът на софтуера с отворен код има повече разпоредби, отколкото просто да има видим изходен код. Има много определения за свободен софтуер, най -често срещаното от които е „безплатен софтуер“ или софтуер, за който не е нужно да плащате, за да го използвате. Движението за свободен софтуер обаче уточнява, че свободата в свободния софтуер се простира далеч над цената на софтуера. По принцип потребителят може да направи всичко за свободния софтуер, стига полученият софтуер също да е безплатен.

Безплатният софтуер е по -строг метод за споделяне на код в сравнение с отворен код, който позволява на създателя на кода да посочи определени условия, за да позволи легалното използване и разпространение на софтуера. Кодерът на софтуера с отворен код може да определи дали на потребителя е разрешено да разпространява модифицирания код или не. Това не е възможно със свободния софтуер, тъй като изрично показва, че модифицираният код, получен от свободния софтуер, също трябва да бъде пуснат като свободен софтуер.

Друг аспект, който привържениците на свободния софтуер посочват за софтуера с отворен код, е практиката на някои компании да пускат на пазара своя софтуер като отворен код, но като повечето от функциите като патентован софтуер се продават на цена. Така че, въпреки че основният софтуер е лицензиран като софтуер с отворен код, все пак ще трябва да платите, за да получите пълната функционалност. Безплатният софтуер няма право да работи с патентован софтуер, като по този начин се елиминира възможността терминът свободен софтуер да се използва по подвеждащ начин.

Въпреки че има големи фракции в борбата за безплатен софтуер с отворен код, те все още са обединени срещу общия враг, патентован софтуер. Спецификите на всеки може да се различават драстично, но целта за предоставяне на безплатен и разширяем софтуер е обща и за двамата.

Резюме:

1. Безплатният софтуер е софтуер с отворен код, но софтуерът с отворен код не е задължително да е свободен софтуер.

2. Отворен код позволява на кодера повече контрол над неговата програма в сравнение със свободния софтуер.

3. Софтуерът с отворен код може да работи с друг патентован софтуер, докато свободният софтуер не позволява същото.

6 коментара

 1. обяснение за отлични разлики, научих много от този "различен" сайт, благодаря

 2. пич благодаря ти наистина много, защото sumita arora IP клас 12 книгата наистина е объркваща по този въпрос и е донякъде погрешна, това е, което усетих, че разликата е наистина страхотна! книгите на sumita arora трябва да се променят!

 3. Сър, искам да ви благодаря, защото познавам разликата между тях с помощта на вас. Прочетох повече книги, за да го знам

 4. Страхотно обяснение! Много благодаря!

 5. Здравей,

  Бих искал да поправя една голяма грешка във вашата статия: Това, което описвате като свободен софтуер, всъщност е copyleft.

  Мислите за GNU GPL, който изисква всички производни произведения на покрито произведение да бъдат разпространявани и под GNU GPL. Безплатният софтуер включва и много лицензи, които не са за копиране-лицензът на MIT, лицензът BSD и дори лицензът WTFPL се считат за безплатни, но не се насърчават толкова от Фондацията за свободен софтуер, тъй като позволяват дериватите да се разпространяват като несвободен софтуер .

  Моля, препишете тази статия като сравнение на лицензи за копиране и разрешителни или я пренапишете, за да говорите за разликите между двете движения, които по същество вършат една и съща работа по различни причини.

 6. Казах на marktraceur за тази статия в #fsf. Статията съдържа дезинформация. Безплатният софтуер наистина може да работи със собствен софтуер. LibreOffice е отличен пример за това. За разлика от това, Microsoft се дърпа напред в прилагането на Open Document Format за своя текстов процесор. И нека не забравяме, че патентованата система на Apple, OS X, е сертифицирана Unix, изградена върху безплатен софтуер. Надявам се това да помогне.

Вижте повече за: , ,