Разлика между NFC и QR кода

Кое е първото нещо, което ви идва наум, когато чуете термина безконтактна комуникация? Вероятно ще кажете Bluetooth или Wi-Fi, защото това са два от най-често срещаните безжични канали за комуникация. Е, има и други форми на безконтактна комуникация, използващи безжични технологии, като NFC и QR кодове. Това са революционните безжични комуникационни технологии, които променят начина ви на взаимодействие с хората и нещата около вас. Разглеждаме двете технологии и ги поставяме една срещу друга, за да разберем коя е по -добра за вашия бизнес. Да скочим направо.

NFC

NFC означава комуникация в близко поле. NFC е нова, революционна технология, която позволява комуникация на къси разстояния между две електронни устройства на разстояние 4 см или по-малко с едно докосване. По някакъв начин увеличава способността ви да бъдете мързеливи, като променя начина, по който взаимодействате с хората и нещата около вас. Името е само по себе си ясно; това е безжична комуникационна технология, която позволява обмен на данни между устройства на ограничено разстояние. Можете да взаимодействате с всяко устройство, просто като го докоснете с устройство, поддържащо NFC, като например вашия смартфон. Например, ако искате музиката, която се изпълнява на вашия смартфон, да се възпроизвежда на вашите преносими високоговорители, просто докоснете високоговорителите си и ето го. NFC е като Bluetooth сдвояване, но много по -лесно и по -малко болезнено. С едно докосване можете да свържете вашия смартфон с вашия телевизор. NFC е донякъде подобен на RFID, но вместо това позволява двупосочна връзка.

QR код

QR код или код за бърз отговор е двуизмерна версия на баркод, която бързо се сканира и чете от смартфон. Кодът предава много информация, която може да бъде извлечена незабавно с бързо сканиране. Вероятно сте видели повече от вашия дял от QR кодовете. Не забравяйте да държите камерата на телефона си към изображение и просто въвеждате сумата, която искате да платите на търговеца, и накрая изпратете. Това е система за плащане, базирана на QR, при която плащате на търговеца чрез бързо сканиране на QR код от мобилното си приложение. Това вероятно е едно от основните приложения на QR код. Всъщност те сякаш изскачат навсякъде, където отидете - списания, билбордове, театри, директни писма, автобусни, железопътни и полетни резервации и дори като татуировки по телата на хората. QR кодовете са най -добрият и бърз начин за достъп до информация, скрита на видно място. Това е основно двуизмерно изображение, подобно на баркод, с малки черни квадратчета, опаковани в по-голям квадрат на бял фон.

Разлика между NFC и QR кода

Основи

- И NFC, и QR кодът са две от най -често срещаните и широко използвани комуникационни технологии, които се основават на безконтактна комуникация. И двете позволяват безконтактен обмен на данни между терминал към терминал по прост начин. QR код е двуизмерно изображение, подобно на баркод с черно-бели квадратчета, което може да се разглежда като матричен баркод. NFC, съкратено от Near Field Communication, е безжична комуникационна технология, която позволява комуникация на къси разстояния между две електронни устройства на разстояние 4 cm или по-малко с едно докосване.

Технология

- NFC е като Bluetooth сдвояване, но много по -лесно и по -малко болезнено. NFC, подобно на Bluetooth, Wi-Fi и други безжични комуникационни системи, се основава на принципа на изпращане на информация по радиовълни. За да комуникират, и двете устройства трябва да бъдат оборудвани с NFC чип. Технологията NFC е донякъде подобна на технологията RFID (радиочестотна идентификация), но вместо това NFC позволява двупосочна връзка. QR кодовете имат три индикатора за положение, които позволяват на скенера да локализира и анализира кода от всички ъгли. Просто трябва да поставите камерата на телефона си пред кода и процесорът след това ще декодира данните, скрити в кода.

Приложения

- QR кодовете могат да се прилагат за всякакви неща като социално споделяне, проследяване на печатни медии, сегментиране на списъци с имейли, отзиви, базирани на QR системи за плащане, персонализирани съобщения за подаръци, креативна реклама, етикети за багаж, павилиони за видео и зареждане, управление на фактури и стационарни услуги , и така нататък. NFC е безжична комуникационна система с къс обхват, която може да се използва за множество неща като валидиране на самоличността, безжично сдвояване, проследяване на посещаемостта, билети за транзит, плащания, прехвърляне на данни и др. Apple Pay е един от най-използваните начини за плащане, които използва NFC технология за улесняване на комуникацията между устройствата.

NFC срещу QR код: Сравнителна диаграма

Обобщение на NFC срещу QR код

Както NFC, така и QR кодът са две от най -разпространените безжични комуникационни технологии, които позволяват безконтактна комуникация между две устройства. QR кодът е черно -бял квадратен код, който бързо се чете от камерата на мобилен телефон, откъдето идва и името „бързо“. Той предава множество информация; просто трябва да сканирате кода с камерата на телефона си и процесорът на вашето мобилно устройство след това ще декодира данните в кода. NFC е различна форма на безжична комуникационна технология, която позволява комуникация между две електронни устройства на кратко разстояние. NFC е сравнително по -лесен за използване и по -сигурен в сравнение с QR кодовете.

Вижте повече за: ,