Разлика между нанотехнологиите и изкуствения интелект

Независимо дали вярваме или не, но сме заобиколени от всякакви завладяващи, но революционни технологии, които правят ежедневието ни много по -добро. Смартфонът е едно от най -добрите неща, които някога са се случвали на хората. Не можем дори да преживеем ден без нашите скъпоценни смартфони или просто всяко мобилно устройство. Виртуалните лични асистенти на вашите смартфони, с които сте толкова свикнали, са един от най -големите технологични постижения на мобилното устройство. Е, този виртуален личен асистент е изкуствен интелект или AI. AI е революционна технология, която има за цел да направи машините по -умни, интелигентни и отзивчиви. След това имаме нанотехнологии, още една основна движеща сила зад съвременната технологична революция.

Какво е нанотехнология?

През последните няколко десетилетия учени и инженери са направили някои обширни изследвания върху проектирането и инженерните материали на ниво атоми или малки групи от атоми. Тъй като тази технология е нещо, което включва извършване на неща на такова микроскопично ниво, тя се нарича нанотехнология. Нанотехнологиите са една от най -горещите области в науката, бизнеса и новините в наши дни. Думата „нано“ може да е само малка дума, но има голям потенциал и бързо се влива в съзнанието на света. Когато казваме нано, имаме предвид нещо, което е много малко. Размерът на нанометър е една милиардна част от метър, което е около 100 000 пъти по -малко от ширината на човешката коса. Правенето на неща в този невероятно малък мащаб е нанотехнологията. Тя включва разработване, манипулиране и прилагане на материали в наноразмер. Нанотехнологиите могат потенциално да бъдат приложени към различни приложения, включително промишлени и военни приложения.

Какво е изкуствен интелект (AI)?

Изкуственият интелект, или просто наричан „AI“, се основава на много мощна идея - да се създадат интелигентни машини, такива, които са толкова умни или по -умни от хората. Идеята да направим машините умни не е нова; всъщност хората се опитват да правят по -умни машини от векове, но идеята е станала част от съвременната наука едва с възхода на цифровите компютри. Произходът на AI може да се проследи до малка работилница през 1956 г. в колежа в Дартмут, организирана от млад математик на име Джон Маккарти. И така, какво е AI? AI е науката да прави машините умни, използвайки алгоритми, които позволяват на компютрите да изпълняват задачи или да решават проблеми. AI е широк клон на компютърните науки, който се занимава със създаването на системи, които могат да функционират интелигентно и независимо, подобно на хората. Тъй като AI е интелигентност, демонстрирана от машини, тя често се нарича машинна интелигентност. AI е почти навсякъде около нас, от Siri до чатботове, електронна търговия и самоуправляващи се автомобили.

Разлика между нанотехнологиите и изкуствения интелект

Определение

- Нанотехнологиите са манипулиране и прилагане на структури и системи на субатомно ниво или наноразмер. Създаването на неща в невероятно малък мащаб е нанотехнологията. Това е област на изследване и иновации, която включва изключително малки неща и която може да се приложи във всички други съответни области на науката. AI, понякога наричан машинен интелект, е науката да прави машините умни, почти толкова умни или по -умни от хората. Това е широк клон на компютърните науки, който се занимава със създаването на системи, по -специално компютърни системи, за да ги накара да функционират интелигентно и независимо, подобно на хората.

Цел

-Дисциплината на нанотехнологиите възнамерява да укрепи областта на науката и технологиите, за да предостави нови решения за човешкото благосъстояние и поддържане на екологичния и екологичния баланс. Идеята е точно да се манипулират атомите и молекулите в нанометровата скала, за да се използват уникални характеристики на такива частици, за да се създадат нови частици с уникални характеристики. Целта на AI е да създаде технология, която да позволи на машините да имитират човешко поведение и действия, за да изпълняват прости до сложни задачи или да решават проблеми. Накратко, идеята зад AI е да се създадат интелигентни машини, които да могат да функционират толкова умно или по -умно от хората.

Приложения

  - Нанотехнологиите се използват в широк спектър от приложения като доставка на лекарства, биоинформатика, тъканно инженерство, производство и строителство, козметика, земеделие и хранителна промишленост, здравеопазване, текстилна промишленост, енергиен сектор и др. Нанотехнологиите се използват и в редица ежедневни потребителски продукти като измиване на ръце, превръзки, слънцезащитни продукти и др. Общите приложения на AI включват виртуални помощници като Siri, Cortana, Google Now или чатботове. Други приложения на AI включват електронна търговия, приложения за споделяне на езда, приложения за социални мрежи, картографиране на болести, инструменти за НЛП, интелигентни асистенти, производствени роботи, управление на здравеопазването и др.

Нанотехнологии срещу AI: Сравнителна таблица

Резюме

Има някои бързо растящи области, където двете полета се сближават. Е, AI и нанотехнологиите не са две противоречиви технологии; всъщност двете технологии могат да бъдат комбинирани заедно и сливането може да доведе до чудеса. Технически погледнато, нанотехнологиите са комбинирани знания по физика, химия и инженерство, докато AI е технологичен пробив и ключ към създаването на по -умни машини. Е, нанотехнологиите биха могли да бъдат ключът към подобряване на машините. AI просто подава данни в компютърни системи, докато използва прости алгоритми за подражание на някои аспекти на човешката интелигентност, за да взема интелигентни бизнес решения или да открива модели за ценна информация.

Вижте повече за: ,